SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Albert Hoffman (136.)

Vydáno 25.04.2014 | autor: redakce

Dr. Albert Hoffman odhalil světu klíč k tajemstvím našeho nevědomí prostřednictvím syntézy  přírodní látky, kterou známe jako LSD-25. Dalo by se říct, že objevil "parní stroj" duchovní  stránky života, který sám nazýval "lékem pro duši". Ten se stal mimo jiné i hlavní inspirací  tvůrců tzv. psychedelické hudby.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL:  Albert Hoffman (136.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Albert Hoffman (136.)



albert hofman512Narodil se 11. 1. 1906 ve švýcarském městě Baden. Po úspěšných studiích chemie na univerzitě v Curychu se v roce 1929 stal spolupracovníkem profesora Arthura Stolla, zakladatele farmaceutického oddělení společnosti Sandoz v Basileji. Hlavním úkolem Hoffmana na počátku jeho kariéry bylo izolovat nestabilní přírodní látky a přeměnit je v čisté složky, případně je uměle syntetizovat. Vlastními slovy popisuje svou životní orientaci takto: "Protože jsem chtěl proniknout do struktur a esencí podstat látek, stal jsem se vědcem, chemikem. Uchvácen rostlinným světem, který jsem jako malé dítě objevil, jsem si vybral výzkum aktivních látek v léčivých rostlinách."

LÁSKA NA PRVNÍ DOTEK

Památného 16. 4. 1943 pokračoval dr. Hoffman v práci na vůbec prvním alkaloidu (obsaženém v námelu), který byl získán v čisté podobě profesorem Stollem. Hoffmanovi se  podařilo tuto látku vyrobit synteticky a přestože se držel bezpečnostních pravidel spojených s výkonem jeho povolání, došlo ke kontaktu konečku jeho prstu s právě syntetizovanou látkou. Následující zkušenost popisuje jako neobvyklý neklid provázený mírnou závratí.

albert hofmann mg21829192.700-5 594PROBLÉMOVÉ DÍTĚ

O pár dní později se dr. Hoffman rozhodl užít 250 mg LSD, aby našel odpověď na otázku, co se to s člověkem po požití vlastně děje. Stavy odpovídaly první zkušenosti, jen byly mnohem silnější a proto se Hoffman rozhodl odjet domů. Tehdy nebyla jiná možnost, než jet na kole... O tomto zásadním experimentu později sepsal knihu s názvem LSD – Mé Problémové Dítě.

PSYCHEDELIE

Hoffmanův objev neovlivnil pouze farmaceutický průmysl, ale především zažehl kulturní revoluci v západním světě. Především mladá generace hippies 60. let využila LSD jako iniciační prostředek k vyššímu poznání a osvobození od dosavadního způsobu života. Vznikla  tak psychedelická kultura se značným vlivem na hudbu a výtvarné umění. LSD zásadně ovlivnilo tvorbu např. Pink Floyd, Jimiho Hendrixe, Jefferson Airplane, Grateful Dead, Beatles nebo později techno a psy tranceové scény. Hezké přemostění mezi hudební generací  60. let a tou současnou představuje producent a kytarista Steve Hillage, který se v minulosti se svou skupinou Gong jasně řadil mezi představitele psychedelického rocku a v současnosti vede projekt System 7, jehož hudbu lze bez nadsázky vnímat jako inteligentní trance s psychedelickými přesahy. Mezi další současné projekty reflektující umělecký faktor LSD patří také Sphongle, Eat Static, The Orb, Banco de Gaia a další.

Vědec zemřel 29. 4. 2008 v úctyhodném věku 102 let.

text: Tomáš Nawar

zavřít