John McLaughlin jde do nové dimenze

Vydáno 22.04.2008 | autor: redakce

V květnu v Praze opět zahraje jazzová legenda John McLaughlin. iREPORT vám přináší exkluzivní rozhovor o tom, co je u Johna nového.

John McLaughlin jde do nové dimenze John McLaughlin jde do nové dimenze

JOHN McLAUGHLIN
NOVÉ HUDEBNÍ DIMENZE

Kytarová legenda John McLaughlin (66) navštívila hlavní město již před dvěma lety. Letos se vrací a pražskému publiku ukáže tentokrát svou jazzrockovou tvář. S novou formací The 4th Dimension zahraje 21. 5. ve velkém sále Lucerny.



Po roce 2001 jste na šest let obnovil spolupráci s kapelou Shakti. Co bylo důvodem zkusit nyní něco nového?

V hudbě neexistují konkrétní důvody, abyste něco udělali. To platí pro tvorbu jakéhokoli umělce. Uvažování a logika sem zkrátka příliš nepatří. Můžeme pouze následovat naše instinkty a plně jim důvěřovat.

Jsou současné aktivity návratem k jazzrockovým kořenům, nebo je to spíše krok kupředu?
Vývoj v umění je velmi obtížné pochopit. Abych mohl udělat jeden krok dopředu, často je třeba provést dva dozadu. Navíc už jsem toho mnoho vytvořil a je důležité věci staršího data trochu oprášit. Návaznost je obvykle podvědomě znát, ale občas je nutné ji vyzdvihnout vědomě. Na koncertech tedy dnes hrajeme kompozice staré i více než pětadvacet let, ale také skladby, které ještě ani nejsou nahrané.

Proč tvrdíte, že nove CD Floating Point může být nejlepším albem, jaké jste kdy natočil? Je to díky dobře vyváženému poměru mezi různorodými vlivy, které jste během života načerpal?

Není to “indická” nahrávka ve stejném smyslu jako alba skupiny Shakti. Spíše jde o “západní” jazz-rock. V Indii dnes existují muzikanti, kteří vědí, co se děje na západě stejně dobře jako tamější obyvatelé. Ač jsou třeba uznávaní hráči tradiční hudby, kromě například bambusových fléten se nebojí použít elektrický sitar nebo slide kytaru. A právě díky vzájemné znalosti kultur jsme byli schopni vytvořit zcela specifickou, “mezinárodní” nahrávku.
www.johnmclaughlin.com


text Jan Mazura foto archiv
zavřít