Rock DJ (1.): Mersí alias Mr. Elastik

Vydáno 11.05.2015 | autor: redakce

Marcel Marek je znám především jako zpěvák nepřehlédnutelného fenoménu Děda Mládek Illegal Band nebo bubeník legendárního plzeňského uskupení Burma Jones. Bylo by ale omezené spojovat ho jen s těmito dvěma projekty. Stejně tak k němu totiž patří i elektronická hudba, včetně sólového hraní.

Rock DJ (1.): Mersí alias Mr. Elastik Rock DJ (1.): Mersí alias Mr. Elastik

 DĚLAT HUDBU KLASICKY, ALE JINAK

"Když mi bylo deset, otevřeli v lidušce obor bicí. Od té doby jsem nechtěl piano ani vidět," usmívá se dnes Marek, neboli DJ Mersí, který nakonec hru na bicí i piano vystudoval na konzervatoři. A tam také dostal nabídku na účinkování v první větší kapele, plzeňských Burma Jones, kde nakonec vydržel pět let.

Další projekty na sebe nenechaly dlouho čekat. Mersí založil jedenáctičlennou kapelu Mercy Street a Děda Mládek Illegal Band. Ta se v roce 2000 po natočení první desky dostala do povědomí prakticky celé České republiky. "Já v tý kapele zpívám a hraju na činýlek. Dřív jsem u toho i dost vyváděl a skákal, ale teď si spíš jen tak poskočím a mám vystaráno," krčí rameny. "Jednou jsem se dokonce pódiem propadl, zarazil jsem se o ruce. Ale ještě jsem stejně mlátil do toho činelu..." Děda Mládek funguje dodnes a novou desku by sestava ráda vydala do konce roku.



Dalším jeho současným projektem je elektroswingová kapela Mr. Elastik, která se právě rozjíždí, a znovuzrození Burma Jones. Těm v lednu vyšel nový singl a momentálně se točí videoklip. Mersí ale v obnovené sestavě za bicími nesedí, věnuje se skrečům a perkusím.

Mr. Elastik & Hot Sisters

ZDROJE OBŽIVY

Mimo všechny své projekty se Mersí zabývá zase jen hudbou, momentálně tvoří pro orchestr Karla Vlacha, ale dříve se živil i komerčními zakázkami. "To mě nebavilo, nenaplňovalo mě dělat reklamy. Rozmyslel jsem si, co dělat chci, a co ne, a naštěstí zatím nejsem v pozici, že bych musel brát všechno."

OSUDOVÝ DJING

Asi každý má někdy pocit, že je toho na něj moc a potřebuje si v hlavě srovnat, co dál. Mersí se do téhle situace dostal po roce 2001, kdy na dva roky odjel jen s batohem do Jižní Ameriky. "Když jsem se vrátil, uviděl jsem plakát, že je v Praze na Andělu djská škola. Protože jsem se vždycky chtěl naučit hrát z desek, přihlásil jsem se tam," vzpomíná dnes na svoje úplné začátky, kdy ho učil Dj Liquid A. Po dvou měsících se odjel věnovat djingu do londýnské školy Point Blanc a kolem roku 2004 se stal rezidentem klubu Pekelný bar. "Tam jsem se vyhrál, to byla ta pravá škola. Ze začátku jsem měl z hraní před lidma nervy a také jsem v té době nepil alkohol, o to to bylo těžší," směje se Mersí.

"Asi od roku 2003 jsem začal skládat svoje vlastní elektronické věci a snažil se o to, aby byl dj rovnocenný člen kapely," vzpomíná dnes na podhoubí, které tvořil svému současnému projektu Mr. Elastik. "Gramofony se stávají regulérním hudebním nástrojem," tvrdí Mersí. "Turntablism je vyjádření momentálního stavu formou rytmickýho paternu, tedy scratche. Což je podstata všeho: nejen kopírovat, co už někdo vymyslel, ale ještě do toho dát něco svého."


Dj Mersi

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ DJ MERSÍ?

Hudebně se Mersí pohybuje kolem žánrů, jako je funky breakz, dub, electroswing. "Taky do toho rapuju a zpívám, snažím se to něčím obohacovat." Svoje vlastní věci ale jako dj nehraje, show je improvizace.

Většinou vystupuje sólově a hraje kolem šesti hodin. "Nebaví mě hrát celý večer jeden styl, to by asi ani nešlo. Začínám s funky breakz, ale pak přidám elektroswing, dub, breakbeat, mám svou databázi a vytahuju skladby podle atmosféry."

Ne že by ale svoje vlastní věci netvořil. "Mám spoustu vinylů. Když mě nějaký motiv zaujme, vytáhnu si ho, vysampluju, rozpracuju a nechám ho být. Za měsíc se k němu vrátím, dokončím, a hotové věci vydávám." Díky smlouvě s vydavatelstvím Supraphon jsou jeho autorské beaty dostupné v elektronické distribuci. Na otázku, zda má i svůj vinyl, se Mersímu rozzáří oči, a jako asi každý DJ nadšeně vypráví, že je to věc, kterou by si určitě v budoucnu přál zrealizovat.

MERSÍ NAŽIVO

"Lidi mi sice volají a na djskou show mě zvou, ale s díky odmítám. Stálé hraní si držím jenom v pražském klubu Chapeau Rouge a v Plzni v podniku Mazaný králíček," říká Mersi a jedním dechem dodává, že na djing mu většinou nezbývá čas. S kapelou Děda Mládek Illegal Band a Burma Jones plánují letní koncerty a také dolaďuje podzimní program kapely Mr. Elastik.

Dj Mersi je prostě srdcař: hraje s vinyly, baví publikum sám a hraní jako dj si nechává jen pro místa, ke kterým má vztah a objevuje se tam pravidelně. A skvělé je, že jeho hraní boří stereotypy. Posluchače, kteří navštíví jeho djskou show, nebo koncert Mr. Elastik, možná překvapí, že "ten chlápek, co paroduje Mládka," je opravdový Pan Muzikant.

 

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ:

15. 5. Chapeau Rouge, Praha, více na: www.mersi.eu

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELOU:

16. 5. Krhová u Valašského Meziříčí - Děda Mládek Illegal Band, více na: www.dedamladek.cz
30. 5. Olomouc - Burma Jones, více na: www.burmajones.cz
4. 9. Praha: Jazz Dock - Mr.Elastik, více na: www.mrelastik.cz


Příště: Ba2s (Chaozz)


text: Hedvika Pajerová

 

zavřít