SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jiří "Dědek" Šindelář (74.)

Vydáno 16.02.2013 | autor: redakce

Nesnáším pohřby. Ale v ten mrazivý lednový den v prochladlém kostele v Čechticích to mělo něco do sebe. Nad stříbrnou rakví a u vystavené baskytary, kovbojského klobouku, špičatých bot a velkého obrazu kníratého Jiřího Šindeláře jsem si uvědomil pomíjivost kritiky. Té si Dědek s Katapultem užil stejně jako uznání fanoušků.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jiří SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jiří "Dědek" Šindelář (74.)


katapult-496241f3a0c62_500x333Své avizované poslední turné Katapult už nedohrál. 5. ledna 2009, dva dny po svých 60. narozeninách, zemřel jeho dlouholetý basák a zpěvák Jiří Šindelář, zvaný Dědek. Už delší dobu trpěl plicním onemocněním. Od prosince předchozího loňského roku kvůli němu ležel v nemocnici. Katapult už tehdy rušil zbývající koncerty turné s názvem Na rozloučenou. Turné mělo zpečetit ohlášený konec třiatřicetileté kariéry. Návštěvníci ve vyprodaném Futuru, kde hrál Katapult 27. listopadu 2009, byli poslední, kdo viděl Dědka a jeho basu v akci.

OD SVIŇÁKA KE KATAPULTU
Dědkův mohutný knír a baskytara se staly jedním ze symbolů Katapultu, který byl na přelomu 70. a 80. let nejpopulárnější rockovou kapelou na území tehdejšího Československa. Jako muzikant hrál stylem "méně je někdy více", proto nebyl například vyhledávaným studiovým hráčem. Ani za sebou nemá dlouhou řadu kapel, v nichž by působil. V polovině 60. let působil ve formaci s obskurním názvem Sviňák, poté hrál v Black Stars, kde se potkal s Oldou Říhou. Následoval Mahagon, později přejmenovaný na Katapult, do jehož konceptu nekomplikované rockové muziky se svým stylem skvěle zapadl. Na koncertech působil velmi uvolněně. Rozdával úsměvy a celá jeho osobnost jako by i uprostřed největšího koncertního nebo festivalového chaosu symbolizovala heslo It's Only Rock'n'roll. "On byl takové muzikantské sluníčko," říká Petr Janda, který byl jednou z "celebrit", jež Dědka doprovodily na poslední rockovou cestu. A nebyl sám. Na pohřeb dorazili například Josef Vojtek z Kabátu, Jana Kratochvílová nebo členové Turba. Doba, kdy si Katapult s Olympikem hudebně konkurovali, a občas se mezi nimi strhla ústní přestřelka, je dávno pryč.

HOBLUJ!

katapult-koncertMoje první vzpomínka na Katapult je svázána právě s Dědkem. Někdy na konci 70. let jsem na koncertu v amfiteátru v Brandýse nad Labem zíral na vlasatou a neoholenou postavu řezající do baskytary. Občas vypomáhal frontmanovi Říhovi se zpěvem. Sálala z něj úžasná pohoda a smysl pro soudržnost kapely. I mě jako teenagera tehdy strhla bouřlivá atmosféra a zakrátko jsem se přidal k proslulému pokřiku Dědku hobluj! Atmosféra tehdejších vystoupení "Kaťáků" je ve značně ořezané formě zachycena i na jejich živém debutovém albu z roku 1978. Katapult vznikl v roce 1975 a po celou svou více než třicetiletou kariéru neopustil jednoduchý rockový styl, což mu přineslo mnoho příznivců i kritiků. Kapela odehrála přes 7000 koncertů, posbírala sedm zlatých desek a jednu platinovou. Získala dva Zlaté slavíky a zanechává za sebou hity jako Až, Svobodárna, Hlupák váhá, Půlnoční závodní dráha nebo Vojín XY. Skupinu z různých důvodů provázelo časté střídání bubeníků, základní duo Oldřich Říha – Jiří Šindelář spolu však vydrželo po celou dobu její existence.

 

katapult1ROCKOVÁ VDOVA
"Po odchodu Tolji Kohouta a Dědka jsem teď zůstal z původní sestavy Katapultu sám," připomíná Olda Říha. Ten ostatně už v roce 2007 konstatoval, že Katapult kosí smrt. Tehdy nečekaně ve věku 61 let zemřel Anatoli Tolja Kohout, který spolu s Říhou a Dědkem tvořil nejklasičtější trio Katapultu. Tolja v kapele s přestávkami působil už od jejího založení v roce 1975. Zesnulého Kohouta nahradil za bicími Karel "Káša" Jahn, bývalý člen Rebels a mimo jiné spolupracovník Blue Effect či Framus Five. Paní s kosou však zůstala příznivkyní Katapultu i nadále. Dědek byl rocker tělem i duší nejen s basou v ruce na pódiu, ale také v soukromém životě. Byl čtyřikrát ženatý a měl tři děti. Nejvíce se "potatil" syn Michal, který byl svého času bubeníkem Katapultu a později se pokoušel o sólovou kariéru zpěváka a skladatele. Čtvrtá Dědkova žena Zuzana je zase mimochodem dvojnásobnou rockovou vdovou. Jejím mužem byl totiž zpěvák a kytarista Richard Kybic z Turba. Ten zemřel po delší těžké nemoci v květnu 2003 ve svých 53 letech. Šindelář je stejně jako Kybic pochován na hřbitově v Čechticích, oba rockeři mají od sebe hroby vzdálené jen několik kroků. V poslední době musel ovšem i Dědek vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, kdy jeho plíce přestávaly pracovat na plný výkon, svůj rockerský způsob života přece jenom omezit. Poslední rok nekouřil, přestože do té doby v pohodě zvládl i tři krabičky denně, a údajně se více věnoval rodině. Podle Oldy Říhy si posledních pár panáků dal po zmíněném koncertu ve Futuru.

text: Roman Jireš

zavřít