Škwor interview: Proč někdo potřebuje prznit dokonalé písničky?

Vydáno 23.10.2014 | autor: redakce

Slavit 15. narozeniny může znamenat i dost starostí. Tím spíš, když jsou všude kolem vás kamery. Za kulisy podobných akcí nechají nahlédnout Martin Pelc a Tomáš Kmec. Slibují i další album a vysvětlují, proč není dobré předělávat písně svých oblíbených interpretů.

Škwor interview: Proč někdo potřebuje prznit dokonalé písničky? Škwor interview: Proč někdo potřebuje prznit dokonalé písničky?


skwor 2013 01Škwor se těší na první koncert v Lucerně


Na trh v těchto dnech přichází CD a DVD z loňského výročního koncertu k 15. narozeninám kapely. Převládal stres z kamer a všeho kolem, nebo oslavy výročí?

Martin: Stres tam byl. Přece jen šlo o velký koncert, který jsme natáčeli, a chtěli jsme, aby všechno dokonale klaplo. Po vystoupení, když vše dobře dopadlo, jsme si užívali euforii.
Tomáš: Nešlo jen o to, že byly přítomné kamery. Měli jsme vymyšlených hodně technických věcí, které pokaždé nepoužíváme. Takže stres byl kvůli tomu, aby se něco nepodělalo.

Přípravy údajně zabraly zhruba rok. To hodně lidí těžko chápe, když koncert trvá přibližně dvě hodiny. Můžete stručně nastínit, co vše je nutné naplánovat, zajistit, vyzkoušet...?
Martin: Začalo to v autě cestou z koncertu, když přišla řeč na blížící se 15. narozeniny kapely s tím, že by bylo dobré udělat větší koncert. Pak je třeba rozhodnout, kde se uskuteční, zarezervovat prostor, rozjet předprodej vstupenek. Dále se řeší grafická stránka billboardů, reklamy atd. Také je nutné sehnat partnery, včetně mediálních. Později sestavit playlist, domluvit se, zda pozvat hosty a koho. Hodně dlouho předem se řeší scéna. A přitom všem musíme myslet na finance.

Těmito produkčními záležitostmi se zabýváte také vy?
Martin: Z velké části náš manažer Pepe. Ale většinu s námi konzultuje nebo minimálně oznamuje, abychom měli zpětnou vazbu a případně mohli něco pozměnit.
Tomáš: Podle toho, co slýchám, řešíme celkem dost věcí. Chceme být součástí i těchhle záležitostí.

Není to vaše první živé DVD. Pomohly vám předchozí zkušenosti? Věděli jste, že něčeho se chcete za každou cenu vyvarovat?
Martin: Se stejným týmem jsme spolupracovali už jednou při nahrávání Natvrdo, takže zkušenosti ze spolupráce byly vzájemné. Snažili jsme se předem vyvarovat věcí, které minule úplně nevyšly. Bavili jsme se o počtu kamer, jakým způsobem koncert snímat, následně sestříhat atd. O tom jsme hodně diskutovali. Také oni už na nás byli lépe naladěni. I v tomto směru byla součinnost lepší.


Obsahuje DVD kromě koncertu nějaké bonusy?

Tomáš: Ne. Součástí balení je DVD a CD. Na DVD je koncert sestříhaný jen o pár pasáží, protože v rámci večera se konal i křest a proběhlo předání zlaté desky za poslední řadovou nahrávku. Na CD je to samé, kromě tří písniček, které se už na nosič nevešly.

Na tento speciální večer jste pozvali i Kamila Střihavku a Gábinu Gunčíkovou. Jak často pro změnu oslovují vás kvůli různým hostovačkám?
Tomáš: Jednu dobu jsme zpívali sbory při nahrávání kapel jako Alkehol nebo Harlej.
Martin: Občas nás někdo pozve na křest.


Nové DVD obsahuje skoro 30 skladeb. To je hodně velkorysé číslo. Měli jste přesto hodně diskuzí o tom, které vybrat?

Tomáš: Písničky na koncert vybírali fanoušci, takže šlo jen o to je seřadit.

Sledovali jste jiná koncertní DVD, třeba pro inspiraci? Nebo do finálního zpracování záznamu nezasahujete?
Martin: Na záznamy koncertů koukáme hodně, ať už na DVD nebo na YouTube, kde je jich také spousta.
Tomáš: To je dobré pro inspiraci, i když nepřipravujeme vlastní DVD. Mluvili jsme do realizace, ale spíš co se týká akčnosti a rytmiky záběrů.

skwor foto tomas racekŠkwor na narozeninovém koncertě v Incheba Areně (2013)


Máte po těch letech na některé vlastní písně alergii, protože víte, že je zahrát musíte kvůli fanouškům, ale sami byste se bez nich už obešli?

Martin: Jsou samozřejmě písně, které příznivci znají - třeba i díky videoklipu - a chtějí je slyšet. Určitou dobu je hrát musíme, jenže občas si řekneme, že jsme je hráli rok a vyškrtneme je. Aspoň na čas.
Tomáš: Když už je něco tisíckrát omleté, tolik to nebaví. Ale není to alergie.

A které písně tedy uslyší fanoušci pokaždé?
Martin: Mý slzy neuvidíš, Sraž nás na kolena.
Tomáš: Avšak i v těchto případech se stalo, že jsme je párkrát vynechali. Petr hůř vidí, občas něco v setlistu přeskočí. (smích)
Martin: Mý slzy neuvidíš chyběla skutečně jen jednou, celkem nedávno. Právě proto, že se Petr překouknul na setlistu a už jsme se k ní nechtěli vracet.


Na coververzích nemáte v žádném případě postavenou kariéru, ale úplně se jim nevyhýbáte. Poměrně často i zavedení umělci vydají album převzatých písní. Neuvažujete o tom také?

Martin: Nás už takhle dost bičují, a to máme asi tři. Myslím, že tohle si nemůžeme dovolit. Ani není důvod.

A čistě teoreticky, komu byste rádi vzdali hold?
Martin: Nejsem si jistý, že nahráním coveru vzdáš pokaždé hold. Vždycky se nepodaří, aby byla skladba stejná nebo ještě lepší než originál. Často je to naopak a písnička je zprzněná.
Tomáš: Cover jsme vybírali tím stylem, když jsme mysleli, že to dokážeme udělat aspoň podobně dobře, ne-li lépe. Nevím, zda se to podařilo. U písniček mých oblíbenců si myslím, že jsou dokonalé. Jako třeba Metallica a jejich Nothing Else Matters - to nemůže zahrát nikdo lépe. Takových kapel mám ve svém srdci víc. A denně slyším v rádiu známou melodii a říkám si: Proč to proboha někdo potřebuje takto prznit? Takže naše oblíbence ani dělat nechceme, akorát bychom to zkazili.
Martin: Falco nežije, Tears For Fears už moc nefungují (Škwor předělali písně Shout, resp. Out Of the Dark, pozn. redaktora), to určitý smysl má. Ale nechápu, proč předělávat někoho, kdo je stále hudebně aktivní.

skwor incheba 15Škwor oslavili v Incheba Areně 15 let existence


Čeká vás koncert v pražské Lucerně. Co ve vás vyvolává pojem Lucerna?

Martin: Je to pojem, proto tam hrajeme. Napadly nás i jiné prostory, ale pro drtivou většinu muzikantů je Lucerna kultovním místem. Když mi bylo 14 nebo 15 let, představoval jsem si, že jednou budu slavný muzikant a vyprodám ji. Nic jiného jsem v hlavě neměl.
Tomáš: Kdo by nechtěl vyprodat Lucernu?

Chystáte kvůli tomu něco odlišného?
Tomáš: Všechno. Budeme mít jinou scénu, světla, setlist. Ale hosty neplánujeme. Je to teď v módě, ale chceme, aby byl koncert o nás a fanoušci přišli kvůli nám.

V našem předchozím rozhovoru před rokem jste říkali, že plány míváte na 12, maximálně 24 měsíců dopředu. Můžete tedy prozradit, co Škwor čeká v nejbližší době?
Tomáš: Nová deska. Myslím, že za rok touto dobou bychom ji mohli vydat.

Materiál už máte?
Tomáš: Materiál vzniká průběžně. Nejsme kapelou, která se schází a jamuje, ani nemáme zkušebnu. Rovněž nechceme jít do studia a teprve tam něco patlat a platit za studio nekřesťanské peníze. Připravujeme demáče a ty si různě posíláme.

Těžká otázka na závěr. Kterou vlastní desku máte nejradši?
Martin: Nejradši máme vždy tu poslední. Ale pro mě osobně i kvůli všemu kolem, co se v tom období stalo, je nejoblíbenější album Vyvolenej. Tahle deska nám pomohla asi nejvíc.

text: Tomáš Rumler, Petr Adámek

Rozhovor natočen na diktafon Sony ICD-TX50

 


skwor 2013 1 TOP 

 

zavřít