SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Frankie Knuckles (134.)

Vydáno 11.04.2014 | autor: redakce

Absolutní průkopník taneční hudby, jeden ze základních pilířu chicagské undergroundové scény, který za svou kariéru spolupracoval se jmény jako Michael Jackson, Pet Shop Boys nebo Whitney Houston. Díky svým zásluhám mu složil poklonu i Barrack Obama, který na jeho počest v Chicagu vyhlásil "Den Frankieho Knucklese". Otec house music odešel 31. března 2014.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Frankie Knuckles (134.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Frankie Knuckles (134.)

frankie-knuckles-600Francis Nicholls, jak zní jeho rodné jméno, se narodil 18. ledna 1955 v newyorském Bronxu. Své první kontakty s hudbou zaznamenal během studií textilního designu na Módním institutu. V té době se seznámil s djingem a nasbíral první zkušenosti v klubu The Continental Baths společně se svým kamarádem, djem Larry Levanem.

V té době se Knuckles věnoval stylům jako soul, disco či rnb, nic jiného se v djské branži totiž prakticky neobjevovalo. Po přestěhováni do Chicaga však Frankie získal rezidetní hraní v klubu Warehouse, v místě kde vznikla house music...

Warehouse, místo kde to všechno začalo

Klub Warehouse je považován za místo, kde se uskutečnily první house party. Vznik klubu se datuje k roku 1977 a první hudebním dramaturgem, člověkem zodpovědným za hudební program, nebyl nikdo jiný něž Knuckles. V té době už tento usměvavý černoch pilně pracoval na skládání prvních beatů, které posléze dobyly srdce fanoušku po celém Chicagu a netrvalo dlouho a rozšířily se po celém světě. Díky práci ve Warehouse, kterému se zkráceně říkalo prostě "House", potkal další známá jména spojená s chicagským zárodkem elektronické taneční hudby.

Za mixpultem se tedy objevovala jména jako Derrick May, Ron Hardy, David Morales a další... Ve Warehouse však Knuckles nevydržel dlouho. Kvůli dramaturgickým neshodám a jinému názoru na konceptuální zaměření klubu zakládá Frankie v roce 1982 vlastní podnik s názvem The Power Plant. Taneční hudba založená na rovném beatu, opakující se melodii, hutné basové lince, doplněná o prvky funku a soulu tak mohla nadále hledat nové a nové fanoušky.

frankie knuckles9Skladby, které obletěly svět

Díky společnosti, kterou se Knuckles za svého života obklopoval, vznikaly jeho první housové skladby. Jeden z nejprofláklejších hitů Frankieho Knuclese se urodil již v roce 1987, kdy na labelu Trax records vyšla skladba Your Love, na které pracoval s producentem a dobrým přítelem Jamiem Principlem. Dodnes je tato skladba považována za jeden ze základních pilířu house music a je klenotem těch šťastných djů nebo sběratelů, kteří tento vinyl chovají ve své sbírce.

Za svou dlouhou kariéru ale Knuckles spolupracoval i s velkými jmény pop music. Jeho producentských služeb využíval například Michael Jackson, Pet Shop Boys, Whitney Houston nebo Janet Jackson.

25. srpen - Den Frankieho Knucklese

Knuckles ve své poličcce ocenění ukrýval mnoho zajímavých kousků. V roce 1997 mu akademie udělila prestižní Grammy, a stal se tak remixérem roku v oblasti moderní hudby. Je také jeden z mála novodobých umělců, jenž má vlastní ulici. Na počest jeho přínosu a zásluhám nese jeho jméno jedna z hlavních tříd Chicaga. A aby toho v Chicagu nebylo málo, v roce 2005 tehdejší senátor státu Illiniois, dnes prezident Spojených státu, Barrack Obama, vyhlásil poprvé dvacátý pátý srpen dnem Frankieho Knucklese. Tato tradice se dodržuje dodnes.

V posledních letech života Knuckles trpěl cukrovkou druhého typu. Ta byla také důvodem jeho odchodu. Smutná zpráva o smrti obletěla svět 31. března 2014.

text: Martin Zvoníček

Příště: Guru

zavřít