SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Billy Preston (90.)

Vydáno 08.06.2013 | autor: redakce

Neexistuje muzikant, který by se na pódiu či ve studiu objevil po boku snad všech legend od Beatles přes Claptona a Stones až k Red Hotům. Kromě Billyho Prestona.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Billy Preston (90.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Billy Preston (90.)

billy-preston-20110814080036O Prestonovi (2.9.1946 - 6.6.2006) se traduje množství neuvěřitelných historek. Například, že si jednoho dne šel vyzvednout šek za hraní z předchozího večera, zaklepal u domu a popisným číslem, které mu bylo sděleno, omylem však o ulici vedle. Šťastnou náhodou na tom místě bydlel Little Richard. Pozval ho domů, zahráli si, popovídali a nové angažmá bylo v kapse. Již v patnácti vyjel s rock'n'rollovou hvězdou na obří tour a roku 1962 se seznámil v Hamburku s Beatles. I přes nízký věk se stával uznávaným a začínal vydávat sólová alba (The Wildest Organ In Town!). Raná léta byla plná soulu a gospelu, ta pozdější laděná více popově.

Koncem 60. let zrovna cestoval světem s Rayem Charlesem, když ho jeden večer odchytl starý známý Harrison a přizval ho do kapely. Brouci tehdy zažívali svůj pozvolný rozpad a věčně optimisticky naladěný pětadvacetiletý černoušek měl provětrat atmosféru. Nakonec se velkou mírou podílel na zvuku posledních stěžejních alb - tzv. Bílého dvojalba, Abbey Road a hlavně Let It Be. Se slavnou čtyřkou si nakonec zahrál na jejím posledním živém vystoupení - tzv. Rooftop koncertu.

Blues Is Not Dead

Posléze se upsal společnosti Apple a než se rozpadla, vydal u ní několik singlů. Práce s Beatles mu však vynesla dostatečný kredit na to, aby snadno sehnal nové vydavatelství, a našel tak uplatnění pro své černé songy. Sedmá dekáda byl autorsky nejplodnějším obdobím, ať už šlo o psaní pro sebe, či pro jiné interprety. Outa-Space si vysloužila Grammy, velký úspěch později zaznamenala skotačivá Will It Go'Round In Circle a You Are So Beautiful je dodnes velkým hitem Joe Cockera. Často vydával beatlesácké hity ve vlastních úpravách a objevoval se pravidelně na akcích spojených se slavnou čtyřkou nebo její částí. Vystoupil na koncertu pro Bangladéš (výkon oceněn jeho první Grammy) a nemohl chybět ani na Concert for George, kde vzdal hold svému zesnulému příteli.

billy-preston-08Seržant Billy

 

Ve ztřeštěném filmu bez děje pojmenovaném po slavném albu Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band si Preston zahrál hlavní roli. Byl rok 1978 a všudypřítomné funky se podepsalo i na nových písních Beatles. Billyho soulový vokál vyniká zejména v originální verzi Got To Get You Into My Life. Před třiceti lety propadák, dnes zajímavá rarita.

 

Vždy se současně věnoval práci na vlastních projektech a nahrávání s jinými muzikanty. Některé písničky výtečně nazpíval, ale nešetřil ani instrumentálními tracky. Používal nejrůznější klávesové nástroje. Byl oceňován zejména jako hráč na hammondy a piano, ale skvěle hobloval i Fender Rhodes či clavinet.

BillyPreston vmed 11a.grid-4x2Jako sideman se motal snad okolo každého, kdo má v sobě bluesové kořeny. Spolupracoval s Rolling Stones (Exile On Main Street, Sticky Fingers), doprovázel Dylana i Arethu Franklin, od 70. let do svých posledních dnů držel s Erikem Claptonem a mihl se i na nahrávce Red Hot Chili Peppers. Od rozpadu Brouků také pravidelně hostoval na sólovkách jednotlivých členů. Snad jen McCartneymu nikdy příliš neseděl.
Nebyl žádný andílek. "Jsem člověk, který má příběh - a nemá morálku. Prostě toho špatnýho kluka, co v sobě mám, občas nechám vyhrát."

S králem na plátně

Více než jiní muzikanti se věnoval filmu. Jeho písničky zdobí různé soundtracky a v několika filmech si dokonce zahrál. Již ve dvanácti letech ztvárnil po boku Nat King Colea hlavní roli v biografickém snímku St. Louis Blues, kde hraje mladého W.C. Handyho. Také se spolu s desítkami dalších muzikantů mihnul ve hvězdně obsazené komedii Blues Brothers 2000.

Kvůlu drogám měl v 90. letech problémy nejen se zákonem, ale také se zdravím. Trpěl navíc chronickým onemocněním ledvin a když v listopadu 2005 upadl do kómatu, bylo jasné, že je zle.

Devětapadesátiletý Billy Preston zemřel v červnu 2006 v arizonském Scottsdalu.

Jan Mazura

zavřít