Rituály interview: Hledáme nového bubeníka!

Vydáno 02.09.2015 | autor: redakce

Rituály, to je nová česká pop-rocková skupina, za níž stojí Michael a Richard, bývalí členové A Banquet. Nyní však přišlo první zaskřípání. Chybí jim bubeník. Nejen o tom je rozhovor s oběma zakládajícími členy.

Rituály interview: Hledáme nového bubeníka! Rituály interview: Hledáme nového bubeníka!

Ritualy by Jan NožičkaRituály připravují desku, nejdřív ale potřebují bubeníka


Jako plnohodnotná kapela hrajete teprve krátce. První koncert jste odehráli v březnu a už ani ne po půl roce měníte sestavu, neklapalo to?

Michael: Bohužel to tak fakt je, na druhou stranu se tohle ze začátku děje poměrně často. Je to logický, až časem se ukáže, jak kdo k sobě pasuje a kdo je pro kapelu nejvhodnější.

Jaký byl ten první koncert? A Jaké byly vaše pocity v nových pozicích?

Michael: První koncerty jsou hlavně od toho, aby je člověk odehrál a přetrpěl. Poznali jsme, na čem bylo třeba zapracovat, a získali první reakce od živýho publika. To bylo pro nás hodně důležitý. Jinak změna to pro mě byla samozřejmě velká – člověk se najednou na pódiu potýká s úplně jinýma věcma, než když jsem působil jako basák.

Richard: První koncerty se nesly v duchu euforie. A kdo tam byl, ví, že především tý pokoncertní. Pro mě osobně vylézt z poza bicích byla změna velká, člověk se v tom musí učit doslova chodit. Nicméně jsem si to vybral sám a baví mě to čím dál víc.

Jaké jsou vaše požadavky na kapelu, konkrétně bubeníka?

Michael: Ty se od A Banquet vlastně nemění – chceme hlavně člověka, kterej do toho jde naplno a je ochoten kapele něco obětovat a kterej k nám zapadne do party.

Richard: Je to jako otázka na vztah. Jaká by měla být tvoje holka? Z fleku nevymyslíš skoro nic. Až když ji potkáš a něco s ní prožiješ, víš, jestli jo, nebo ne. S těma lidma jsi potom fakt skoro pořád.

Všeobecně se ví, že hledání bubeníka je dost těžký, většinou mají víc kapel.... Neuvažovali jste o tom, že by Richard usedl zpět za bicí?

Richard: Myslim si, že hledání kohokoli není jednoduchý. Ať je to bubeník, klávesák nebo zpěvák. Je to jedno. Z hlediska budoucnosti je to hlavně o vztazích. Nechceme někoho přechodně nebo s vědomím, že je to záskok s dalším tuctem projektů, kdy nikdo vlastně neví, co je to hlavní. Momentálně se zpátky za bicí vrátit určitě nechci. Je to pro mě samozřejmě láska na celej život, zaštítil bych to ale celkově názvem rytmika.

ritualypromo2015 by Jan Nožička


Je konec léta a blíží se klubová turné, chystáte se také?

Richard: Chystáme. Zatím spíš ale na ostatní kapely. O vlastních koncertech přemýšlíme v souvislosti s hledáním bubeníka a chystáním desky. Podzim ale určitě něco přinese.

Zmínil jsi "chystání desky", máte tedy už dost materiálu a nastal čas na nahrávání? Případně jak to vypadá s novým singlem, přeci jen od posledního s názvem Příměří uběhla už celkem dlouhá doba...

Michael: Zvenčí to možná vypadá, že jsme se na chvíli odmlčeli, ale opak je pravdou. Stávající koncertní playlist jsme vylepšovali a mezitím napsali spoustu nových písniček. Na základě toho jsme se rozhodli, že chceme natočit plnohodnotnou desku. To ale vyžaduje hodně příprav a peněz. S novým singlem ještě počkáme, přijde až společně s deskou.

Časově to tedy vidíte na kdy?

Michael: To se dost odvíjí od nalezení bubeníka a finančních možností, ale budeme se snažit dostat do studia co nejdřív.


Kam svoji tvorbu chcete směřovat?

Michael: Chceme pokračovat v tom, co jsme se snažili načrtnout v prvních singlech, ale výsledek bude možná dost rozmanitej. Máme totiž napsaný různý typy songů, de facto od country přes electro až po metal, tak jsme sami zvědaví, kde se to protne. Každopádně to bude deska, za kterou si budem stát. Moderní, sebevědomej pop- rock, který má názor.

Plánujete mít na desce i nějakého hosta?

Richard: Ničemu se nebráníme, uvidíme, co příležitost přinese. Zatím ale žádnou konkrétní osobu nemáme. Třeba se teď ozve.

Co když bubeníka jen tak jednoduše neseženete a hledání nebude otázkou pár týdnů?

Michael: Samozřejmě se i tohle musí brát v potaz, ale věřím, že k nám brzo někdo zapadne.

Richard: Tak se rituálně podřežeme..

rituály full

Pomysleli jste někdy, že byla chyba skončit s A Baquet? Měli jste našlápnuto a teď válčíte znovu od začátku. Když to porovnáte, byly začátky jednodušší s angličtinou nebo češtinou?

Michael: Samozřejmě mě to někdy napadlo, hlavně když člověk propadne nějakýmu splínu a některý věci se třeba zrovna nevyvedou podle očekávání. Ale jinak se od našeho rozpadu před rokem nic nezměnilo. Skončilo to prostě z celý řady důvodů a my si teď jenom plníme představu toho, v jaký kapele a jakou hudbu chceme dělat v roce 2015 a dál. Vždycky když někdo omílá to "měli jste našlápnuto, měli jste se přestěhovat do ciziny atd atd," tak odpovídám, že každá kapela má svý mantinely a to platí dvojnásob v českým měřítku. Je pravda, že s ABQ se nám povedlo ledacos, ale na druhou stranu jsme zase u spousty věcí poznali, že prostě přes něco nejede vlak. Do toho se promítá i to, že já s Richardem jsme taky chtěli stále fungovat v kapelním modu života, zkoušet se živit hudbou. A to jsme od určitého momentu věděli, že s ABQ není možný. Co se týká začátků, vyjde to asi nastejno – akorát platí někdy opačný věci a cesty, než co platily s anglicky zpívající kapelou – osloví to jiný lidi, píšou o tom jiná média atd.

Richard: Začínat "znovu od začátku" je vlastně dost zajímavej proces. Člověk se pořád učí. A směřovat k něčemu, co opravdu chceš, za to to stojí.

Na české scéně se spolu s vámi objevila celá řada nových projektů, co vás v poslední době nejvíce zaujalo?

Michael: Českou scénu moc sledovat nestíham, ani mě to moc nebaví. U mladých kapel mi dost chybí nějaký výraznější osobnosti. Jinak z nových projektů mě baví naši kámoši ze Smrtislava a pak mě docela chytlo pár songů od skupiny Jelen.


A ze zahraničních novinek?

Michael: Zahraniční scénu se naopak snažim sledovat furt, ale vadí mi, že to "hypeový oko" je zaměřený na styly, který mě moc nebaví. Rád si prostě poslechnu něco rockovýho, co má koule – takže teď se mi líbil poslední singl Shinedown – Cut the cord, pak třeba Slaves nebo The Moth & The Flame. Z těch popovějších věcí se už těšim na novou Lanu Del Rey, nový singly jsou boží.

iReport změní svůj design, jste na něj zvědaví? Co se vám na webu líbilo a co byste doporučili změnit? Dorazíte na říjnovou párty do klubu La Loca a oslavíte to s námi?

Michael: Líbilo by se mi, kdyby se zlepšily fotogalerie z koncertů, vždycky se mi jimi nějak špatně proklikávalo. Do La Locy určitě dorazíme!

Rituály hledají bubeníka!

S naším dosavadním bubeníkem Tomášem jsme se domluvili, že už v Rituálech nebude dále pokračovat, proto hledáme nového bubeníka! Pokud právě ty máš zájem v Rituálech hrát nebo víš o někom, koho by tahle výzva mohla zajímat, neváhej se ozvat na e-mail info.ritualy@gmail.com nebo na telefon 608 514 593.

 

text: Šárka Chomoutová, foto: Jan Nožička

zavřít