Misha: Jednu dobu jsem byla depešák

Vydáno 15.01.2011 | autor: Daniel Maršalík

Slovenská zpěvačka Misha v listopadu vydala album Ako nikdy predtým, které sbírá většinou pochvalné recenze. Misha fanouškům naservírovala moderně znějící pop s prvky soulu, R'n'B, hip hopu a dancehallu. Často se o ní hovoří jako o možné kandidátce na zisk titulu zpěvačka roku 2010 v nejrůznějších hudebních anketách.

Misha: Jednu dobu jsem byla depešák Misha: Jednu dobu jsem byla depešák

misha_bodyPřed nedávnem skončily Vánoce, jak jsi je strávila?
Byla jsem na venkově. Je tam nádherně. Dalekohledem jsem mohla pozorovat srny. Druhý den jsem navštívila bratrovu rodinu na východním Slovensku. Má dvě děti a ty jsou zárukou zábavy na celé dny. Na to se vždy těším.

Vzpomeneš si na nějaký dárek z dětství, který ti udělal opravdu velkou radost?
Pamatuju si na první kolo Favorit, které jsem dostala, když mi bylo asi 10 let. Jak tam stálo pod stromečkem, bylo tak obrovské. Když jsem ho po letech našla u babičky na půdě, bylo úplně malé.

Když už jsme u toho dětství, jakou hudbu si poslouchala jako malá holka a co pak v pubertě?
Prý jako čtyřletá jsem poslouchala Louise Armstronga, ale to si pamatuju jen obal desky, kterou jsme doma měli. Jak troubil, měl nafouklé tváře a mně se strašně líbil. Potom ke konci základní školy jsem fungovala na všem, co se tehdy tvářilo jako budoucí hip hop. Takže jsem měla vše od Technotronic přes Soul II Soul až po Dr. Albana a KLF. Prošla jsem také obdobím depešáků a metalistů. Já jsem byla depešák (smích).

Nedávno si pokřtila nové CD Ako nikdy predtým, jaký z něj máš pocit po pár týdnech od vydání? Je něco, co bys třeba trochu změnila? Škoda, že tam není píseň Mal som, i když chápu, že to je spíš Opakova věc, kde ty hostuješ.
S novým albem jsem spokojená. Doopravdy dobře se mi trénuje s kapelou. Písničky krásně šlapou v živém provedení.
Vždy by člověk udělal něco jinak, ale tak to bude vždycky, protože je více cest k cíli. Song Mal som na albu být nemohl, protože vznikl o několik týdnů později, než jsme desku lisovali.

Singl Mal som se mi fakt hodně líbí. Jak vznikl? Vím, že je spojen k nějakému televiznímu filmu, můžeš k tomu prozradit nějaké informace?
Opak a tvůrci filmu Fejs mě oslovili, a tak jsem k tomu dotvořila melodii mého partu a také tu část textu. Zrovna jsem trávila týden na Sardinii, kde moje spolužačka z univerzity žije asi dvanáct let. V jejím krásném domě blízko moře jsem to napsala. Psalo se to poměrně lehce, protože byl jasně daný příběh a téma. V tom to bylo jiné, než když píšu skladby na své desky. Je to celkem zajímavé, když nepracuju s vlastními pocity, ale zpracovávám předložené téma.


Nové CD existuje a tedy i nové písničky. Plánuješ na jaro turné?

Příprava turné trvá i rok a je na něj potřeba mnoho sponzorů. Já na shánění peněz na koncerty nemám povahu ani vytrvalost. Proto turné může být, jen když to za mě někdo zařídí.

Kdysi jsme se bavili, že angličtina je pro tebe přirozenější, ale na nové desce je hodně slovenštiny a hodně textů jsi i sama napsala. Můžeš popsat proces, jak tvé písničky vznikají?
Stále častěji se snažím psát ve slovenštině, protože chci, abych se mohla texty písní dotknout více lidí. Angličtina je pro soul mnohem vhodnější, ale když se mi podaří text ve slovenštině, mám ještě větší radost, protože to je o hodně náročnější. Když vymyslím melodii zpěvu, často mě zároveň napadá text v angličtině a vzniká to najednou. Ale někdy píšu rovnou slovenský text a ten chvíli buduju a upravuju, aby se do toho žánru dal nafrázovat a nezněl divně a těžkopádně. Rytmický zákon tě totiž limituje, a když ho zpěváci porušují, zní to hrozně.

Podle mě jednou z nejsilnějších písní celé desky je singl Krídla, na které se podílel i Martin Husovský z Komajoty. Jak jste se k sobě dostali a bude vaše spolupráce pokračovat?
S Martinem jsme spolupráci rozběhli asi před dvěma nebo už třemi roky. Zkoušel u mě doma s kytarou a potom jsem se já stavila u nich doma v Prešově a tam jsme zkoušeli tvořit u klavíru. Mám ještě asi dalších šest melodií, které z této session vznikly, ale nevím, jestli některá z nich dospěje do hotového songu. To ukáže čas.

Recenzi desky Ako nikdy predtým si můžete přečíst zde.

Nazpívala si s Robo Pappem krásný duet Uuuh! K muzikálu Príbeh ulice. Jak ses k muzikálu dostala?
Opak mě oslovil. Pracovala jsem s ním už na mé třetí desce 13 000x a v té době on připravoval hudbu k Príbehu ulice. Kromě Uuuh! Jsem spolupracovala ještě na songu Sa dobre máme.

misha_body2Vím, že se chystá dvojka Príbehu ulice. Lákalo by tě zahrát si i přímo na jevišti?
Kdybych byla oslovena, tak bych se tím začala zaobírat. Možná ano, ale zatím si na herečku nehraju.

I když rádiových singlů máš hodně, videoklipama rozhodně neplýtváš. Máš pocit, že je to zbytečné vyhazování peněz v našich podmínkách?
Zase je to o shánění sponzorů. To je můj problém. Jednoduše řečeno neumím na takové věci nashromáždit peníze. Chci hrát s kapelou a tvořit. Na klip musíš mít minimálně 150 tisíc a nikdy se ti to nevrátí. A to je jen minimální suma, kdy všichni dělají zadarmo, ale zaplatíš si střižnu a techniku. Nedokážu se tím zabývat. Jsme prostě malý trh a nemůžeme se chovat jako na trhu v Americe.

Na nové desce máš i několik featuringů, jako jsou AMO, Nironic, Robo Papp a i dříve si nazpívala duety s Matějem Ruppertem nebo Orionem a Jamesem Colem. S kým by sis ráda nahrála nějaký track. Myslím tím někoho z česko-slovenské hudební scény.
V Čechách by bylo pro mě poctou zazpívat si s Danem Bártou a na Slovensku bych toužila po songu s Richardem Müllerem. Ti mají barvy hlasu, které mám fakt ráda.

Začali jsme Vánocemi, ale skončil i kalendářní rok 2010. Jak bys ho zhodnotila. Co ti dal, co ti vzal?
Nerada bilancuju nahlas. Bilancuju v duši a v hlavě, ale mám radost ze všeho, co se mi podařilo a jsem připravená pracovat na tom, po čem toužím.

Máš ráda Silvestr? Já se přiznám, že ho moc nemusím, což ale souvisí s tím, že mám v ten den narozeniny a mám pocit, že všichni slaví všechno kolem, jen ne mě.
Aaaaach, to je mi upřímně líto, že máš na Silvestra narozeniny. Já si tvoje narozeniny zapamatuju a příští rok ti zavolám a budu se tě snažit potěšit.
Letos jsem strávila oslavy Nového roku s přáteli a měli jsme nádherný výhled na celé město a všechny ohňostroje jsme měli jako na dlani. Byla trochu mlha a rachotilo to, jako kdyby byla válka.

Děkuju, to jsme ho strávili docela podobně. Vím, že si nějakou dobu žila i v New Yorku. Lákalo by tě oslavit příchod nového roku na slavné Fifth Avenue?
Několikrát jsem měla možnost trávit Silvestra v New Yorku, ale ani omylem jsem nešla ten večer do ulic. Je to šílené a nebezpečné. Raději oslavuju v úzkém kruhu přátel. Jednou jsme s kamarády v New Yorku byly tento večer v bytě na 39. poschodí s výhledem na celý Manhattan. Víc jsme nepotřebovali.


Popřeješ něco našim čtenářům do nového roku?

Přeju vám všem v první řadě zdraví a ať se vám podaří vše, do čeho se pustíte. Ať jste milovaní a spokojení.

Text: Daniel Maršalík, Foto: Jury Krajčík


misha_top 

 

zavřít