SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Aaliyah (50.)

Vydáno 31.08.2012 | autor: redakce

Ten mírně bizarní shluk samohlásek a souhlásek Aaliyah pochází ze svahilštiny a znamená „nejvyšší", popřípadě „nejjasnější". Supertalentovaná zpěvačka a herečka Aaliyah Dana Houghton naplnila symboliku svého jména beze zbytku.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Aaliyah (50.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Aaliyah (50.)


aaliyah-haughton-09V nejjasnějším bodě své kariéry padla z výšky, to když 25. srpna 2001 tvořila jednu osminu posádky Cessny 402B, jež se v důsledku poruchy motoru a celkového přetížení zřítila na Bahamách. Vyhasl život pěvkyně, která v roce 1996 nadchla jedním z nejlepších R&B alb 90. let One In A Million a které byla prorokována báječná budoucnost.

ZLATO V HRDLE

Za podpory tehdy debutující producentky, jinak rovněž uznávané zpěvačky Missy Elliott, natočila Aaliyah znamenité album, temné, minimalistické, rytmicky nebývale komplexní, kterým rozbořila zažité hranice popem střihlého rhytm&blues a kritika i fanoušci byli nadšeni, což se řádně projevilo i na prodeji desky. Její smrt v pouhopouhých 22 letech byla zdrcujícím šokem.

V rodině jí s láskou říkali Babygirl. Díky správným konexím v hudbě rovněž činného otce a matky začala zpívat již v útlém věku. Ačkoliv se narodila v newyorském Brooklynu, vyrůstala v Detroitu, kde byla členkou hned několika školních a církevních pěveckých sborů.
V jedenácti už zpívala backing vocals pro soulovou legendu 70. let Gladys Knight a když jí bylo 14, vzal si ji už jako talent, o kterém se začíná mluvit s velkým obdivem, pod křídla R. Kelly, aby pro ni napsal a produkoval debutové album. Jmenovalo se příznačně – Věk není nic než číslo (Age Ain´t Nothing But A Number) a nabídlo hned několik hitů, z nichž se uchytil hlavně Back And Forth. Když se však provalilo, že ji Kelly pojal navíc jako nezletilou za manželku, vypukl pořádný skandál a zpěvačka mizí ze scény.

Aaliyah-enough-said-640x480Znovu se v plném lesku objevuje ve zmíněném roce 1996 a pod Kellym není vidu ani slechu. Mění image z „hiphopové Britney" v syrovější emancipovanou dívku a ve videoklipech přitahuje dráždivou vizualitou. Singlem Are You That Somebody o dva roky později už definitivně podtrhuje renomé zářivé hvězdy.

QUEEN OF THE DAMNED
V roce 2000 debutuje ve filmu a hned vedle akčního bombera Jet Li ve snímku Romeo Must Die a písní z filmu Try Again (k soundtracku přispěla hned čtyřmi kousky) konečně boduje i ve Velké Británii, když pronikne do tamní Top 5. Doma v USA se opět vyhřívá na samotné špičce žebříčku, skladba je celoročním klubovým hitem číslo jedna. V příštím roce, který měl být jejím posledním v tak kratičkém životě, září už v hlavní roli v další z upírských adaptací spisovatelky Ann Rice Queen Of The Damned a vydává své třetí, tentokrát eponymní album. Co víc, chystá se hrát v pokračování kultovního Matrixu! Ve volných chvílích se věnuje koníčku – vampyrismu a egyptologii. Pak přišel ten osudný srpnový den, kdy zahynula v troskách letadla spolu s přítelem a fotografem Erikem Foremanem, který ji jen pár dní předtím nafotil pro titulku britského magazínu NME a dalšími šesti lidmi svého doprovodu. Celá suita se vracela z Baham domů do Států z natáčení videoklipu.

ali„Byla jako moje dcera, jedna z nejsladších dívek na světě. Miloval jsem ji, respektoval, jsem naprosto zdrcený," ozval se bezprostředně po tragédii se slzami v očích uznávaný muzikant a producent Quincy Jones, jehož dcera Kidada byla Aaliyahinou nejlepší přítelkyní. Tisíce kondolencí a slov díků a bolesti zaplavily internet a rozhlasové stanice.

HOŘKÉ DNY
Bezprostředně po hrůzném dni se vyrojily nesčetné spekulace a později bohužel i fakticky doložené premisy, z nichž vyplývalo, že smrt talentované dívky a jejich přátel byla naprosto zbytečná a o to bolestnější. Zdrcení rodiče zpěvačky na doporučení právníků dokonce zažalovali Virgin Records z toho, že firma poskytla naprosto nevhodný letoun a doporučila nezkušeného pilota, v jehož těle byla navíc při pitvě zjištěna přítomnost alkoholu a kokainu! Vyšetřování a soudní procesy dosud nevynesly žádný konkrétní verdikt viny, zůstává jen hořkost a bolest, která dosud nepřestala naplňovat srdce jejích nejbližších.

„V prvé řadě patří mé nejvřelejší díky Bohu za jeho neutuchající lásku a požehnání, kterým mne obdařuje," vyznala se Aaliyah na přebalu třetí a poslední desky v roce 2001. A pak zemřela. Jaké s ní měl úmysly ten, kterého tak hluboce milovala?

text: Jan Petričko, foto: archiv


Aaliyah-enough-said-640x480 – kopie

 

zavřít