SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Falco (19.)

Vydáno 27.01.2012 | autor: redakce

Těžko mohl někdo někdo z německy mluvících interpretů pop music v 80. letech konkurovat Rakušanovi, který si v roce 1977 přisvojil pseudonym podle dederáckého skokana na lyžích Jense Weissfloga – Falco.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Falco (19.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Falco (19.)


falco-418Ve své kariéře protkané celou řadou hitů se mu navzdory částečná jazykové bariéře podařilo usednout na trůny nejen evropských, ale i zámořských hitparád. Falco si cenil především úspěchů v Británii a Spojených státech, kde se udržel na prvních pozicích dokonce čtyři týdny. Záměrně se zmiňuji o „částečné jazykové bariéře“, neboť Falco, kmotr bílého rapu, při psaní svých textů používal pro něj tak charakteristický angloněmecký hybrid.

6. února 1998, krátce po dokončení nového alba, se mu stala osudnou tragická autohavárie v daleké Dominikánské republice, kde se v roce 1996 natrvalo usadil. Příliš rychle jedoucí lokální linkový autobus doslova rozdrtil Falcův terénní vůz. Hans Hölzel, jak zní jeho civilní jméno, byl na místě mrtev.

GANZ WIEN IST HEUT´ AUF HEROIN
Falco se narodil ve Vídni 19. února 1957 jako jedno z trojčat. Oba jeho bratři ale bohužel porod nepřežili. V dětství je velice vitální a sám později často připomíná, že mu byla dána trojnásobná síla do života. Už od útlého věku se u malého Hansiho začíná projevovat zvláštní nadání a láska k hudbě, divadlu a poezii. Po rozvodu rodičů vyrůstá pod dohledem své matky a babičky. V šestnácti se vykašle na školu a začne se probíjet životem na vlastní pěst. Střídá různá příležitostná zaměstnání a poté se během prezenční vojenské služby seznamuje s basovou kytarou. Nějaký čas navštěvuje vídeňskou hudební konzervatoř a v polovině 70. let ho vítr zavane do Západního Berlína, kde to ovlivněn především všudypřítomným Davidem Bowiem, Kraftwerk a Neue deutsche welle zkouší v bezejmenných kapelách.

falcoPo návratu do Vídně spoluzakládá rockový kabaret Hallutination Company a anarchistickou skupinu Drahdiwaberl. Pro ně napíše kultovní skladbu Ganz Wien, která se později objeví na jeho prvním albu Einzehaft (1982). Chlapík s napomádovanými vlasy vystupující zásadně v uniformě sgt. Peppers´s Circus se počátkem 80. let vydává na sólovou dráhu a hitem Der Kommissar je záhy doslova katapultován na přední místa evropských hitparád. Druhé album Junge Römer však zdaleka nedosahuje takového úspěchu.

ZLATÉ ROKY
Falco se rozchází se svým přítelem a producentem Robertem Pongerem a v roce 1985 spojí síly s bratry Fredim a Robertem Bollandovými. Ti se, coby producenti a téměř výhradní autoři hudby, postarají o Falcův celosvětový úspěch. Ten se dostavuje okamžitě po vydání skladby Rock Me Amadeus inspirované Formanovým oscarovým velkofilmem. Následuje veleúspěšné album nazvané prostě Falco 3. Popularitu ještě prohlubuje cenzurou zakázaná balada Jeanny, v jejímž video ztvárnění se Falco stylizuje do postavy násilného vraha. Jak známo, zakázané ovoce chutná nejlépe, a tak ač se píseň nesmí vysílat, láme rekordy v prodeji. Celou aféru pak Falco uvádí na pravou míru o rok později v pokračování Coming Home (Jeanny Part II) z alba Emotional věnovaného své právě narozené dceři Katharině-Biance. Falco začíná tvrdit, že se chce usadit a být spořádaným otcem. Plánuje stavbu domu s protiatomovým krytem a stájí pro koně své ženy Isabelly. V poklidu rodinného života však milovník žen a rychlé jízdy nevydrží setrvávat dlouho a rozvod na sebe nenechá příliš čekat. Manželce údajně nevyhovoval jeho způsob života.

4060_falco2Jistým překvapením je duet se skandinávskou sexbombou Brigitte Nielsen (ex-manželkou „Ramba“ Stalloneho) Body Next To Body, který vychází v roce 1987. Skladba by byla bezpochyby nezapadla tak rychle, pokud by ji spolu s Falcem nazpívala původně plánovaná Grace Jones, které prý nakonec nevyhovoval termín natáčení. Po neúspěšných albech Wiener Blut a Data de Groove (na němž obnovil spolupráci s Robertem Pongerem) vzlétá v roce 1992 Falco jako bájný pták Fénix z popela a se singlem Titanik se vrací na čela evropských hitparád. O rok později se opět po šesti letech vydává na turné. Album Nachtflug je však jen pouhou rutinní záležitostí.

DOBROVOLNÝ EXIL
V roce 1996 se stěhuje do Dominikánské republiky (prázdninový ráj Puerto Plata) a začínají kolovat drby o tom, že se jen marně snaží uniknout před svými soukromými problémy, závislosti na alkoholu apod. Už v létě toho roku se mu daří pod krycím jménem T*MA se skladbou Mutter, der Man mit dem Koks ist da vniknout na euro-techno scénu a ocitá se znovu v nejvyšších rotacích německé televize VIVA. Tento osamocený singl se však mohl stěží vyrovnat úspěchům jeho „zlaté éry“. Povídá se také o hodně veselých mejdáncích pořádaných Falcem. V jedné malebné zátoce na severním pobřeží, kam v roce 1493 dorazil Kryštof Kolumbus, oslavoval v roce 1997 velkolepou supershow své čtyřicetiny. Na otázku, jak se cítí ve čtyřiceti, odpovídá, že vlastně lépe než ve dvaceti, ale že by chyby, kterých se tehdy dopustil, dnes stejně opakoval.

falco-124599Při narážkách na téma alkohol demonstrativně pozvedá láhev minerálky a prohlašuje: „Nezpíjím se už do němoty, ale na druhou stranu se rozhodně nedá říct, že bych s alkoholu štítil jako čert kříže.“ Naposledy o sobě dal vědět písní Naked, která se vyšplhala „pouze“ na 4. místo rakouské hitparády a v Německu si vedla ještě o něco hůř. Obě jmenované skladby se objevily také na posledním albu Out Of The Dark (Into The Light), na kterém Falco pracoval přes dva roky, ale jeho vydání se už bohužel nedočkal.

INTO THE LIGHT...
Falcovu tvorbu ovšem nelze definovat pouze pomocí žebříčků hitparád. Byl originální, stal se objevitelem fúze německého rapu s anglicky zpívanými refrény a vzorem pro řadu následovníků. Sám si přál, aby lidé hodnotili to, co dělá, slovy: „Vůbec se nám to nelíbí,“ a nesnášel obraty typu „Falco je Bowie z Alp“.

Přestože byl Hans Hölzel alias Falco 14. února 1998 za přítomnosti tisíců přátel a fanoušků pochován do Čestného hrobu města Vídně, zůstane mezi námi díky své hudbě navždy.

text: David Hlaváček, foto: archiv, EMI


Kopie - falco2

 

zavřít