Joe Bonamassa interview: Nejlepší odpočinek? Nákup nových kytar!

Vydáno 07.09.2015 | autor: redakce

Věhlasný bluesový kytarista Joe Bonamassa opět míří do Prahy. Už 5. října vystoupí ve Foru Karlín. V rozhovoru nám prozradil, jak vznikala jeho nová deska, co obdivoval na B. B. Kingovi nebo proč se rád vrací do našeho hlavního města.

Joe Bonamassa interview: Nejlepší odpočinek? Nákup nových kytar! Joe Bonamassa interview: Nejlepší odpočinek? Nákup nových kytar!

 

Joe BonamassaJoe Bonamassa se do Prahy rád vrací


Vaše poslední album jste nahrával déle než obvykle ta přechozí. Proč?
Na předchozích albech jsme vždy měli několik coververzí. U Different Shades of Blue jsem se rozhodl napsat všechno sám. Odjel jsem do Nashvillu a strávil čas s úžasnými skladateli a nechal jsem si víc času, abych byl s písněmi naprosto spokojený.

 

Proč jste se rozhodl pro Nashville?
Jak už jsem říkal, v Nashvillu je spousta skvělých skladatelů, a protože jsem se rozhodl nahrát kompletně autorské album, věděl jsem, že musím odjet tam, kde jsou lidé, kteří mě budou inspirovat. Beru jako čest, že se mnou na albu spolupracovali Jonathan Cain, Jerry Flowers, Jeffrey Stele, James House a Garry Nicholson – jsou opravdu nejlepší, měl jsem velké štěstí.

Nějaký čas jste strávil i v Las Vegas.
Miluju Vegas a je pro mě jednoduché sem vyrazit. Je totiž jen pět hodin autem od mého domu.

 

joe-bonamassa with-guitar


Las Vegas bylo domovem B.B. Kinga, který letos zemřel. Jak na něj vzpomínáte?
Poprvé jsem se s B. B. Kingem potkal v backstage Lilac festivalu v Rochesteru. Zabookovali mě jako jeho předskokana. Byl to můj do té doby největší koncert, hrál jsem ve stanu, kde bylo čtyři až pět tisíc lidí.

 

Co jste na Kingovi obdivoval?
Byl tou nejmilejší osobou, kterou jsem během svého života v hudebním byznysu potkal. On byl ztělesněním blues a blues bylo tím, čím byl. Byl mým hrdinou, přítelem i mentorem.

Součástí vaší hudební kariéry je také all star band Black Party Communion. Je šance, že se tento projekt dá opět dohromady?

joe-bonamassa-2014-press-photo-billboard-650x430Nemyslím si, že se něco takového někdy stane. Strávil jsem s nimi hodně skvělého a mám je pořád rád. Taky jsem miloval muziku, kterou jsme dohromady dělali, ale nemyslím si, že se to dá vrátit.

Co vám pomáhá načerpat energii?
Věřte nebo ne, mým největším odpočinkem je nakupování nových kytar a hraní na moji kytaru.

Cestujete rád?
Cestování mě baví, užívám si to, jak lidé v různých zemích odlišně reagují na moji hudbu.


Které země máte nejraději?
Vždy jsem rád v Londýně nebo v Evropě obecně. A také v Austrálii.

Za několik posledních let přijedete do Prahy už potřetí. Co vás sem táhne?
Praha je krásné město a žijí zde skvělí lidé. Jsem rád, že se sem mohu opět vrátit a hrát pro ně. Je mi opravdu ctí.

 

text: Kateřina Nováková, foto: archiv

zavřít