Jan Haubert: Rád se měním

Vydáno 20.11.2009 | autor: PR

Zpěvák Visacího zámku vydává novou knížku Všelijaké povídky. Zeptali jsme se, jak to s jeho literární dráhou vypadá do budoucna.

Jan Haubert: Rád se měním Jan Haubert: Rád se měním

Co si může budoucí čtenář představit pod všelijakostí tvých povídek?
Jan Haubert: Povídky jsou všelijaké jak obsahem, tak formou. Snažím se čtenáře nalákat na pestrost. Při psaní jsem radostně fušoval do mnoha literárních stylů. Nevím, zda jsem vždycky naplnil požadavky zvoleného žánru, to může být také všelijaké.

Když se to tak vezme, všelijaké jsou i tvoje texty pro Visací zámek. Vlastně málokterá kapela je má tak různé — groteskní i vážné, epické i lyrické, složité i jednoduché, nepunkově poetické i punkově nepoetické. Je to záměr?
J. H.: Pestrost je pro mě už dlouho známkou kvality. Autor se přece nesmí příliš opakovat! Divím se lidem, kteří chtějí zůstat celý život stejní. Já se měním rád a ochotně.

Asi je rozdíl mezi psaním textů pro kapelu a psaním prózy. Všiml sis tentokrát při tom, čemu se vznešeně říká tvůrčí proces, něčeho překvapivého? Bylo to i v něčem jiné než psát Hlubokou Orbu?
J. H.: Hluboká orba je především dokument, deník kombinovaný se vzpomínkami. V povídkách jsem se mohl víc odvázat! Někdy jsem si vysloveně vymýšlel. Snažil jsem se, aby to byla pořád legrace. Udivilo mě, jak mě to bavilo.


Hodláš psát dál? Myslíš si třeba i na román?
J. H.: Na román opravdu občas myslím. Zatím jsem toho ale příliš nevymyslel.

Čím tě Haubertovy povídky zaujaly, proč ses rozhodl je vydat?

Janek Mattuš: Rozhodl není možná správné slovo, protože by předpokládalo rozhodování — já jsem po nich šel natěšený, ještě ani nebyly dopsány. Mě zaujaly věci, které autor dělá, už dávno, a jeho dříve vydané verše i zlehka složené vzpomínky v Hluboké orbě byly zárukou, že to bude fajn. A je! V mnoha jeho věcech člověk nachází sebe sama, nepřikrášleného, pochybujícího, upřímného, jen to taky tak umět napsat!

Kdo je autorem grafické podoby knížky?
J. M.: Tentokrát jiná sestava než v předchozích knížkách. Každopádně je grafická stránka velmi důležitá, Všelijaké povídky zdaleka nejsou jen holý text. V knížce bude přes dvacet ilustrací, jejichž autorem je Zbyněk Kouba z pražského klubu Na Újezdě, nápaditou sazbu provedl René Senko, stejně jako obálku, ovšem její námět i další důležité návrhy si k povídkám přinesl autor sám, i fyzická podoba knížky je do značné míry jeho dílem.

Co dalšího máš v plánu vydávat?
J. M.: Co vůbec nejbližšího, je potěšitelné, i když to nebude v pravém smyslu novinka — připravuje se dotisk titulu Bav se s volem o sobotě o Janu Ivanu Wünschovi, Jasné páce a Hudbě Praha, protože první náklad je za pět měsíců od vydání téměř vyprodán.

Se sloupky Jana Hauberta se můžete setkávat každý měsíc na stránkách REPORTu.

zdroj: Julius Zirkus
zavřít