Rock DJ (6.): White Mice alias Black Bay

Vydáno 14.06.2015 | autor: redakce

Black Bay, pětičlenná kapela z Prahy, hraje melodický hardcore a koncertuje po celé republice. Dva členové sestavy mají ještě jednu hudební zálibu - a tou je djské drum'n'bassové duo, které si říká White Mice.

Rock DJ (6.): White Mice alias Black Bay Rock DJ (6.): White Mice alias Black Bay


black bay3Black Bay vznikli v roce 2013


BLACK BAY A HLEDÁNÍ ZPĚVÁKA

Na podzim oslaví Black Bay už dva roky své existence. Pětičlenná hardcore banda hraje v klasickém složení basa, bicí, zpěv a dvě kytary. Jedním ze zakládajících členů je i kytarista Dan, který tvoří polovinu djského dua White Mice. Vznik Black Bay přičítá přirozenému vývoji: "Hraju už od čtrnácti let a mít kapelu beru jako součást života," podotýká. "Pro mě osobně je to první kapela, se kterou hraju koncerty. Pocházím z Moravy a tam se mi těžko sháněli dobrý lidi," říká bubeník Emil.

Že Black Bay nepatří mezi žádné nováčky, ukázal červnový koncert americké kapely Ghost Inside v pražském Lucerna Music Baru. I když se Black Bay jako jejich předskokani skvěle osvědčili, čelí teď další výzvě, kterou je hledání nového zpěváka. "Poslední koncert s náma Raddy odehrál v Lucerně," potvrzuje Dan a dodává, že začínají nové lidi zvát na zkoušky: "Nějaký lidi, co by to chtěli zkusit, máme, tak je vyzkoušíme a uvidíme."


Mezi kapelními plány do budoucna zmiňují Dan a Emil hlavně práci na nových věcech, koncerty odmítají, dokud neseženou nového zpěváka. Jedinou výjimkou je tradiční koncert v polovině října: "Každý rok na podzim děláme koncert v Chapeau Rouge, chceme v tom pokračovat i letos a určitě tam zahrajeme i afterparty jako djs," zmiňuje Dan.


MÓDA JAKO SPOLEČNÁ ZÁLIBA

"Dělám v holičství, stříhám vlasy a holím chlapy," odpovídá na otázku zdroje příjmů Emil a kromě zájmu o módu zmiňuje, že ho na práci baví hlavně každodenní kontakt s lidmi. Kromě toho vidí v holičství určitou praktickou stránku věci: "Chtěl jsem se něčemu naučit, nechtěl jsem pokračovat ve studiu na technickém lyceu."

black bay2


Dan, tedy druhá část djského dua White Mice, právě dokončuje bakalářský stupeň ekonomického vzdělání a pracuje v rodinné firmě. White Mice ale nepojí jen hudba, u obou je zájem o módu důležitý: "S kamarádem začínáme dělat značku oblečení, zatím jen čepice a trička a ještě jsme to oficiálně nepředstavili. Jmenujeme se My/Angst," rozvádí svoji další aktivitu Dan a dodává, že momentálně jsou ve fázi, kdy se kromě designu věnují i testování materiálů. Výjimečnost spočívá především v přístupu obou tvůrců: "Všechno ručně barvíme, je to styl ombré, takže látky přechází z tmavšího do světlejšího. Ale plánů máme víc, patří mezi ně i edice All Black, černá nášivka na černym triku. Chceme si hlavně dělat všechno sami, ne jen to dát někam, kde nám to potisknou," vysvětluje Dan.

ZROZENÍ WHITE MICE

"Potuloval jsem se po pražských nočních klubech a líbila se mi elektronická hudba," popisuje Emil začátek cesty, kterou se hardcore bubeník dostane až k drum'n'bass. "Mám kamaráda, co dělá dubstep, a když jsem to začal poslouchat, poprosil jsem ho, aby mi ukázal, jak se to dělá," popisuje začátky White Mice Dan a dodává, že se společně s Emilem učili hrát tak dlouho, dokud nebyli schopni představit svůj set před živým publikem: "Když jsme si koupili vlastní controller, scházeli jsme se asi třikrát týdně ve zkušebně a postupně jsme se to naučili."

white mice


Stejně jako u ostatních kapel i v případě Black Bay se nabízí otázka afterparty po koncertě. A to byly první akce, kde si White Mice vyzkoušeli hraní naživo: "Nejdřív jsme vystupovali jako Black Bay a součástí honoráře kapely byla i naše afterparty, což se pořadatelům samozřejmě líbilo," směje se Emil a dodává, že sice ještě afterparty po Black Bay někdy hrají, ale už jako samostatní djs White Mice.


CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ WHITE MICE?

"Nejdřív se nám líbil dubstep, ale nakonec jsme se usadili na drum'n'bass," vymezuje Dan stylové hranice White Mice. "Nehrajeme písničky, jak jsou vypuštěný, mixujeme to tak, aby to bylo zajímavý pro lidi," dodává.


"Na vystoupení se připravujeme každý sám doma, ale těsně před koncertem se ještě tak na hodinu sejdeme,"
popisuje Emil. "Připravujeme set, co večer zahrajeme a v programu na počítači je dáme do sebe. Aby to bylo zajímavý a ne úplně jednoduchý, většinou spojujeme dvě dohromady," dodává Dan.

"Do budoucna chceme dělat i svoje věci, ale zatím jsme se k tomu nedostali. Až si Emil koupí pořádnej počítač, jdeme do toho. Pravděpodobně přidáme nějaký elektronický linky i do hudby Black Bay. Ne že by se měnil žánr co hrajeme, bude to jen na doplnění," vypočítává Dan plány do budoucna.

white mice2


WHITE MICE NAŽIVO

Naživo je možné White Mice nejčastěji vidět jako afterparty po koncertě Black Bay, nebo i jako samostatné djs v klubech. "Párkrát jsme si zahráli v Chapeau Rouge a teď asi po roce tam sami pořádáme vlastní akce, jmenujou se Classic IX," vypočítává Dan. "Prostě přijdeme s počítačem, zahrajeme si a zase jdeme," směje se.

Zároveň se ale White Mice nedrží striktně Prahy: "Rozšířit rezidentní noc do jiných měst určitě není špatný nápad, kontakty máme a zkusíme na tom zapracovat," uvažuje Emil.

Dá se vůbec najít spojení mezi hardcore kapelou a djským duem, které hraje drum'n'bass? Jak dokazují White Mice, tak určitě dá. A i když se jedná o úplně odlišné hudební žánry, jejich fanoušci dokazují, že když se jim líbí živá muzika, nemusí to být jen živá hudba, nebo jen elektro.

více na: https://www.facebook.com/blackbayhc

 

Příště: Dead Sailor (Mandrage)

 

zavřít