SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ahmet Ertegün (117.)

Vydáno 13.12.2013 | autor: redakce

Led Zeppelin, The Rascals, Neila Youga a předlouhý zástup dalších vlivných umělců objevil Ahmet Ertegün - člověk, jehož jméno možná něco říká jen malému procentu fanoušků, byť byl jeho význam ve skutečnosti obrovský. Zemřel 14. prosince 2006.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ahmet Ertegün (117.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ahmet Ertegün (117.)

ahmetAhmet Ertegün se narodil 31. července 1923 v tureckém Istanbulu. Ve dvanácti letech se se svým otcem, diplomatem, přestěhoval do Washingtonu. Po dokončení St John's College v Annapolisu, koncem čtyřicátých let minulého století založil spolu s Tomem Dowdem, Herbem Abramsonen a dalšími nezávislou nahrávací společnost Atlantic Records. První úspěchy společnost zaznamenala, když vycítila potenciál R&B a začala žánr popularizovat. K labelu se navíc přidal Jerry Waxler, vlivný hudební novinář a šikovný producent. Mezi zvučná jména, kterým lidé z Atlantic Records pomohli nahoru, patří mimo jiné Big Joe Turner, Ruth Brown a především Ray Charles, kterého objevil Ahmet Ertegün osobně a také pro něj napsal první hit Mess Around.

Ertegün je autorem slušného počtu písní, které si později našly cestičku do repertoáru například B.B. Kinga. Písně jako Chains of Love či Sweet Sixteen jsou podepsány pseudonymem. A Nugetre, což se Ertegün pozpátku. V roce 1955 přivedl Ahmet do Atlantic Records svého bratra Nasuhiho (jenž se staral především o jazz a tím pádem o osobnosti jako John Coltrane nebo Charles Mingus) a spolu s Waxlerem začali budovat hudební impérium, které brzo začne udávat notu celému světu.

Sweet sixties

Jakmile v roce 1960 uslyšel Ertegün demo Led Zeppelin, okamžitě rozpoznal potenciál kapely a ihned ji podepsal pro Atlantic. Také přesvědčil folk-rockové supertrio Crosby, Stills & Nash, aby přibrali jistého Neila Younga. Těžko se najde žánr, to kterého by Ertegün nezabrousil. Dalším jeho úspěchem bylo například objevení The Rascals a populárního dua Sonny & Cher. Pro Atlantic také podepsal Cream s Erikem Claptonem či Bee Gees. Ahmet byl mimo jiné skvělým vyjednavačem, neboť při osobním jednání přesvědčil Micka Jaggera, aby svěřil distribuci labelu Rolling Stones Records právě Atlanticu, přestože ostatní společnosti nabízely vyšší částky.

Ahmet Ertegun3SOCCER DREAM TEAM

Bratří Ertegünovi nebyli jen hudebními fanoušky. Založili fotbalový klub New York Cosmos, nějaký čas mu šéfovali a udělali z něj tým snů, když do něj přivedli Pelého, Franze Beckenbauera či Julia Cesara Romera. Tým svou činnost ukončil krátce po rozpadu North American Soccer League v roce 1984.

 

Tak se Atlantic začal rozrůstat, zasahovat do stále širšího spektra žánrů a pohlcovat menší labely. V roce 1967 byl Atlantic koupen mediálním molochem Tome Warner. Ertegün už tedy společnost nevlastnil, ale nadále držel v rukou opratě. Ve stejném roce přitáhl Ahmet k labelu Arethu Franklin a posledně s Waxlerem nastartovali její kariéru. V 70. letech už ale Ertegün přenechává řízení společnosti mladším a začíná se zaobírat zakládáním různých nadací a sbíráním ocenění.

Rocker až do konce

V roce 1983 spoluzaložil Rock & Rollovou síň slávy, do níž byl sám uveden o čtyři roky později. V dalších letech následuje smršť ocenění ze všech stran. Dostává čestný doktorát na proslulé Berklee College of Music, Grammy za celoživotní přínos a knihovnou kongresu USA je označen jako Living Legend.
29. října 2006 při koncertu Rolling Stones u příležitosti 60. narozenin Billa Clintona Ahmet Ertegün nešťastně upadne a uhodí se do hlavy. Jeho stav je zprvu stabilizován, avšak ne na dlouho. Do nemocnice mu vzdává hold Jimmy Page při uvádění Led Zeppelin do britské síně slávy. Ertegün však upadne do komatu a 14. prosince 2006 umírá.

ahmet2RAY

Roli Ahmeta Ergüna v kariéře Raye Charlese nepřehlédli ani tvůrci jeho životopisného filmu. Jeho výskyt je náležitě hustý a Curtis Armstrong, jenž jej ztvárňuje, byl maskéry upraven k nerozeznání od vzoru. Ahmet Ertegün se objevuje ještě v jednom snímku, a sice filmu Betone The Sea, o životě idolu amerických teenagerů v padesátých letech, Bobby Darinovi. My ho taky neznali...

 

Na jeho pohřbu truchlí Kid Rock i turecký popový pekelník Tarkan. Je jasné, že Ahmet patřil k nejzásadnějším postavám hudební scény minulého století a velkou měrou se podílel na tom, kudy populární hudba kráčela. R&B vytáhl ze zakouřených sklepů do světel velkých pódií, de facto odstartoval nástup rock'n'rollu. Frank Zappa po něm pojmenoval syna. V encyklopedii populární hudby by mu měl patřit speciální svazek.

Text: Petr Metelka

Příště: Noel Redding

zavřít