SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Whitney Houston (152.)

Vydáno 09.08.2014 | autor: Roman Jireš

Měla všechny předpoklady být ještě dlouho popovou divou. Whitney Houston patřila k nejtalentovanějším zpěvačkám své generace, měla oporu v rodině, matka Cissy Houston svého času zpívala doprovodné vokály Elvisi Presleymu a Arethě Franklin. Měla talent i úspěch, ale také schopnost přitahovat problémy v osobním životě. Přišel krach manželství, alkohol a drogy... a smrt.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Whitney Houston (152.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Whitney Houston (152.)


Zemřela v předvečer každoročního předávání amerických hudebních cen Grammy, kde měla vystoupit. "Měla všechno: krásu a skvostný hlas. Jak smutné, že její dary jí nemohly přinést stejné štěstí, jaké přinesly nám," uvedla v prohlášení zpěvačka a herečka Barbra Streisand.

TOP 8 coververzí, které předčily originál: Whitney Houston, James Arthur a další

Šestinásobná držitelka hudební ceny Grammy Whitney Houston by letos 9. srpna oslavila jednapadesáté narozeniny. Zemřela 11. února 2012 ve věku 48 let. Nalezli ji ve vaně hotelového apartmá v Los Angeles. Nešťastnou náhodou utonula, k její smrti ale přispěla také srdeční choroba a kokain, jehož byla zpěvačka pravidelným uživatelem.

Paradoxně zpěvaččino bezvládné tělo objevil její osobní strážce. Právě film z roku 1992 Osobní strážce, v němž excelovala jako herečka po boku Kevina Costnera, se brzy po uvedení stal absolutním hitem. Zazněly v něm písně I'm Every Woman, I Have Nothing, Run To You, Queen Of The Night, Jesus Loves Me a také její nejslavnější a nejúspěšnější hit I Will Always Love You. Mnoho tuzemských hudebních příznivců objevilo talent rodačky z Newarku v americkém státě New Jersey právě díky tomuto roztomile naivnímu i dojemnému snímku se slzopudnou závěrečnou scénou. Vedle slavného Osobního strážce dostala větší hereckou příležitost ve snímku Až si vydechnu (1995) či ve filmu Kazatelova žena (1996), kde jí byl partnerem Denzel Washington.

"Věděl jsem, že má problémy. Proto jsem jí napsal několik dopisů, abych ji podpořil. Nikdy se nedozvím, jestli je vůbec někdo četl," povzdechl si Costner v televizním pořadu po její smrti.

Její poslední nahrávkou se stal píseň Celebrate, kterou nazpívala s kolegyní Jordin Sparks pro muzikálový film Sparkle. V něm Houston ztvárnila hlavní roli matky tří dcer, které mají úspěšnou skupinu i problémy s drogami. 

Zloduch Bobby Brown

Whitney Houston začala stejně jako řada jejích pěveckých kolegyň svojí pěveckou kariéru v gospelovém sboru. Traduje se, že jako jedenáctileté děvčátko dokázala svým procítěným zpěvem rozplakat celý kostel. Její hlas s rozsahem tří oktáv brzy neunikl pozornosti šéfa gramofonové firmy Arista Records Clivea Davise. Ten jí v roce 1983 nabídl smlouvu a o dva roky později vydala zpěvačka eponymní debutové album, jedno z nejúspěšnějších v historii hudebního průmyslu. Celkem za svojí kariéru vydala sedm studiových alb, například I'm Your Baby Tonight (1990), My Love Is Your Love (1998) či One Wish: The Holiday Album (2003). Jen v samotných USA prodala přes 55 milionů nahrávek. Kromě cen Grammy získala také 22 ocenění American Music Awards a tři desítky cen magazínu Billboard.

"Její hlas byl jednoduše darem... V branži byla tak nevinná, její hlas byl tak čistý, stejně jako její život. To je to, co si budu pamatovat. Myslím, že to, na co se z její životní cesty zaměříme, bude její hlas, ne ta tragédie. Ten hlas," řekl v rozhovoru pro televizní stanici CNN zpěvák Lionel Richie

TOP 10 zpěváků a zpěvaček, kteří v Česku nikdy nevystoupili a už ani nevystoupí: Prince, Whitney Houston i Amy Winehouse

Její život však již předtím nabral nesprávný směr a to sňatkem se zpěvákem Bobbym Brownem, jemuž rok po svatbě později porodila dceru Bobbi Kristinu. Mezi partnery docházelo k nevěrám i napadání, bouřlivé manželství se rozpadlo po 14 letech. Houston v té době získala závislost na marihuaně a kokainu. V televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou v roce 2009 zpěvačka přiznala, že s Brownem brala drogy, mimo jiné právě kokain a marihuanu. Také prohlásila, že exmanžel byl vůči ní násilnický a že na ni i plivnul. "Byl mou drogou," řekla Houston o svém bývalém muži. Fanoušci ho dodnes obviňují z toho, že jejich idolu zničil život. "Vždycky budu milovat Whitney a vždycky budu nenávidět Bobbyho Browna," napsal jeden z rozlícených fanoušků na Facebooku. "Bobby Browne, vzal jsi nám naši divu a přivedl jí k závislosti," přidal se jiný.

Celkem logicky se počátkem nového tisíciletí zpěvačce přestalo dařit i v uměleckém životě. Více než o koncertech a nových nahrávkách se o ní vědělo zejména v souvislosti se skandály s drogami a alkoholem. Když po sedmi letech odmlky v roce 2009 přišla s novým albem I Look to You, zdálo se, že by dramatický příběh zpěvačky mohl mít šťastný konec. Jenže následné turné nezastihlo zpěvačku v nejlepší formě a přineslo rozpačité ohlasy.

Co se svým životem?

Jak už to v podobných případech bývá, klid nenašla zpěvačka ani po své smrti. Houston spočinula vedle svého otce na hřbitově Fairview ve Westfieldu v americkém státu New Jersey. Během emocemi nabitého obřadu se s ní rozloučili její příbuzní a přátelé. Mezi asi 1500 pozvanými smutečními hosty byli Kevin Costner, Alicia Keys nebo Stevie Wonder. Slavnostní atmosféru obřadu narušil právě Brown, který z něho po několika minutách naštvaně odešel. Došlo totiž ke sporu o to, kde má sedět jeho doprovod.

Fotografie mrtvého těla zpěvačky Whitney v otevřené rakvi vyvolala ve Spojených státech diskusi o etických hranicích v médiích. Zřejmě ilegálně pořízenou fotografii otiskl na titulní straně bulvární týdeník National Enquirer. Seriózní média otištění snímku odsoudila. Titulek u fotografie dále oznamuje, že Houston byla "pohřbena se šperky za 500 tisíc". Pohřební ústav v Newarku se bránil, že by s únikem fotografie měl cokoli společného.

Šaty a náušnice Houston zamířily do dražby. Aukční síň Julien's Auctions je zařadila do nabídky památek na herecké celebrity. Majitel aukční síně Darren Julien odmítl kritiku, že se dražba bude konat příliš brzy po její smrti. Američan, jehož syn padl ve válce v Iráku, zase spálil vlajku státu New Jersey. Stalo se to poté, co se dozvěděl, že v New Jersey spustili vlajky na půl žerdi na počest zemřelé.

Jedná se však o ojedinělé negativní výkřiky vůči talentované zpěvačce, která si jako řada jejich kolegyň nevěděla rady se svým životem. "Zpráva o odchodu Whitney mne naprosto zlomila. Vždy jsem litoval, že jsem neměl příležitost s ní pracovat. Byla skutečný originál a nesrovnatelný talent. Budu ji hrozně postrádat," uvedl legendární hudební producent Quincy Jones.

Text: Roman Jireš
Témata: Whitney Houston, Quincy Jones, Bobby Brown, Grammy

zavřít