Pestalozzi: vracíme se! A s idiotem!

Vydáno 03.05.2007 | autor: redakce

Redaktor REPORTU Roman Jireš pořídil rozhovor s dvěma hlavními členy a autory repertoáru karlovarské kapely Pestalozzi Richardem Grossmannem a Petrem Gardnerem.

Pestalozzi: vracíme se! A s idiotem! Pestalozzi: vracíme se! A s idiotem!

Interview najdete v květnovém REPORTU, ale protože si toho pánové pověděli mnohem víc, než můžeme zařadit, přinášíme vám zde bonus v podobě dalších otázek a odpovědí. Dozvíte se spoustu informací o nové desce a také něco o idiotech...

Připravujete vydání nového alba, vašeho čtvrtého, které by se mělo objevit 7. června.
Petr: Jasně a snad ani nemusím zdůrazňovat, že přinese samé nové písně, protože naše předchozí tvorba je uzavřenou kapitolou. S materiálem není žádný problém, máme přetlak a vznikla spousta skladeb.

Přetlak je asi ten správný výraz, když uvážím, že vzniklo materiálu hned na dvě alba...
P.: To je pravda, vzniklo tolik písní, že jsme je rozdělili na dvě části a druhá část se do roka a do dne objeví na další desce.
Richard: Mezitím zahrajeme na několika letních festivalech a na září chystáme Český idiot tour 2007. V současné době sháníme kapelu, která by ho absolvovala s námi.



Jak dlouho materiál vznikal?

R.: V podstatě rok s tím, že zpočátku bylo těch písní asi pět desítek, z nich jsme vybrali skladby na dvojalbum, ale nakonec jsme se rozhodli to v této podobě nevydat. Ta další deska má pracovním název Nahoru - Český idiot Part II.
Název Český idiot vznikl jako naše reakce na politické dění v tomhle státě. Takže je to něco jiného než ta bezproblémová rodiná tématika většiny produktů tuzemské hudby. My si naštěstí desku vydáváme sami a nikdo nám nic nediktuje. Jinak bych chtěl podotknout, že píseň Český idiot v žádném případě není o žádném konkrétním politikovi, třeba panu Paroubkovi...

Jeden čas jste byli označováni za punkrockovou kapelu, ale myslím, že to označení je vedle v případě Českého idiota i vašich starších alb.
P.: Souhlasím, my nejsme žádná punková kapela, i když rádi děláme pořádně odvázanou show. Ale pražský koncert Green Day se mi moc líbil a byl jedním z takových nakopnutí k našemu comebacku.

Co dalšího vás ještě nakoplo?
P.: Především jsme si asi před rokem na sérii koncertů otestovali, zda to ještě bude bavit nás i naše posluchače. A výsledkem bylo, že na nás tancovalo přes sto punkáčů a všichni jsme byli v pohodě.



Zůstáváte na rozdíl od mnoha tuzemských kapel věrní češtině. Nepřemýšleli jste nad angličtinou nebo vzhledem k vašemu bydlišti třeba němčině?
P.: My jsme trochu anglicky zpívali, třeba v písni On the strand. Při vystoupení v Dánsku jsem před lety anglicky zpíval celou píseň, ale my nemáme žádné ambice prorazit v zahraničí. A s němčinou už vůbec ne.
R.:To opravdu ne, ale neskrýváme, že bychom rádi ještě něco dokázali na tuzemské scéně. Do toho teď jdeme.

Z náslechu vašeho alba se mi nejvíce líbí úvodní Z jiného století, vy jste však na první singl dali přednost titulní písni.
P.: Je taková přímočařejší, kratší a sloganovitější.
R.:
Navíc tím možná pomůžeme jednomu oblíbenému politikovi, který prohrál volby a musel jít od válu...

VZNIK: 1989, Karlovy Vary
SESTAVA: Petr Gardner (voc), Richard Grossmann (g), Venca Křivanec (g), Vojta Martínek (gg), Georg Kučera (ds), Zdeněk Žoček (trump), Horst Pilz (sax), Ruda Rigo (sax)
DISKOGRAFIE: Zařiď to (1992), Petr Gardner Becher Gardner Party (1993), Nebudu už na tebe nikdy zlej (1994), Český idiot, part I. (2007).
WEB: www.pestalozzi-music.cz


zavřít