SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Les Paul (70.)

Vydáno 18.01.2013 | autor: redakce

Legendární hudebník Les Paul považovaný za otce novodobé elektrické kytary zemřel 13. srpna 2009 ve věku 94 let. Jazzový muzikant, jehož jméno je paradoxně spojené s rockovým nástrojem, podlehl následkům zápalu plic v nemocnici ve městě White Plains, stát New York.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Les Paul (70.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Les Paul (70.)

lespaul2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les Paul, vlastním jménem Lester William Polfuss, se narodil 9. června 1915 v americkém státu Wisconsin. Hudební kariéru zahájil v osmi letech hrou na harmoniku, později na bendžo a až nakonec na kytaru. Ve třinácti se stal již poloprofesionálním hudebníkem a drhnul country. Největšího věhlasu jako muzikant si užil ve 40. a 50. letech minulého století, kdy vystupoval se svou ženou Mary Ford. Z té doby pocházejí jeho hity Mockin' Bird Hill nebo How High the Moon.

KOŠTĚ SE SNÍMAČI
Za vynálezem legendární kytary stála snaha, aby byl Les Paul lépe slyšet na koncertech. Proto při jejím sestrojování opustil tradiční model dutého nástroje a po několika letech práce přišel v roce 1941 s převratnou novinkou, modelem s plným tělem. Vznikla tak masivní elektrická kytara, která o pár let později poznamenala zvuk rock'n'rollu. Firma Gibson, výrobce kytar, si v květnu 1952 tento model vybrala a uvedla na trh pod jménem Les Paul. Po světě se však prodávají i statisíce kopií, stejně jako v případě Fenderových stratocasterů či telecasterů. Návrh na nový nástroj společnost Gibson nejdříve odmítla. Na Les Paula si vzpomněli teprve poté, kdy začal Leo Fender vyrábět elektrické kytary Fender Telecaster. Tehdy zazněla legendární věta: "Najděte toho chlápka, co má to koště se snímačema!" Pro své novátorství v oblasti studiových nahrávek bývá Les Paul také nazýván "otcem moderní hudby". Podílel se na úspěchu Erica Claptona, Allman Brothers, Led Zeppelin a dalších. Společně s Fenderem patří Les Paul mezi nejvlivnější postavy v dějinách elektrických nástrojů. Před pěti lety jej uvedli do americké Rock'n'rollové síně slávy. "Les Paul je ikonou pro rockery, stejně jako pro lidi z oblasti jazzu a popu," prohlásil o něm prezident americké síně slávy Terry Stewart.

SEZNAMTE SE: LES PAUL
Gibson Les Paul je jedna z nejuniverzálnějších elektrických kytar. Dá se s ní hrát metal, rock i punk rock. Jejím hlavním znakem je charakteristický tvar. Dalšími poznávacími znameními jsou pevná kobylka, krk lepený k tělu, plastický korpus, trojcestný přepínač snímačů, potenciometry – hlasitost a tónová clona pro každý snímač. U původních modelů firmy Gibson bylo tělo z mahagonu, nyní se používá i olše a lípa. Na hmatník se používá javor, eben či palisandr. Díky kombinaci dvou snímačů humbucker má vždy silný a hutný zvuk. Nejčastější barvou je tzv. "cherryburst".

SLAVNÍ MAJITELÉ
Kytaru Les Paul proslavil zejména Eric Clapton, hrál na ni také Jimmy Page a další světově proslulí kytaristé jako Bob Marley, Slash, Ace Frehley nebo Zakk Wylde. Gibsonku Les Paul používal svého času Keith Richards v Rolling Stones, jejímu plnému zvuku propadl i Edge z U2. "Vyvracel klišé, že člověk může být dobrý jen v jedné oblasti. Jeho dědictví jako muzikanta i vynálezce nebudou nikdy zapomenuta," prohlásil Edge. Slash z Guns N' Roses na něj vzpomíná nejen jako na hudebníka, vynálezce, ale i přítele a člověka: "Byl zářným příkladem plnohodnotného žití," sdělil. Modely Gibson Les Paul byly hudebním hvězdám dodávány na zakázku. Dnes se tyto kytary z vlastnictví slavných muzikantů objevují i v různých aukcích. Samotný Les Paul zůstal hudebně věrný jazzu a ještě těsně před smrtí hrával v jazz klubu Iridium v New Yorku. "Jako otec elektrické kytary byl Les Paul nejen jedním z největších vynálezců, ale také legenda, která inspirovala a přispěla k úspěchu hudebníků z celého světa," řekl Dave Berryman, prezident Gibson Guitars.



text: Roman Jireš

zavřít