Zpěvák Waltari vzpomíná na kávu s finskou prezidentkou

Vydáno 11.07.2010 | autor: PR

Za 2 týdny 24.7. se v kadaňském podhradí uskuteční 7. ročník Rockfestu Vysmáté léto. Během jediného dne se na 3 pódiích vystřídají více než 20 českých i zahraničních umělců, včetně legendárních finských Waltari. U této příležitosti jsme vyzpovídali frontmana Kärtsyho Hatakku

Zpěvák Waltari vzpomíná na kávu s finskou prezidentkou Zpěvák Waltari vzpomíná na kávu s finskou prezidentkou

Právě jste dokončili klubové turné k aktuálnímu albu Below Zero. Jak jej zpětně hodnotíte?
Máme z něj dobrý pocit. Myslím, že jsme byli v dobré kondici. A například Francie, kde už jsme opravdu hodně dlouho nehráli, nás moc mile překvapila – návštěvností i atmosférou.

Už za pár týdnů vyjde Vaše sólové album Duty Freedom. Plánujete zařadit nějaké skladby z něj i na vaše nadcházející vystoupení s Waltari na Rockfestu Vysmáté léto nebo chcete oba “projekty” držet striktně od sebe.

Přesně tak, určite je chci separovat. Moje sólová hudba nebude mít nic společného s “bláznovstvím” a křížením žánrů typickým pro Waltari. Vychází z absolutně odlišných hudebních aspektů. I když je pravdou, že na svých sólových koncertech mám občas tendenci, hrát nějaké staré “zapomenuté” nápěvy Waltari.

 

 


Spolupracoval jste se symfonickým orchestrem, Finským národním baletem. Skládal jste hudbu pro počítačovou hru...Máte ještě nějaké nenaplněné ambice či plány?
Momentálne se soustředím hlavně na to, abych i nadále skládal dobrou hudbu. Samozřejmě, že v hlavě nějaké projekty mám, ale ne tak monstrózní jako byly ty, co zmiňujete. I když... rád bych projekt Evangelicum, kde se symfonický orchestr snoubil s baletem a naší hudbou, nahrál na CD. Což je hodně náročné především finančně.

Teď z trochu jiného “soudku”. Před pár týdny, shodou okolností v době, kdy u nás vrcholila předvolební kampaň, se Mikael Niemi (švédský spisovatel žijící ve Finsku) nechal pro jeden zdejší server slyšet, že chce-li mluvit s nějakým politikem, jednoduše mu zavolá, neboť vaši politici nejsou tak nedostupní, jako je tomu v jiným zemích. Máte s tím Vy sám nějakou zkušenost?
Myslím, že tak snadné to zase není, ale pravdou je, že jsme s kapelou byli kdysi na návštěvě u naší prezidentky Tarji Halonen. Kdysi jsme hráli na její předvolební party, protože za ní stoprocentně stojíme. Máme shodný nebo hodně podobný pohled na řadu věcí, je skvělá a  strašně “lidská”, můžu-li to takhle říct. Ale to jsem odbočil od odpovědi...Protože chtěla poznat všechny kapely, co jí na té party hrály, osobně, pozvala nás do svého letního sídla v Naantali na “kávu”. Bylo to úžasné odpoledne, na které moc rád vzpomínám. Zábavné bylo i to, když jsme zjistili, kolik máme společných přátel z minulosti, kdy žila ve stejné části Helsinek jako já :-)

Chcete se dozvědět o Waltari více, pak navštivte www.rockfest.cz, kde bude záhy zveřejněn celý rozhovor.

Festival Vysmáté léto dále nabídne namátkou Divokýho Billa, Horkýže Slíže, Petra Koláře, PSH s Darou Rolins, Katku Knechtovou, Clou, X Left To Die a mnoho dalších. Hudební produkce bude rozšířena ještě o divadelní scénu a rodinám s dětmi nabídne také dětský koutek.

 

 

Předprodej vstupenek zajišťuje po celé ČR Ticketstream. Cena v předprodeji činí 500,- Kč, na místě 600,- Kč. K dispozici jsou i dětské vstupenky do 145 cm za 300,- Kč, děti do 125 cm mají vstup zdarma.

Zdroj: VIS-A-VIS PRODUCTION
zavřít