Michal Šesták: Hrady CZ chceme příští rok rozšířit na Slovensko

Vydáno 06.08.2015 | autor: redakce

Putovní festival Hrady CZ má za sebou českou část a nyní se přesouvá na Moravu. Ve dnech 7. a 8. srpna se špička tuzemské scény ukáže na hradě Veveří. Zjišťovali jsme od organizátora Michala Šestáka, na co se mohou návštěvníci těšit i jak vidí budoucnost festivalu.

Michal Šesták: Hrady CZ chceme příští rok rozšířit na Slovensko Michal Šesták: Hrady CZ chceme příští rok rozšířit na Slovensko

 Michal ŠestákMichal Šesták by rád Hrady rozšířil i na Slovensko

Letošní Hrady CZ za sebou mají červencové zastávky. Jak zatím tento ročník hodnotíte?

Zatím velmi dobře. Chodí hodně lidí, celkem nám přeje počasí, takže obecná spokojenost. Věřme, že to takto bude pokračovat i v druhé půlce.

Nelze si nevšimnout, že festival pořád roste - dříve býval páteční program jen jakýsi prolog, dnes už se vlastně jedná o regulérní hrací den. Plánujete se rozrůstat i v dalších ročnících?

Pátky se nám skutečně podařilo výrazně rozšířit, připravili jsme daleko zajímavější program na dvou pódiích a fanoušci Hradů to ocenili. Festival se snažíme každoročně zkvalitňovat a rozšiřovat, nicméně na nějaké hlubší zamyšlení ohledně příštího ročníku je ještě pár týdnů čas. Vždy je lepší nejprve vyhodnotit uplynulý ročník a pak se případně pustit do nějakých změn.

hrady-svihov003 20150802 1131641378Hrady CZ lákají i na Monkey Business. Fotka je z letošního ŠvihovaHrady tradičně představují špičku české hudební scény, skoro se až zdá, že z předních domácích interpretů na nich byli už všichni. Nebo je přece jen ještě někdo, koho byste rádi na Hradech viděli a zatím se vám ho nepodařilo zlákat?

Určitě pár takových interpretů existuje, namátkou Jaromíra Nohavicu nebo Lucii bychom určitě rádi někdy v programu viděli.

Dalším hradem na řadě je Veveří. V čem bude tato zastávka specifická?

Je to první moravská zastávka, hrad Veveří se nachází na brněnské přehradě a na festival lze dojet třeba lodí.

Jak kvitujete mimořádně teplé počasí tohoto léta? Tento týden panují tropická vedra, je pro návštěvníky připravena nějaká možnost, jak se zchladit?

Horko je opravdu až moc velké. Na druhou stranu je to lepší, než kdyby pršelo... Pro návštěvníky máme ve spolupráci s požárníky nachystané pravidelné kropení...

Bylo z dosavadních čtyř zastávek nějaké vystoupení, které se mimořádně povedlo a utkvělo vám v paměti?

Velmi pěkné jsou improvizace, kdy se v kapelách prohodí někteří muzikanti. Mně osobně ale každý víkend nejvíce baví koncert Visacího zámku...

Pipes and Pints to na Švihově pořádně rozjeliPipes and Pints to na Švihově pořádně rozjeliMáte vytipované nějaké další hrady, kam by se dal festival ještě přivézt, nebo je stávající sestava ideální a měnit se nebude?

V Čechách a na Moravě další zastávky neplánujeme a rádi bychom zůstali na stávajících místech. V příštím roce bychom ale chtěli Hrady rozšířit na Slovensko

S festivalem je spojena i možnost prohlídky jednotlivých hradů. Je prohlídka zahrnuta již v ceně lístku?

Ano, prohlídka je zahrnutá v ceně sobotního vstupného a každý návštěvník se může jít během soboty do hradu podívat.

Zkuste na závěr naše čtenáře pozvat na zbylé zastávky Hradů v pěti slovech, které podle vás festival nejvíce symbolizují.

Muzika, zábava, mejdan, cestování a historie.

red, foto: archiv, Jana Braunová

zavřít