SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jam Master Jay (111.)

Vydáno 01.11.2013 | autor: redakce

Mysteriózní, děsuplné a zločinem protkané pozadí amerického černošského gangsta rapu před jedenácti lety ukázalo svou hrozivou tvář. 30. října 2002 o půl osmé večer byl přímo v nahrávacím studiu newyorském Queens výstřelem do hlavy brutálně zavražděn DJ rapových pionýrů RUN DMC Jason Mizell, známý pod pseudonymem Jam Master Jay.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jam Master Jay (111.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jam Master Jay (111.)

JamMasterJayJamMasterJayNa místě našli vyšetřovatelé dvě nábojnice ráže 45. Celá causa má hořkou příchuť i v tom, že RUN DMC za celou dobu striktně dbali na korektnosti vztahů s kolegy z branže a ostře vystupovali proti násilí v rapové a hiphopové komunitě. Run je pokřtěný katolický ministrant, DMC se úspěšně vypořádal s drogami a alkoholem a Jay byl řádným manželem a otcem tří dětí. Jeho násilná smrt okamžitě evokuje vzpomínku na podobný osud rapperů Tupaka Shakura a Notoriouse B.I.G.a.

Rapová jednička

Svědkové uvádějí, že vrahem je mladý černoch v bílém tričku. Podle policie vtrhli do budovy na Merrick Boulevard po sedmé večerní dva střelci, pronikli do druhého patra, kde se nachází inkriminované studio a jeden z nich zblízka zastřelil Jama. Na místě se nacházel ještě spolupracovník kapely, pětadvacetiletý Urieco Rinco, který vyvázl s průstřelem stehna. Fanoušci kapely se krátce po činu shromáždili před studiem, aby projevili zbytku kapely soustrast a podporu.

Jam Master Jay se narodil 21. ledna 1965 právě v newyorské čtvrti Queens. Už od útlého dětství se spolu s přáteli a pozdějšími kolegy v kapele Runem (Joseph Simmons) a DMC (Darryl McDaniels) ometal v klubech kolem diskžokejů, aby v roce 1982 založili v mnohém revoluční rapové trio RUN DMC. O rok později vydávají první singl It´s Like That a stojí u zrodu nové kultury, která ve svém hudebním projevu načala fatální sbližování rapu a rocku. V roce 1986 spolupracují s Aerosmith na jejich remake Walk This Way a záhy se stávají první rapovou kapelou nominovanou na cenu Grammy a rovněž prvním ansámblem svého druhu, který kdy dosáhl zlatého, platinového a posléze multiplatinového prodeje alb.

jam-master-jay-335a041807Ovce mezi vlky

Jakoukoli spojitost Jayovy smrti a války v rapové subkultuře popřel Russell Simmons, bratr Josepha "RUN" Simmonse, zakladatel vydavatelské značky Def Jam, domovské stáje kapely a později i stylové oděvní firmy Phat Farm: "RUN DMC vždy reprezentovali to dobré a pozitivní na rapu a hiphopu. Než média začala provokovat s umělými a nesmyslnými spory typu východní vs. západní pobřeží, měla si uvědomit dvě dekády, slušného a tvůrčího života Jama Jaye a jeho silný charakter a skvělou přátelskou povahu."

Editor magazínu DJ Times Jim Tremayne dodává: "Málokdo si uvědomuje, jak byla tato kapela důležitá v historii pop music. Byli to rapový pionýři, kteří tento styl zpopularizovali, obohatili a vynesli do výšin v době, kdy se mělo za to, že skončí někde v ghetu na periferii zájmu. RUN DMC byli a jsou tak důležití jako třeba Beatles, Elvis, Rolling Stones nebo Bob Dylan. A Jay v tom procesu hrál naprosto nezastupitelnou roli."

V roce 2000 Jam Master Jay v interview prohlásil: "Stal jsem se Djem, protože jsem strašně toužil být členem kapely. Začínal jsem s bicími, pak jsem hrál i na kytaru, ale DJing mě chytl absolutně nejvíc."

jam-master-jayProč

Na přelomu 70. a 80. let se rap teprve rozkoukával, ale díky performerům typu Dayveyho D, Kurtise Blowa a dalších, začal cítit pod nohama stále pevnější půdu. I v tomto kontextu však byli začínající RUN DMC jiní. Zatímco tehdejší rapový "mainstream" akcentoval spíš taneční feeling a čisté beaty, naše trio zakomponovalo do svého projevu tvrdé rockové rify a zvolilo syrovější, špinavější sound. Jam Master Jay byl záhy znám jako úplně první DJ, coby koherentní součást hudební kapely! V průběhu dalších let kapela totálně rozbila bariéry oddělující rap a rock´n´roll, v jejich hudební řeči byl slyšitelný tvrdý rock stejně jako funk a dance music.

Až v roce 1988 kolem alba Tougher Than Leather začal prodej jejich desek klesat, vztahy v kapele se zhoršily a jednotliví členové si prošli těžším obdobími v osobním životě. Mizell založil vlastní značku Jam Master Jay Records, poté však prodělal těžkou havárii, z níž se dlouho kurýroval. Na konci 90. let vyslyšela trojice přání četných fanoušků a ohlásila comeback albem Crown Royal, jehož součástí bylo i turné s Aerosmith a Kid Rockem. Po této tragické události zbytek Run DMC okamžitě ohlásil ukončení činnosti.

Muž, který se svými přáteli povznesl rap a hiphop až na samotný piedestal popularity, sám padl do rakve rukou vraha. Proč?

text: Jan Petričko

Příště: Rainer Ptacek

zavřít