Vladivojna: důležitá je víra

Vydáno 24.01.2008 | autor: redakce

Vladivojna La Chia zažila poměrně rušné období, během kterého stihla připravit nový hudební materiál, dokončit školu, umělecky se inspirovat v New Yorku a zahájit výstavu svých obrazů v Praze. Více v rozhovoru.

Vladivojna: důležitá je víra Vladivojna: důležitá je víra

Vladivojna La Chia natočila v létě 2007 čtyři nové elektro-akustické skladby (k slyšení ZDE). Křest tohoto autorského mini CD proběhl 8. 1. 2008 v galerii Senzor v Praze při příležitosti zahájení její autorské výstavy obrazů, tisků a komiksů, nazvané Zimní obrazy. Výstava potrvá do 1. 2. 2008. Vladivojna souběžně vedle vlastní tvorby pracuje na novém materiálu s domovskou skupinou Banana a na experimentálním hudebním projektu s kytaristou Amitem Chatterjee.



Po loňském vydání desky ses předvedla jako předskokanka na koncertě Marylin Mansona a Scorpions a od té doby o tobě nebylo příliš slyšet.
Tak asi to bylo především tím, že jsem hned po oněch koncertech dělala diplomové zkoušky, takže jsem úspěšně dokončila pětileté studium v intermediálním ateliéru docenta Petra Lysáčka a také jsem odjela na několik měsíců do New Yorku, kde jsem se věnovala hudbě a rozvíjela kontakty jak v hudební, tak výtvarné oblasti a snažila se tak trochu pochopit ten pro mě do té doby nedostupný a neznámý svět.

Dalo mi to hodně. Ptala jsem se sama sebe jestli se vrátím se schlíplýma ušima jako malé nic, a nebo ne. Překvapivě mi Amerika potvrdila, že můj vnitřní svět a víra v sebe samotnou je obrovsky důležitá a že New York má rád cokoli opravdového i bláznivého. Prostě ten svět je, myslím si, otevřen všemu, ale také tě klidně zaživa pohřbí, když uděláš chybný krok.

Jedna velmi vlivná americká agentka z hudební sféry v USA mi nedávno napsala, ať se nevzdávám svého osobitého přístupu k hudbě a ať zůstanu soustředěná na svou vlastní cestu a nenechám se odradit. Stejně nechci být trubkou v drátěných kraťaskách s opíchaným předloktím a oslintaným krkem, která poskakuje na přání strýčka pantoflíčka a o přestávce kouše zajíce. Takže dobrý, je to dobrý.



Kromě hudební tvorby se věnuješ i malování. Na čem pracuješ teď?
Teď momentálně maluji sérii tzv. Pohádkových milenců a nadměrných hlav.

Plánuješ v blízké budoucnosti vydat novou desku?
Pracuji souběžně na několika projektech, včetně těch hudebních. Připravuji nový materiál s domovskou skupinou Banana, se kterou jsme vydaly už tři desky, a také mám mnoho svého materiálu, který ale pravděpodobně vydán u mateřské firmy Universal nebude, protože se příliš vymyká českému standartu. No a také s Amitem Chatterjeem pracujeme na zvláštním materiálu, kde chybí už snad jen texty, na kterých jsem začala již pracovat. Hudba to je velmi jemná a náladová.



Je pro tebe v současné době přednější tvoje vlastní tvorba, nebo spolupráce s Bananou?
Není pro mě přednější to či ono. Mám ráda tvorbu s Bananou stejně jako ráda tvořím sama nebo s Amitem. Všechno má pro mne význam a hodnotu, pakliže to je děláno s láskou a s tou správnou nadržeností, a té mám naštěstí pořád do sytosti. Kytarista z Banany odjel na podzim do Indie inspirovat se výjimečnou náladou, basista studoval Bauhaus a bubeník postavil televizi, což si myslím také všechno ovlivní tvář nového materiálu.
Osobní zkušenosti v jiných dimenzích a světech se nedají ničím nahradit. Taky jsem nyní spolupracovala na velmi zajímavém hudebně-scénickém projektu s režisérem Jindřichem Šimkem. Připravovala jsem k tomu hudbu jak pro taneční, tak i laserovou show a vystupovala tam a to, musím přiznat, mě také velmi bavilo.

Zaujalo tě v poslední době něco na poli české hudební scény?
Musím se přiznat, že poslední dobou vůbec českou hudební scénu nesleduji. Nemyslím to špatně, ale na většinu rádií mám už alergii a mám asi i podivné názory, které se vůbec neshodují s realitou českého úspěšného šoubyznysu. Já bych tak ráda někoho vychválila do nebes, ale nic mě momentálně nenapadá, kdybych však byla víc v epicentru dění, možná bych si něco z prstu vycucala.

Co dělá Vladivojna, když nepíše, neskládá a nemaluje?
Spí nebo hledá myši.

text Martina Švehlová
zavřít