Rock DJ (7.): Dead Sailor alias Matyáš z Mandrage

Vydáno 21.06.2015 | autor: redakce

V České republice by se asi jen těžko našel člověk, který neslyšel o kapele Mandrage. Pětice plzeňských muzikantů má na svém kontě několik ocenění a koncertuje po celé republice. Jejich bubeník Matyáš Vorda k tomu pravidelně několikrát za měsíc hraje jako DJ Dead Sailor.

Rock DJ (7.): Dead Sailor alias Matyáš z Mandrage Rock DJ (7.): Dead Sailor alias Matyáš z Mandrage


Dead Sailor 04


PATNÁCT LET MANDRAGE

Jako jeden z mála profesionálních muzikantů se Matyáš nikdy neučil v základní umělecké škole: "Učil jsem se od devíti let soukromě u jazzových bubeníků, ZUŠku jsem neměl rád. Neměl jsem rád školu a nechtěl jsem chodit do další školy."

"S Mandrage hraju už od 11 let, kapelu jsme založili se zpěvákem Víťou," popisuje Matyáš hlavní náplň svého času. Kromě hry na bicí se v kapele věnuje i dalším aktivitám: "Všechno s Mandrage si děláme sami. Ale máme skvělou manažerku Lucku, která všechno koordinuje." Mezi jeho další aktivity patří také starost o vizuál kapely, například o bílou image na letních festivalech, či výpravu divadelního turné O(d) Začátku.


Další Matyášovou aktivitou je kapela Burlesque, ve které také hraje na bicí. Kapelu založil jeho otec a skládá se především z umělců kolem plzeňského divadla Alfa. Žánrově se jedná o pestrou záležitost a stejně tak i naživo: "Je tam spousta nástrojů: akordeon, čelo, kytara, housle...," vypočítává Matyáš.

Z hudební historie stojí za zmínku především projekt, který Matyáš založil s frontmanem kapely Smrtislav: "Měli jsme kapelu s Tuzexem, která se jmenovala Super Tuzex Bros, hodně alternativní parta pro pár fanoušků. Tuzex se chtěl vydat jiným směrem, zkusit češtinu a udělat kapelu, která by měla ambice jezdit po celých Čechách. To se mu se Smrtislavem daří a na to bych já neměl kvůli Mandrage čas."

Dead Sailor 06

Dead Sailor 07

Zároveň se ale Matyáš nevyhýbá ani příležitostným záskokům v kapelách kamarádů: "Baví mě hrát na bicí v různejch kapelách. Baví mě ta challenge, pokud vypadne bubeník, se to za krátkej čas naučit a odehrát."


YES A NEMEL

Když padne otázka na volný čas, zdá se, jako by Matyáš moc nerozuměl: "Nerozlišuju, jestli mám volnej čas, nebo dělám muziku, mě totiž tohle všechno moc baví." Co se týká hudebních projektů, je znát, že Matyáš má svoji obživu i jako radost.

To samé platí i o nehudebních aktivitách: "Rozjeli jsme s přítelkyní Luckou a dalšíma čtyřma kamarádama projekt Yes a nemel," popisuje Matyáš další aktivitu, která se točí hlavně kolem jídla: "Chtěli jsme si na sebe udělat čas a využít toho, že máme mezi sebou tak skvělý kuchaře, jako jsou Jirka Horák a Jana Bilíková z Mischellinské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, Petr Pecka z La Bibiche či Kamura. Jednou za měsíc si uvařit skvělou večeři a pozvat další kamarády, kterých si vážíme například kvůli jejich aktivitám, pracím, nebo jsou podle nás prostě nějakým způsobem zajímaví a krásní. V dubnu jsme měli jako hosty Karla Buriánka, Mikea Trafika s jeho přítelkyní, v červnu to byli food blogeři Koko a Jirka a Marika z Kitchen Story. O tomhle všem potom informujem na Facebooku, či Instagramu."


Matyášova role v projektu je jednoduchá: "Starám se o logo, vizuál, samolepky... A pak jím." Přiznává, že ambice rozjet Yes a nemel ve větším nemají, ale veřejné akce ani do budoucna nevylučuje: "Chtěli bysme udělat akci venku v Praze, kde budu hrát jako dj a kuchaři budou dělat jídla, co se dají sníst ve stoje. Tam by měl přístup kdokoliv."


ZAČÁTKY

"Se zpěvákem Víťou jsme jezdili s barem Inspiral na různý akce jako je CzechTek a k djs, co tam hráli, jsme vzhlíželi. Když jsem začal dělat djing, tak jsem se jim to dokonce styděl říct," směje se Matyáš, když popisuje svoje začátky. "Bar Inspiral zanikl a my jsme museli změnit lokál." A volba padla na známý plzeňský bar Jekyll & Hyde. "Ten nás bavil lidma, ale ne muzikou, hráli strašný sračky," podotýká Matyáš. Postupně se domluvil s majitelem, že bude playlisty občas sestavovat sám: "Nakonec jsem tam hrál každou středu, šest hodin pouštění písniček za sebou, co na sebe náladově navazujou. A díky tomu mě začalo mě bavit míchání, začal jsem si kupovat controlery, bicí pad, efekty..."


Ani tak ale Matyáš neměl ambice bavit djingem někoho jiného, než svoje kamarády. Dokud si to nezkusil: "Občas jsem hrál po koncertě, když jsem měl počítač a tam jsem zjistil, že to baví i jiný lidi, než moje kámoše, to byl asi rok 2010." Pak už to šlo velmi rychle: "QOTA djanes mě pozvaly do pražského klubu Chapeau Rouge a potom, co jsem odehrál set, jsem se stal rezidentem."

Mandrage  2015  01


CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ DEAD SAILOR?

"To znamená slyšet písničku Lust for Life od Iggyho Popa," směje se Matyáš a hned dodává, že tou každý jeho set začíná. "Když jsem hrál po nějakym djovi, chtěl po mě, ať to srovnám, aby lidi nepoznali, že se dj změnil. A já jsem chtěl pravej opak - aby všichni věděli, že se dj změnil!"

Hudebně je jeho vystoupení hodně pestré, ale přesto se najde styl, který má radši: "Starý věci Fat Boy Slima a styl, který se v devadesátých letech jmenoval Big Beat. Baví mě tenhle styl – tamburíny, elektronický zadrhávačky," vypočítává Matyáš a zároveň dodává, že se nebojí přitvrdit: "Baví mě odkrývat tvrdší věci, jak stoupá opilost."

Přípravu na hraní ale nezanedbává, což přičítá i zvyku z kapely a přiznává, že mu vadí, pokud skladby k sobě neladí. Kromě cizích věcí ale hraje i svoje remixy a edity: "Baví mě hrát písničky, co jsou hotové. Baví mě i skládat, ale to jsem dělal vždycky. Hraní cizích věcí mi trochu chybí. Je hodně dobrejch písniček a já si je chci zahrát!" Set má sice připravený, ale ne do detailů: "Některý věci si nechávám naživo, je to efektní. Když hraješ rukama na nějakou mašinku, lidi to ocení."


Při hraní se neomezuje jen na použití počítače a controlleru: "Používám i gramofon a vinyly, mám k tomu vztah a baví mě to využívat, když je možnost to propojit."

Dead Sailor 08DEAD SAILOR NAŽIVO

Pravidelně je možné vidět Matyáše alias dj Dead Sailora jen v pražském klubu Chapeau Rouge: "Tam hraju každej poslední čtvrtek v měsíci až do konce roku. Kromě 24. prosince. To už něco mám," směje se. "Baví mě hrát v patře underground, jsou tam lidi z různých států. Je to mejdan, oddechovka."

Nevynechává ani svoje domovské město Plzeň, kde hraje zhruba jednou za dva měsíce buď v baru Jekyll & Hyde nebo v Anděl Music Baru, v Brně hraje na Flédě. Letos v létě se Dead Sailor ale objeví i jako afterparty dj na několika festivalech, mezi které patří třeba Hrady.cz nebo Rock for People.

Matyáš neboli DJ Dead Sailor hudbou prostě žije. Nerozlišuje, jestli vystupuje s Mandrage, Burlesque nebo jako dj, vždycky dá do svého vystoupení veškerou energii. Stejně tak nerozlišuje volný čas a čas, který tráví vyděláváním peněz. Matyáš je totiž krásným příkladem člověka, který dělá jen to, co ho baví.

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ

25. 6. Chapeau Rouge, Praha
30. 7. Chapeau Rouge, Praha
15. 8. Tradiční Kloub, Sušice

více na: http://facebook.com/sailordead


NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELOU

26. 6. – Hudba bez hranic, Dolní Studénky
27. 6. – Utubering, Praha
27. 6. – Láznění, Mariánské Lázně

více na: http://www.mandrage.cz/

 

Příště: Tea Jay Ivo (Garáž)


text: Hedvika Pajerová, foto: Pavel Mužák, archiv Mandrage

 


 

Dead Sailor 04 TOP

zavřít