Sinden: snažím se posouvat hranice

Vydáno 20.10.2008 | autor: redakce

Sinden je jedním z největších jmen nastupující generace producentů a DJs z UK. Remixoval Björk, EPMD a destíky dalších umělců a aktuálně boří hitparády se songem Beeper. Ideální čas zeptat se Sindena na pár otázek.

Sinden: snažím se posouvat hranice Sinden: snažím se posouvat hranice

Jak jsi vůbec začínal s DJingem a produkováním?

Od začátku jsem se motal okolo lidí jako Switch a Jesse Rose a později třeba Herve a Trevor Loveys i zbytku jejich party. Pak už to šlo vlastně samo, šel jsem s nima do studia a začali jsme produkovat a vytvářet náš sound. A s hraním jako DJ to bylo v podstatě stejné, všechno to začalo ve stejnou dobu. Hrál jsem sice už předtím, ale nebral jsem to moc vážně, byl to pro mě spíš koníček do chvíle, kdy jsem najednou dostal možnost hrát na jihu Lodnýna jako rezident s Basement Jaxx.

A to byla první párty, kde jsi byl rezidentem?

Přesně tak.

Tak to je celkem slušný, ne?
Jo, to byl takovej malej průlom, co se mi povedl už na začátku.

Jak se ti vůbec povedlo dát se dohromady s Basement Jaxx? Znali jste se už předtím?
Úplná náhoda. Felix přišel do krámu s deskama, kde jsem dělal a děsně ho zajímala muzika, kterou jsem si jel. Ani mě neslyšel hrát, stačilo mu, že věděl, že mám dobrej vkus, tak mi řekl, ať si přijdu zahrát.

Žádný demo jsi mu nemusel dávat, nic?
Ne, oni to prostě dělají jiným způsobem, mají předtuchu. Když slyší něco, co je osloví, vědí už dopředu, že to zafunguje.

Jaká muzika tě touhle dobou nejvíce dostávala a na jaké muzice jsi vyrostl?
Tak trochu od všeho, fakt. Nejdřív jsem poslouchal hip hop, pak mě dostal rock, poslouchal jsem indie rock a pak i taneční muziku, ale to až o hodně později. Spousta lidí říká, že na ně a jejich hudební vkus měli vliv rodiče, ale u mě to tak nebylo, u mě to bylo spíš o mých vlastních rozhodnutích a o tom, co mě zaujalo.

Tak ses dostal i k world music, cikánské muzice z balkánu, baile funku a tak?
K tomu jsem se dostal až během posledních několika let. Strašně mě zaujalo, jak spousta takovéhle muziky vstřebává vlivy taneční hudby, například v UK máme teď skladbu z Afriky, která se nakonec dostala i do denních playlistů na rádiu. To mi přijde dost zajímavý.

To myslíš skladbu od DJ Mujava?
Jasně, Township Funk.


Zdá se, že v UK je zrovna teď tím nejžhavějším zbožím bassline sound. Má to nějaký vliv na muziku, kterou děláš ty?
Jo, nějaký vliv to určitě má, protože se mi vždycky líbila garage. I teď bych řekl, že na mě má pořád větší vliv garage, ale co se mi vážně líbí na bassline, je to šourání a změny taktů. Chvílema je to, jako by to jelo na tři doby. S tím jsem si poslední dobou hodně vyhrál. Určitě bych ale řekl, že na mě má v tuhle chvíli mnohem větší vliv dubstep než bassline, i když jednou za čas přijde s peckou, která mě dostane.

Je dost pravděpodobné, že ne každý ze čtenářů tohoto rozhovoru bude s tvým zvukem úplně doma, jak bys ho pro takové lidi popsal?
To je celkem složitý. Řekněme, že je to muzika, která nebere sebe sama příliš vážně, je přístupná, ale zároveň se snaží trochu posouvat hranice.

Překvapil tě globální úspěch skladby Beeper?
Překvapil, to bych řekl, že překvapil. Nečekali jsme od toho vůbec nic, původně to totiž byla B strana jednoho z našich releasů, na který jsme pak tak trochu zapomněli. Vůbec jsme neměli v úmyslu to nějak tlačit.

A jak tedy došlo na spolupráci s Kid Sister? Protože pokud vím, původní verze byla venku už asi rok, než přišla ta s jejím rapem, ne?
Jo, vydali jsme si to na našem labelu a bylo to venku celý věky. Viděli jsme, že se to najednou chytá a že se o tý skladbě mluví, že se hraje. Chtěli jsme udělat nový vokály, aby bylo třeba ještě větší haló. S tímhle samplem se vždycky nabízel prostor udělat ten další krok. Když chceš vyclearovat samply, vždycky jsou nějaký problémy, tak jsme si říkali, že kdybychom to prostě předělali, mohlo by nás to vynést až ke smlouvě na celé album, což se nakonec také stalo.

Koho by sis přál na album ze všech nejvíc, když nebudem myslet na to, že by překážkou mohly být peníze?
Vždycky jsem byl velkým fandou Big Boie z Outkast, ten se mi fakt hodně líbí, vlastně oba dva by byli vážně krutý!

text Tuco

Sinden vystoupí v pondělí 27. října v pražském klubu Lucerna Music Bar.

zavřít