Martin Řehoř interview: Natruc prošel za 18 let obrovskými změnami

Vydáno 30.07.2015 | autor: redakce

Osmnáctý ročník festivalu Natruc proběhne na Kmochově ostrově v Kolíně už v sobotu 1. srpna. Zeptali jsme se proto organizátora Martina Řehoře, na co se letos mohou návštěvníci těšit. K vidění bude třeba unikátní spojení dechové hudby s populárními kapelami nebo zajímaví zahraniční interpreti.

Martin Řehoř interview: Natruc prošel za 18 let obrovskými změnami Martin Řehoř interview: Natruc prošel za 18 let obrovskými změnami

 rehorMartin Řehoř láká na letošní Natruc pestrým programem i unikátním spojením

Festival Natruc letos slaví osmnáctiny. Dovedl byste porovnat, co se za těch 18 let od prvního ročníku nejvíc změnilo?

Festival Natruc patří do první vlny českých festivalů. Od svých počátků prošel obrovskými změnami, dnes máme tři pódia, kompletní technické zázemí pro návštěvníky i interprety. První ročník v roce 1998 proběhl v provizorních podmínkách, kdy pódium bylo postaveno z lešení, jako šatny sloužily velké vojenské stany, technika se překládala a převážela přes starou nevyhovující lávku na dvoukolácích, chyběla pitná voda, nevyhovující byla i elektrická přípojka atd.

Letos lákáte i na speciální vystoupení Kolíňanky - souboru dechové hudby se zpěváky populárních kapel. Co přesně se na návštěvníky chystá?

Dechová hudba Kolíňanka ve svém setu zahraje v naprosto netradičním pojetí písně Vypsané Fixy, Sto zvířat, Rybiček 48, Pekaře a dalších. Zpěváci z uvedených kapel s Kolíňankou songy nazkoušeli, a tak budou návštěvníci Natrucu svědky unikátních hudebních spojení.

Každý rok se snažíte přivézt i nějaká zahraniční jména, letos je to například Rocky Leon z USA či britští Tribazik. Proč právě oni?

Americký liveloopingový mág Rocky Leon se objevil na předloňském Natrucu a jeho vystoupení vyvolalo tak obrovskou vlnu pozitivních reakcí, že jsme jej velmi rádi opětovně pozvali. Každý rok se snažíme přivézt na Natruc interprety ze zahraničí, kteří se vymykají tomu, co je možno běžně slyšet na českých festivalech. A přesně takové by mělo být i vystoupení britských Tribazik. Tato kapela hraje unikátní mix na první pohled těžko propojitelných hudebních žánrů a věřím, že jejich vystoupení bude pro návštěvníky Natrucu nevšedním zážitkem.

Máte nějakého vysněného interpreta, kterého byste chtěl v některém z budoucích ročníků do Kolína přivézt?

Kvůli kapacitě ostrova je těžké přemýšlet o nějaké velké zahraniční hvězdě, a pokud máme zůstat v českých luzích a hájích, láká nás nějaké z dalších netradičních spojení. Uvidíme, třeba se dočkáte v některém z příštích ročníků festivalu Natruc.

monkey business brno15 23Natruc uvidí i koncert Monkey BusinessNatruc spoléhá i na malebné prostředí Kmochova ostrova. Popište čtenářům, kteří zde nikdy nebyli, čím je toto místo poutavé.

Kmochův ostrov je nádherné místo a právě genius loci, společně s pestrou dramaturgií a tradičně výborným publikem, dělají z festivalu Natruc akci, na kterou se každoročně vrací tisíce lidí z celé České republiky.

Line-up je poměrně pestrý, stavíte vedle sebe různé generace i žánry. Dá se tedy říci, že se nezaměřujete na žádnou konkrétní cílovou skupinu, ale chcete nabídnout každému něco?

Natruc je otevřen různým hudebním stylům. Na třech pódiích se představí tři desítky interpretů, snažíme se každoročně připravit pro návštěvníky velmi pestrou dramaturgii a vybrat by si měl opravdu každý.

Na co se vy osobně z letošního programu nejvíc těšíte?

Popravdě řečeno, každý rok návštěvníkům závidím, protože absolutně nestíhám vystoupení jednotlivých interpretů. Pokud čas dovolí, rád bych viděl alespoň kousek setu Kolíňanky, Rocky Leona, Tribazik, zvědav jsem na show Monkey Business a krásnou hudební laskominou bude určitě i vystoupení mistra jazzové basy Pavla Jakuba Ryby.

Jak na tom bude letošní ročník z hlediska servisu, doprovodného programu a zázemí?

Novinkou v servisu pro návštěvníky je pokrytí celého areálu bezplatnou wifi a rovněž bezplatné dobíjení mobilních telefonů, které poskytne společnost JON.CZ. Nehudební aktivity nabídne návštěvníkům Prima Cool zóna. Připraveno je samozřejmě pestré občerstvení, festivalová čajovna, kavárna atd.

Jak byste festivalu i jeho návštěvníkům popřál do další osmnáctky?

Návštěvníkům chci předně poděkovat za podporu a přízeň, které si nesmírně vážím. Přeju nám všem dobré počasí, skvělá hudební vystoupení a bezproblémový chod festivalu. Budeme rádi, pokud se vám na Natrucu bude líbit a budete se k nám rádi vracet.

red, foto: archiv

zavřít