SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Steve Lee (107.)

Vydáno 05.10.2013 | autor: redakce

Rockoví muzikanti odjakživa tíhli k silným autům a motorkám. Mnohým pouze dodávají důraz na jejich siláckou image, avšak těm méně povrchním poskytují kromě chromového šarmu a fascinující hudby motoru rovněž nefalšovaný adrenalin z rychlosti a pocit nespoutanosti. Nezřídka se jim ovšem stávají osudnými.

 

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Steve Lee (107.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Steve Lee (107.)

Steve-LeeJiž tomu dávno, kdy Stefan Alois Lee, původní profesí zlatník, zjistil, že se mu zlato usadilo i v hrdle. Opustil hájemství blyštivého kovu a vydal se na dráhu - alespoň v počátku - s velmi matnými obzory. Risk vyšel a Lee uspěl. Prošel soubory Cromo, Trouble, Forsale a Krak, přičemž posledně jmenovaná byla posléze v jihošvýcarském kantonu Ticino přetransformována v Gotthard, časem jednu z nejúspěšnějších hudebních skupin země helvétského kříže, jejíž věhlas záhy překročil hranice vlasti. Žádná hudební revoluce, nýbrž poctivý hard rock vycházející z tradic Whitesnake, Aerosmith či Bon Jovi, tažený suverénním a výborně hlasově disponovaným frontmanem.

(NE)KONEČNÁ JÍZDA
Kromě hudby byly Stevovou vášní motorky a tak když roku 2010 v Gotthard vyhlásili "celozávodní dovolenou", vydal se s partou přátel, mezi nimiž nechyběl ani spoluhráč Marc Lynn (baskytara), splnit si dávný sen a projet na dvou kolech Spojené státy. "Nikdy jsem neviděla Steva tak šťastného jako v těch posledních dnech," prohlásila Leeova přítelkyně Brigitte Voss-Balzarini, která se bezstarostné jízdy s tragickým koncem rovněž účastnila. V odpoledních hodinách 5. října, cestou z Las Vegas do St. George v Utahu, odstavili z důvodu poruchy jednoho ze strojů své Harley-Davidsony u krajnice, avšak v nastalém prudkém dešti nezvládl projíždějící řidič svůj kamion a motocykly smetl. Odhozená motorka zasáhla Steva, kterému již nepomohla ani okamžitá resuscitace. Nikdo další ze skupiny dvaadvaceti lidí zraněn nebyl...

 

OSIŘELÉ PLÁNY

Během takřka dvaceti let existence dosáhli Gotthard skvělého renomé, jejich nahrávky se díky výborné prodejnosti staly multiplatinovými a ani poslední album Need To Believe nenasvědčovalo ústupu z vydobytých pozic. V roce 2010 se kapela navíc rozhodla obnovit spolupráci s manažerem Janem Bayatim, pod jehož vedením se ve druhé polovině evadesátých let prosadila. "Jsme nadšení, po letech změn zas konečně máme stabilní tým. S Janem nás spojuje spousta úspěchů v historii kapely," nechal se slyšet Steve Lee, ještě než o něj znovuscelená stáj přišla. Nedojde již ani k jeho participaci na turné Rock Meet Classic, plánovaném na leden 2011, kde měl vystoupit po boku Iana Gillana (Deep Purple), Dana McCaffertyho (Nazareth) a Lou Gramma (Foreigner), mimo jiné i v doprovodu Bohemian Symphony Orchestra Prague.

 

text: Daniel Folprecht

zavřít