SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Dimebag Darrell (49.)

Vydáno 24.08.2012 | autor: redakce

8. prosince 2004 naposledy hrábly do strun prsty zakladatele Pantery. Dimebag Darrell (1966-2004) se tak ve chvíli, kdy na něj začal šílenec střílet, možná poprvé a naposledy něčeho v životě lekl.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Dimebag Darrell (49.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Dimebag Darrell (49.)

Texaským Dallasem se ryk Darrella Lance Abbotta ozval poprvé 20. srpna 1966. Amerikou otřásá countryový dupák a Darrellův otec stojí hrdě v předních řadách šiků autorů kovbojských písní. Darrell je odmalička obklopen tepajícím muzikantským životem. S o rok starším bratrem Vincentem Paulem objevují kouzlo elektrické kytary a bicích, pitvoří se před zrcadlem v pózách typických pro Aerosmith či Kiss, jejichž oblibu přiznávají poté i jako pánové v nejlepších letech.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Po angažování baskytaristy a kvalitního zpěváka se na hudebním nebi prozatím rozpačitě rozbliká nová hvězdička. Žádné čachry, prvotní název Pantera přežije kapelu samotnou a její logo prodá 14 milionů desek. V roce 1983 o tom nemají ani potuchy, nicméně vize táhne tyhle čtyři chlápky stále kupředu. Darrell nedá dopustit na své vzory a tak se první alba nesou v duchu melodického metalu nevalné kvality. Zlom nastává až s albem Power Metal (1988), na kterém se nejenže objevuje s pseudonymem Dimebag (sáček s drobáky), ale hlavně s novým vokalistou Phillem Anselmem. Pantera si na sebe poprvé vydělá díky 30 000 prodaných kusů, a dostává se do zorného pole velkých firem.

Noci šelem

Začíná nejslavnější období zprvu podceňované kapely. Dimebag objevuje pro Panteru sekané riffy, jejichž sonická obludnost se stane poznávacím znamením a inspirujícím prvkem pro stovky dalších. Pantera několikrát objíždí celý svět, koncertuje i v rámci proslulých festivalů v moskevských Lužinkách. Kadence brutality se stupňuje, alba Vulgar Display Of Power (1992) a Far Beyond Driven (1994) se právem řadí mezi nejtvrdší a paradoxně i komerčně nejlépe přijatá alba na světě. Pantera je na vrcholu a chlapi najednou neví, co roupama. Dimebag v čase před úspěchy odřekne přestup k Megadeth, tak věří svému dítku. Dře do úmoru a náhle sklízí ovoce. Spojenectví s Anselmem je ale i destruktivní.

Obrazové dokumenty z doby úspěchu hovoří jasně. Jak jsou Vinnie Paul a Rex Brown, tedy rytmická sekce, přece jen decentnějším prvkem souboru, tak se zbylá dvojice chová jako utržená ze řetězu. Dimebag a Phill pustoší duše a těla dívek po celé planetě, hektolitry konzumovaného alkoholu, obzvláště whisky oblíbené značky Crown Royal, zase ničí mozkové buňky, desítky hotelových pokojů i celých vestibulů. Obří sláva a miliony na kontech se zdají být v takto opojených myslích tou nejpevnější zdí před právem a pořádkem. A tak se experimentuje s drogami, byť Dimebag se omezuje jen na marihuanu a hašiš. Anselmo sklouzne o dost hlouběji a v roce 1996 málem umírá. Permanentní problémy se zákonem, desetitisícové pokuty, fyzické napadení pracovníků nahrávacích firem, hrozby vězení... Takhle žila Pantera.

Čtyři kulky

Dařilo se, byť ne dlouho. Koncertují s Kiss a v roce 1997 se stávají jednou z největších hvězd Ozzfestu. Dimebag navrhuje svou vlastní kytaru, jíž využije firma Washburn pro Dime 3 Line, řadu kytar vskutku metalových tvarů. Ovšem Anselmo kolem sebe začíná kopat. Pokřikuje, že Pantera umírá, a tvrdošíjně utíká do zaplivaných klubů pro další dávky fetu a chlastu.

Dimebag se dlouho snaží Panteru vzkřísit, ale po letech Anselmových narážek poté raději zakládá novou kapelu Damageplan se svým bratrem Vinnie Paulem, baskytaristou Bobem Yillem a zpěvákem Patrickem Lachmanem (jinak kytaristou u Diesel Machine a Halford). Vydávají vydařené album New Found Power. Vyrážejí na turné, jež je 8. prosince 2004 drasticky ukončeno střelbou v klubu Alrosa Villa, Columbus, Ohio. Poslední rozloučení s „Dimebagem" Darrellem Lancem Abbottem proběhlo 14. prosince 2004 v úzkém rodinném kruhu.

text: Jan Sedlák, foto: archiv
Témata: Dimebag Darrell, Pantera

zavřít