Rock DJ (3.): Ian - Them Darned Teenagers (Saved by the Fortune)

Vydáno 24.05.2015 | autor: redakce

Mohlo by se zdát, že djing je výsadou muzikantů, kteří působí v hiphopových nebo elektronických kapelách. Že na žánru kapely zase tolik nezáleží, dokazuje Ian, kytarista hardcorové kapely Saved by the Fortune, který společně s Katy tvoří elektronické duo Them Darned Teenagers.

Rock DJ (3.): Ian - Them Darned Teenagers (Saved by the Fortune) Rock DJ (3.): Ian - Them Darned Teenagers (Saved by the Fortune)


sbtf1Ian s kapelou Saved by the Fortune (úplně vlevo)


ZACHRÁNILO NÁŠ ŠTĚSTÍ

"Naše kapela se jmenuje Saved by the Fortune, dlouho jsem tam hrál na basu, ale pak jsem přešel na kytaru," začíná mluvit o svém kapelním působení Honza neboli Ian Cratch. S kapelou v současné době dokončují nové EP a věnují se koncertní činnosti. Aktivně fungují už pět let a kromě snad všech pražských klubů hráli prakticky po celé České republice. V šestičlenné sestavě basa, bicí, dvě kytary a dva zpěvy hráli i na větších akcích, jako je Megaton Fashion Show nebo párty Bounce! Bounce!

"Kapelní prezentace je úplně jiná, než djování. S kapelou hraješ set 45 minut, jako dj tři nebo čtyři hodiny. Neupírá se na tebe pozornost celou dobu," vysvětluje Ian hlavní rozdíl mezi hraním s kapelou a djingem. Ten ale nebere jako vedlejší projekt, spíš jako rovnocennou součást své hudební práce: "Kdo dřív bookuje, ten má termín," vysvětluje, jak si vybírá, jestli bude hrát jako dj, nebo s kapelou. "Ale všechno se dá vyřešit - pokud hraju na svojí akci v Chapeau Rouge, neznamená to, že nemůžu hrát za dvě hodiny na afterparty brněnského festivalu. Přece jen jsme s Katy dva," směje se, ale hned dodává, že věci, o kterých ví, že jsou časově nereálné, dopředu nebookuje.


K muzice se Ian dostal ale už na střední škole, podle jeho slov jako každý druhý: "Začneš poslouchat metal, a pak si koupíš kytaru." Zpívat ho nikdy nelákalo, na rozdíl od skládání vlastní hudby: "Většinu věcí skládá náš první kytarista, ale občas vznikne nějaký nápad i ode mě."

tdt1Them Darned TenagersŠEDÁ EMINENCE

"Snažím se to všechno směřovat k té hudbě. Doba je jiná, a začíná se vyplácet dělat muziku i na střední úrovni, když to dělá člověk poctivě a je slušnej," shrnuje Ian, ale připouští, že jen muzikou se zatím neuživí. Kromě samotného tvoření hudby a produkce se podílí i na chodu obou projektů. A to je také věc, které se dlouhodobě věnoval i mimo hudební život: "Dělal jsem event manažera, obchoďáka..." Z časových důvodů se ale komerční produkci věnuje už jen externě.

"Katy dodělává školu a hudebně si drží jen Them Darned Teenagers," nezapomíná zmínit druhou polovičku svého projektu.

METAL DJ

"Bounce! Bounce! začali s vizáží lidí, co nevypadají jako djs a pouští si písničky, co mají rádi," vysvětluje cestu od metalu k elektronické hudbě, což podle jeho slov není ani v zahraničí žádná výjimka. "Začal jsem dělat samply pro kapelu a všímal jsem si, že najednou djs, kteří mají základy v hardcore muzice, jezdí tour a funguje to. A přitom by se mi metaláci ještě před pěti lety smáli, kdybych řekl, že dělám elektronickou muziku," vystihuje trend současnosti Ian.

Cesta na velká pódia byla sice nesnadná, ale poměrně rychlá, Them Darned Teenagers totiž "prostě chtěli." A tak šli se svým projektem před lidi: "Začali jsme v jednom bárku, pak v Červu, odtamtud nás najednou zavolali do Chapeau Rouge a za půl roku jsme tam byli rezidenti," to byl rok 2012.

Djské duo vyžaduje úplně jiný přístup, než pokud je dj sám. Ian se věnuje spíše tvoření muziky a Katy spíše věcem okolo – grafice, bookingu, PR.

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ THEM DARNED TEENAGERS?

Rezidentní noc Them Darned Teenagers v Chapeau Rouge se jmenuje Trash Gang, "to znamená pět nebo šest hodin zábavy s kočkama z Peaches'n'Cream," zmiňuje Ian dvojici djanes, se kterou většinou hrají. Program výletů mimo domovský klub přizpůsobí vyměřenému času a publiku. "Elektro, house, dubstep, drum´n´bass, twerk..." vypočítává styly, které Them Darned Teenagers naživo hrají. "Měli jsme spoustu volovin, co jsme sebou vozili, ale když hraješ třikrát týdně celý rok, většinu ani naživo nepoužiješ a můžeš to vyhodit," odpovídá na otázku hardware, který naživo používají, a dodává, že v současné době si vystačí s přehrávačem značky Pioneer.


Vlastní věci vydávají Them Darned Teenagers na EP, aktivně tvoří a přihlašují se do soutěží. Do léta chystají vydat novou nahrávku a oslovit s ní nové pořadatele.

ian-promoTHEM DARNED TEENAGERS NAŽIVO

TDT hrají jak svoje věci, tak i remixy již složeného. "Vlastní písničky testuju na lidech. Zařadím to, co má vyjít na EP do setu, a podle reakcí lidí tu věc před vydáním přizpůsobím," směje se Ian. Show TDT je založena na setech skladeb seřazených podle nálad, které naživo míchají podle publika. "To děláme s Katy půl na půl, máme čtyři ruce místo dvou a můžeme se na sebe spolehnout."

Them Darned Teenagers jsou zajímaví nejen v množství a kvalitě vlastní hudby, kterou vyprodukují, ale jednoduše řečeno se na ně také hezky kouká. Holka a kluk, kteří vydrží aktivně bavit publikum i pět hodin, je výhra každé afterparty. A v tom jsou opravdu dobří - jsou zajímavý a mají takový drive, že o nich a od nich nejen na české hudební scéně ještě hodně uslyšíme.


NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ:

29. 5. Bounce! Bounce! - Chapeau Rouge, Praha
20. 6. Klubová noc United Islands of Prague - Chapeau Rouge, Praha
26. 6. Chapeau Rouge, Praha,

více na: https://www.facebook.com/themdarnedteenagers


NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELOU

31. 5. Loco Madness - Cross Club, Praha, více na: https://www.facebook.com/SavedByTheFortune


Příště:
 Hiffi & Jacob (Skyline)

 

 

zavřít