SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Rick James (124.)

Vydáno 31.01.2014 | autor: redakce

Skvělý zpěvák, ale i feťák se svérázným vztahem k ženám. Když s nimi zrovna nespal, tak je mlátil hlava nehlava. Funkový věrozvěst Rick James (1948-2004) byl symbolem vykolejeného Génia.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Rick James (124.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Rick James (124.)

RICK-JAMES-01-Buffalo-NY-1981Když koncem 60. let posílil nahrávací společnost Motown, určující stáj pro černé hřebce funku, soulu a R&B, byl paradoxně členem rockové supergroup Mynah Burda. Ví bůh a možná ještě pár zainteresovaných, proč nahrávky, které pořídil s budoucími členy Bufalo Sprongfield Neilem Youngem a Brucem Palmerem a pozdějším klávesistou Steppenwolf Goldym Mc Johnem, nikdy nevyšly. Ať tak či tak, o deset let později zamířil pod mírně pohaslá křídla Motownu znovu, tentokrát již jako sólový zpěvák a výhradní "ošetřovatel" vlastní tvorby.

"Chci změnit kořeny funku. Aby byl po všech stránkách zajímavější, melodičtější a textově prokreslenější," prohlašoval Rick James, narozený jako James Johnson 1. února 1948 v Buffalu coby třetí z osmi dětí automechanika a barové tanečnice.

Hvězda z ulice

To už měl na kontě zkušenost za služby u vojenského námořnictva, po návratu z vojny se chvíli potloukal po Torontu a pak zakotvil v New Yorku, kde hrál na baskytaru s lokálními soubory. Prosadil se až ve 30ti letech, ovšem velmi výrazně. Nejdříve dvěma singly You And I a Mary Jane rozčeřil žebříčky, aby pak albový debut Come Get It (1978) pokryl prodejním zlatem.

rick james 01Rickyho Maléry


1991
- Zfetovaný zmlátil prostitutku a popálil ji žhavým crackem.

1992 - Je opět šíleně "high" a téměř přizabije jednu tehdejší partnerku. Ta o dva roky později vysoudí bolestné ve výši 2 milionů dolarů.

1995 - Za výtržnictví, drogy a násilnictví je odsouzen ke dvěma rokům natvrdo ve státní věznici Folsom State Prison. Za rok je venku

1997 - Při závěrečném koncertu comebackového turné v Denveru ho přímo na pódiu postihne mrtvice.

2002 - Hned tři ženy se obrací na soud, že byly Jamesem sexuálně obtěžovány.

2004 - Umírá ve svém hollywoodském apartmá ve věku 56 let.


Následovala čtvrtstoletí dlouhá kariéra, rámovaná největším hitem Super Freak (z LP Street Songs, které ho katapultovalo mezi největší černošské ikony) a plnou dvacítku alb, jejichž vzorky a citace přizdobily nemálo televizních či filmových soundtracků a byly inspirací pro nové generace rapových muzikantů. Když v roce 1990 MC Hamer skóruje hitem U Can't Touch This, rapuje právě nad samplem skladby Super Freak. Je nadmíru zajímavé, že za tuto quasispolupráci získal James svou jedinou Grammy. V 80. letech navíc stál za revitalizací legendárních The Temptations a produkoval sólonávraty motownských pěnic Teeny Marie a Mary Jane Girls.

RickJames(Ko)Kainovo znamení

Právě deska Street Songs (kromě zmíněného velehitu bodovala i šlágry jako Give It To Me Baby nebo Fire And Desire) jej, díky pikantně  kontroverznímu obsahu, pasovala do role drsňáka. Kudrnatý démon ji živil náramně - v té době byl již drogově silně závislý, narkotika v něm často probouzela násilnické pudy, které vybíjel hlavně na ženách, přidaly se i zdravotní problémy s cukrovkou.

Po padesátce se na čas uklidnil, začal pracovat na knižní biografii, přestal koncertovat a nahrávat vlastní alba, a cele se věnovat pouze produkční práci. Když v roce 1998 při vyhlášení Rhythm & Soul Awards obdržel ocenění, smutně pohlédl na skleněný podstavec sošky a prohlásil: "Ještě před pár lety bych ho použil k něčemu jinému. Kokain je vražedná droga."

Šestý srpnový den roku 2004 ho jeho soukromý lékař našel doma mrtvého. Mluvilo se o důsledku nahromadění vleklých zdravotních obtíží, i o infarktu

text: Jan Petřičko

Příště: Bon Scott

zavřít