Jelen interview: Užíváme si koncerty i společné bagety na benzínkách

Vydáno 18.05.2015 | autor: redakce

Slza, Stroy, Lake Malawi, Holden Caulfield, Mother's Angels... na nováčky, kteří se vklínili mezi českou hudební elitu, byl loňský rok celkem bohatý. Tím nejvýraznější (a současně nejneobvyklejším) nedávno objeveným jménem je ale bezesporu Jelen, folk-rock-bluegrassový septet v čele se zpěvákem Jindrou Polákem.

Jelen interview: Užíváme si koncerty i společné bagety na benzínkách Jelen interview: Užíváme si koncerty i společné bagety na benzínkách


Jelen 2015 01Jelen zíkal na letošních Andělech ocenění Objev roku


Jeleni se zásluhou alba Světlo ve tmě a zejména díky hitu Magdaléna či duetu s Janou Kirschner Co bylo dál? dostali do rádiových airplayů, na přední příčky prodejnosti i do přízně Akademie populární hudby a po právu získali titul Objev roku. Není divu, že úspěšná deska ještě vyšla letos v obohacené reedici.

Jindro, Jelen prý funguje teprve tři roky, jak jste vlastně dali dohromady?
Bylo to právě asi před třemi lety, kdy jsem se ve studiu u producenta Martina Ledviny na takovém jamu potkal s Ondrou Málkem a Martinem Kasalem, klukama z Přibyslavi, kteří měli v té době skupinu Šatlava. Zahráli jsme si spolu nějaké písničky a zjistili, že nás to baví a máme podobný náhled na věc. Nahráli jsme první demáče a rozhodli se, že to dáme dohromady.


Předtím si své nynější spoluhráče neznal?
My jsme se potkali právě až na tom jamu. Kluci spolu vyrůstali, jsou dlouholetí kamarádi. Já je potkal náhodou, zjistili jsme, že máme stejný vkus, chceme dělat stejné věci, okamžitě jsme se skamarádili a už jsme spolu zůstali.


Jak a kde probíhají zkoušky a tvorba vaší muziky, když je vás tolik?
Ono to bylo vždycky složítější, protože kluci jsou z Přibyslavi a já z Prahy, takže sesynchronizovat se, je trochu problém. Začali jsme to řešit tím, že děláme spíš než zkoušky jednou za čas několikadenní soustředění, buď u nás v Praze nebo u nich v Přibyslavi. To se drží dodneška, i když už je nás v současné době sedm.


Kdo je tvůrčím motorem vaší kapely a autorem písní?

My hodně skládáme věci dohromady. Texty jsou převážně moje doména, ale ta muzika vzniká spontánně. Někdo vždy přijde s prvotním nápadem, ale ta finální písnička vznikne dohromady.

Jelen 2015


Máte vysloveně nějaké hudební vzory?

To asi nemůžu říct, jestli vzory. Člověka ovlivňuje všechno, co poslouchá, celý život. Nevím, jestli můžu říct, že máme nějaké vzor, ale spíše podobné cítění a podobný přístup k muzice. Máme rádi syrovou, akustickou, zemitou, energickou muziku a v tom jsme se shodli.

Je ti bližší hraní venku na festivalech nebo v uzavřeném klubu?
My jsme se o tom hodně krát bavili s klukama, to je super otázka. Zjistili jsme, že máme rádi obojí každý úplně jinak, protože to má rozdílnou atmosféru. Klubovka je skvělá, máš blízko k lidem, můžeš si na ně sáhnout, když jsou pod pódiem, ta odezva je okamžitá Zase tam ale nenacpeš ty 2-3 tisíce lidí, kteří přijdou na open air, což je zas jiný druh energie. Nemůžu teda říct, co mám raději, obojí je super.

 

Nedávno jste, doplněni o Kateřinu Marii Tichou, absolvovali úspěšnou šňůru s třineckou kapelou Nebe. Jak jste si to užili?
Hrozně moc, protože s klukama byla velká legrace. Známe se s nimi od minulého léta, kde jsme se hodně potkávali v šatnách, střídali jsme se na pódiu a na benzínkách jsme si kupovali společně bagety (smích). Dost jsme se skamarádili, a když teď vyšlo to turné, bylo to moc fajn a byli jsme překvapeni tím, že byly všechny koncerty vyprodaný. Když jsme to dávali dohromady, tak jsme si říkali, že by bylo super, kdyby přišlo 100-200 lidí. Najednou jsme zjistili, že kapacity klubů jsou úplně naplněné, lidi chodili, znali písničky, zpívali s námi... Bylo to hrozně fajn a pro nás milé překvapení.


red, foto Sunmusic

 

Na Okoři se šťávou se 30. května kromě skupiny Jelen představí Mandrage, Wohnout, České srdce, Jelen, Zrní a další. Více na www.okorsestavou.cz

 

OKOR web3

zavřít