JE M´APPELLE MADS NA MÁCHÁČI

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Rozhovor o projektu Je M´Appelle Mads Entertainment System nám poskytl DJ Ilz, vlastním jménem Niels Bøttcher, jedna polovina neuvěřitelného dánského dua, které se představí v české premiéře na MÁCHÁČI 27. srpna na pláži Klůček.

JE M´APPELLE MADS NA MÁCHÁČI JE M´APPELLE MADS NA MÁCHÁČI



Spot k Mácháči 2004 naleznete zde.

Jak se potkali Mads Geertsen s DJ Ilzem?

Seznámil nás dánský elektronický mág Sofus Forsberg. Hrál jsem v jeho live show na saxofon a Mads na klavír. Později jsme se společně přestěhovali do Kodaně, tady začalo naše velké přátelství, Mads mě pozval na koncert Je m´Appelle Mads, s Madsem vystupovala jeho přítelkyně Mette coby sólová saxofonistka v ujeté interpretaci staré soulové klasiky „Midnight Hour“. Jednou se Mette udělalo před vystoupením špatně a já jsem se dostal na její místo, čímž se z Je m´Appelle Mads stalo duo, které funguje dodnes. Brzy nato Mads obměnil název kapely na Je m´Appelle Mads Entertainment System.

Mads má za sebou pěkně divokou hudební minulost, sleduje stále dění v oblasti rap metalu, nu metalu a všech těch ostatních stylech, kterým se dřív věnoval?
Jasně, Mads to pořád sleduje, ale už to tak nežere. Jednou za čas mi hraje staré Helmet nebo 24-7 Spyz, pouští mi to fakt hodně nahlas. Nebaví ho kapely jako Limp Bizkit nebo POD, to jsou podle něj (i mě) MTV produkty a vlastně takové heavy metalové chlapecké skupiny (metaloví Backstreet Boys atp.)

Kdy jste spolu poprvé vystupovali před publikem?
Naše první vystoupení proběhlo v dánské škole designu (The Danish Design School) v Kodani. Vlastně jsme tam zahráli jen jednu písničku. Jako plnohodnotné duo v plnohodnotném koncertu jsme premiérově vystupovali v Musikcaféen v Aarhus. Byla to smršť  Poprvé jsem měl na sobě kostým Mette a zpíval její vokální party. Mette už se potom nikdy nechtěla účastnit našich koncertů, protože má designérskou školu a vyvinuté estetické cítění, takže jsem s kapelou srostl natrvalo.

Co vaše okouzlující kostýmy? Kdo je vymýšlí? Šijete si je sami?
Ty jsou téměř komplet, tedy od návrhu až po realizaci produktem Mette s Madsem, ona je totiž mimo jiné vyučená krejčí a módní návrhářka. Mads přijde s prvotním návrhem a ovlivňuje postup další práce. Mads vystudoval visuální komunikaci a interaktivní design. Společně navrhnou design, Mette vyrobí vzor a po schválení ušije kostým.

Nakolik je vaše show o improvizace a jak moc ji tvoří předem připravené skladby a choreografie?
Především živelně zpíváme a tančíme. Show sama o sobě je tedy z větší částí improvizací. Nikdy jsme ještě neudělali dvě stejná vystoupení. Ovšem hudbu pouštíme z CD, takže muzikální forma se v podstatě nemění. Mads většinou v polovině vystoupení stopne show a začne improvizovat s publikem. Každé vystoupení přizpůsobujeme druhu a počtu publika. Podle toho také vybíráme kostýmy a hudbu, takže show skutečně není nikdy tatáž. Na Mácháči přirozeně nebudeme hrát ryze dánské skladby a vynecháme také dánsky zaměřený video doprovod. Místo toho předvedeme speciální instrumentální tracky, v nichž texty nehrají podstatnou roli.

Co vás inspiruje při tvorbě nových tracků?
V určitém období to byly staré dánské kitchy písně z šedesátých a sedmdesátých let. Zní v nich hodně zvuk legendárních varhan Hammond a rhythmbox, taneční muzika, poslechová, vyklidněná, jazz a oldschool, taky se tam dost silně projevují zvuky starých počítačových her. Jindy zase vymyslíme melodii a od ní odvíjíme zbytek, snažíme se sladit kompozici jako u „normální“ hudby. Jdeme zkrátka opačnou cestou než techno scéna. Mads v současné době poslouchá ghetto tech, booty, electro a breakcore. Snaží se využít něco ze svých b-boy kořenů z osmdesátých let v kombinaci s veselými melodiemi a ulítlými texty.

Chodíte rádi na parties? Sledujete vývoj světové taneční scény?
Protože už jsme oba starší pánové (Madsovi je 34, mně 28) a máme děti, raději si užíváme jinak než na parties. Vlastně jsme se nikdy nepovažovali za party nebo rave producenty, jsme spíš takoví baviči v oblasti elektronické hudby, jo to je ono  Elektronická scéna je podle mě hodně o různých škatulkách a o tom, co můžeš a nemůžeš. Z toho si právě děláme legraci. Na druhou stranu pořád utrácíme spoustu peněz za nové desky. Posloucháme hodně muziky a taky o ní dost mluvíme, bavíme se o tvorbě, produkci atd. Není v lidských silách sledovat dobré novinky ze všech stylů a taky vychází mraky nudné muziky. Vždycky den po hraní se budíme s ozvěnou předešlého vystoupení v hlavách, je to jako bychom protančili hodně dlouhou party. Já někdy hrávám jako DJ, takže si občas kupuji i novinky taneční muziky.

Zaujali vás v poslední době nějaké live projekty nebo Djové?
Protože nemáme až tak úplně stejný hudební vkus, můžu tady zmínit jen pár jmen, na kterých se shodneme. Kid 606, Venitian Snares, Pluxus, DJ Assault, Puzzleweasel, Karsten Pflum, Peaches, Hand Chop a Stereo Total. Tak bych mohl pokračovat ještě dál. Je toho hodně, jak „seriózní“ muzika, tak spousta nových věcí a zábavných věcí.

Představ prosím styl Je M´Appelle Mads Entertaniment Sytem, co od vás můžou lidi čekat?
Je m’Appelle Mads Entertainment System show je šílený mix humorné elektronické hudby, performance, kostýmů a videa. Hudba je směsí electra, popu, house, lounge, varhan hammond, hip hopu a cartoon music. Visuální stránka a kostýmy se soustředí na tělo jako prostředek legrace. Něco, čím se můžeme dobře bavit, čemu se můžeme od plic zasmát. Připravte se na výživnou, zdravou legraci. Neokázalou a totálně trapnou. Ale stejně pořád totálně cool:)

Co vaše debutní album?
První a zatím jediné album Je M´Appelle Mads se jmenuje „Musculature de Pomfrit“. Pomfrit je dánský výraz pro bramborový hranolek. Album je kolekcí „starších“ skladeb Je M´Appelle Mads, které shrnují období kitchy katchy tracků, z velké části složených před třemi lety. Je to rozmanitý materiál s jedním společným jmenovatelem a tím je humor. Hrajeme si se styly a melodiemi. CD má skrytý track, když přetáčíte od první skladby vzad, tedy jakoby za nulu, narazíte na další půl hodiny muziky. Zároveň s CD dostanete Je M´Appelle Mads magazín s groteskními obrázky a surrealistickými příběhy, vše z pera Madse Geertsena.

Chcete něco vzkázat lidem, kteří se ještě nerozhodli, zda se vypraví na letošní ročník Mácháče?
Strašně se těšíme na hraní na Mácháči a na setkání s českými clubbery. Čím více vás bude, tím lépe. Slibujeme, že uvidíte něco, co jste ještě nikdy neviděli!

www.machac.info
zavřít