Rock DJ (13.): Manaworld DJs ze 100°C

Vydáno 20.08.2015 | autor: Hedvika Pajerová

Karel Vaněk a Ondřej Urbanec spolu hrají v kapele 100°C. Do povědomí party people se ale dostali pod jménem Manaworld DJs. Se společnou show vystupují coby DJ At Work a DJ Mojjo po celé České republice.

Rock DJ (13.): Manaworld DJs ze 100°C Rock DJ (13.): Manaworld DJs ze 100°C

 

mana-promoManaworld DJs hrají pravidelně v klubu La Loca


BOD VARU

Hraju ve 100°C a k tomu jsem hrál dva roky v Bow Wave. To byl českej živej hip hop, bohužel skupina už skončila," popisuje Karel svoje zkušenosti z fungování v kapelách, díky kterým se seznámil s Ondřejem. "Ve Stupních hraju na gramofony, skrečuju, hraju na klávesy a pouštim nějaký beaty," dodává. Tím ale jeho úloha nekončí, na starosti má také logistiku a booking koncertů a společně s Ondřejem řeší také marketingovou stránku.

"Taky jsem ve 100°C, hraju na baskytaru. Zkoušel jsem i nějaký jamy v jiných kapelách, ale o tom nemá smysl se ani moc bavit," přidává se Ondřej. „Jsem taková výtvarná složka. Vyrobil jsem i několik klipů jako autor, režisér a střihač. Taky skládám hudbu, dohromady se zpěvákem Jakubem Johánkem," popisuje svoji úlohu.

ondrej-manaPři rozhovoru se zástupci 100°C se nelze vyhnout otázce jejich existence. Ačkoliv jsou "Stupně" pořád koncertně aktivní, zdaleka už nejsou v médiích vidět tolik co dříve. "Vydali jsme čtvrté album, celkem jsme odehráli asi 800 koncertů a ten projekt funguje 18 let, je tam znát únava," shodují se. "Taky jsme se odstěhovali z Mariánských Lázní, někdo bydlí v Praze, někdo v Brně, někdo ve Varech a dá se říct, že díky tomu už bohužel nejsme tak skvělej kolektiv, jak to bejvalo. Teď zrovna řešíme, jak pokračovat – jestli si třeba dát pauzu a pak přijít s nějakou novou myšlenkou," potvrzuje současný stav jedné z nejúspěšnějších českých skupin s anglickými texty Karel.

 

MANAWORLD

"Mana je energie, kterou cítíme odshora. Manaworld je způsob, kterým vidíme svět," vysvětluje Karel a dodává, že s Ondřejem se vídají prakticky neustále díky tomu, že spolu pracují ve vlastní agentuře Manaworld. "Na začátku jsme byli eventovka," vrací se ke kořenům Ondřej, "pak jsme na eventy spíš jezdili," směje se a dodává, že od pořádání akcí se posunuli k výrobě audiovizuálních děl. Do jejich portfolia spadají hudební videoklipy, komerční spoty pro YouTube a televize, videomappingy, live stream koncertů, přenosy konferencí a mnoho dalších věcí. Mezi spokojené zákazníky patří Tonya Graves, Rytmus, Tata Bojs, Republic of Two nebo třeba už nefungující Charlie Straight.

Nebrání se ani spolupráci s úplně neznámými jmény. Musí ale splňovat určitá kritéria: "Měla by mít skvělou písničku. Na penězích zase tolik nezáleží, i levně se dá udělat zajímavej klip. Ale je nutný si uvědomit, že za málo peněz nemůžeš čekat velkou produkci osahující třicet lidí a pronájem ateliéru," vypočítává Ondřej. "Můžeš si to natočit na mobil, ale je otázkou náhody, jestli to funguje. Nejlevnější varianta slušného videoklipu se dá obecně pořídit tak za třicet tisíc, v tom máš dobrý kamery a základní štáb včetně líčení. Nejdražší klipy, co dneska vznikaj, jsou kolem 250 000 korun," dodává.

„Samozřejmě, málokdo má dneska doma sto tisíc nebo třicet tisíc na klip. Pokud ti to nezaplatí vydavatelství nebo sponzor, musíš to brát jako smysluplnou investici do reklamy. Není to zanedbatelný, dostaneš se ke koncertům... V životě kapely je videoklip normální věc a mělo by to tak být," potvrzuje význam videoklipů Karel. A jak vlastně spolupráce s Manaworld probíhá? "Dohodneme se na návrhu, natočíme, uděláme postprodukci a doručíme videoklip do televize. Trvá to asi měsíc. Na Óčku máme v rotaci asi 5 – 6 videoklipů prakticky neustále. Televize je standard, ale video sílí díky internetu," dodává.

karel manaZ LYŽÁKU DO KLUBŮ

"Já jsem začal pouštět v osmý třídě na lyžáku na kazetách," směje se Karel, když vzpomíná na svoje DJské začátky. "Pak se to přesunulo do plzeňského klubu Pod lampou, kde jsme v pátek hráli předtočený kazety. CD v tý době nebylo, na gramofony jsme neměli..."

Dva roky také působil ve známé karlovarské kapele Bow Wave, která byla jedním z průkopníků hip hopu se živými nástroji v České republice. Ta se bohužel po interních neshodách rozpadla a Karel se tak naplno věnoval jen 100°C, kde se seznámil s Ondřejem. Ke společnému DJování pak byl už jen krůček: "Manaworld DJs nebyl prvoplán, několik večerů jsme si spolu zahráli a zajistili jsme, že to funguje," shodují se.

 

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ MANAWORLD DJS?

Taneční muziku promíchanou hity!" vystihuje svoji tvorbu Ondřej. Zároveň ale nezapře důležitost vizuální stránky věci: "Jsme audiovizuální. Snažíme se dělat něco víc než jen DJing, patří k nám i VJing," dodává.

"Žánrově se u nás nedá říct, kam konkrétně patříme. Záleží na tom, jak přijde ten večer. Jsme multižánrový, já víc tíhnu k rovným rytmům, house a tanečním věcem. Kája byl dřív hiphopovej, má rád breakový věci. Kombinujeme to, co se zdá být nenakombinovatelný," směje se.

"Náš set je dlouhej a je to improvizace," vysvětluje Karel a dodává: "Stylizujeme to do prostředí. Djing je pro lidi, je potřeba dbát na to, co tam přijde za lidi, a ovládnout tu energii na místě. Občas i písničky dohráváme, vlastní věci přidáváme do samplů. A hrajeme, dokud to lidi baví. Klidně od devíti do čtyř!"

stupne


Jako většina kolegů, ani Manaworld DJs většinou nezkouší a jako svoji nejlepší přípravu berou diskuzi nad hranými věcmi. Zároveň se nebojí ve svých setech používat spoustu technických vymožeností: "Kombinujeme vinyly s digitálem, máme serato, klávesy Korg a samplery, kterými se dají dohrávat různý zvuky..." dodává Karel.

 

LA LOCA

"Pravidelně hrajeme v La Loce," shodují se Manaworld DJs na svém rezidentním prostoru. Mimo to nevynechali ani největší české festivaly v čele s Colours of Ostrava a jako jiní DJs, ani oni nepohrdnou svatbami a večírky pro známé.

"Ve čtvrtek 20. srpna máme v La Loca speciální audiovizuální show. Kromě DJingu budou k vidění také VJingové projekce. A vstupné je zdarma," doplňuje Karel plán aktuálního vystoupení.

Z Manaworld DJs je při prvním setkání cítit velká sehranost. Při rozhovoru používají podobná slova a někdy za sebe dopoví větu. Tomu, co dělají, skutečně věří, ať jde o DJing nebo o tvorbu videí. A dělají to poctivě a s láskou.

 

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELOU:

25. 12. – Na Rampě, Mariánské lázně

 

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJS:

20. 8. - La Loca, Praha
17. 9. – La Loca, Praha

 

Příště: Johny Rainbow (Light and Love)

text: Hedvika Pajerová, foto: archiv

zavřít