SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Desmond Dekker (168.)

Vydáno 28.11.2014 | autor: redakce

V noci ze středy 24. na čtvrtek 25. května 2006 se, pravděpodobně ve spánku, zastavilo srdce legendárního jamajského zpěváka Desmonda Dekklera (1941-2006), který kdysi v hitparádách konkuroval Beatles nebo Rolling Stones.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Desmond Dekker (168.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Desmond Dekker (168.)


DesmondDekkerdesmonddekkerDekker svým posléze slavnějším kolegům Jimmymu Cliffovi a Bobu Marleymu na začátku 70. let prošlapal cestu k evropskému publiku. A málokdo si také uvědomuje, že právě Dekker svým vystoupením na festivalu Bratislavská lýra v roce 1971 odstartoval česko-slovenskou reggae a ska scénu. V publiku totiž tehdy seděli i bratři Richard a Vladimír Tesaříkové, kteří pod vlivem Dekkerova "nějak jinak zpívaného soulu" posléze založili naši první domácí reggae kapelu Yo Yo Band.

DESMOND 007

Podobně jako u Boba Marleyho se můžeme o mnohých detailech Dekkerova života jen dohadovat. Začíná to již datem narození. Desmond Adolphnus Dacres se narodil 16. července 1941, podle některých zdrojů ale také 1942 nebo 1943, a to buď ve farnosti St. Ann nebo St. Andrew a nebo také přímo v hlavním městě Jamajky Kingstonu. Desmond v raném dětství osiřel a v sirotčinci sv. Tomáše se mu dostalo hudebního vzdělání.

Bohaté zkušenosti z pouličních bitek a neutěšeného života v ghettu úročil v polovině 60. let minulého století nejprve jako novinář, který se snažil vnést mír, lásku a spravedlnost nejen do oblasti Trench Townu, později už jako zpěvák - viz hity Tougher Than Tough nebo 007 (Shanty Town).

 

Desmond Dekker smallREGGAE MCCARTNEY

Pokud vám jméno Desmond Dekker stále nic neříká, tak vám možná pomůže, že se jedná právě o toho Desmonda, kterého Paul McCartney jmenuje ve slavné písni Beatles Ob-La-Di, Ob-La-Da z Bílého dvojalba.

 

I když Dekker začal nahrávat již v roce 1963 a jeden z jeho prvních hitů se jmenuje King of Ska, jeho kariéra je spjata především s hudebním stylem rocksteady (někdy se mu také říká blue beat), který se v druhé polovině 60. let stal jakýmsi přechodovým můstkem mezi starším ska a modernějším raggae. Podobně jako ska se rocksteady hrálo v originálním prostředí na Jamajce přibližně 4-5 let, a tak Dekker v okamžiku snižujícího se zájmu domácího publika využil na přelomu 60. a 70. let. obrovského úspěchu hitu Israelites v zahraničí (vítězství v UK Top 20 a umístění v US Top 10) a přestěhoval se natrvalo do Velké Británie. Jaký vliv měl na Dekkera jeho tehdejší producent Leslie Kong lze vytopovat i toho, že Desmondova hvězdná kariéra skončila náhle, krátce po Leslieho předčasné smrti v roce 1971. Labutí písní jamajské superstar se stala nahrávka hitu Jimmyho Cliffa You Can Get It If You Really Want. Nutno podotknout, že sám Cliff ji nazpíval až později, takže o coververzi vlastně nejde.

 

DesmondDekker01

DVA COMEBACKY

Druhá Desmondova kariéra začala na konci 70. let, kdy se k jeho odkazu začali hlásit britští rude boys a zakladatelé ska revivalu, reps. two tone ska reprezentovaného kapelami jako The Specials, The Selecter, The Beat, Madness apod. Jeho comeback mělo v roce 1983 podpořit album Black & Dekker, ale ani finanční výpomoc skoro-stejnojmenného sponzora (firmy Black And Decker, vyrábějící nářadí) neuchránilo milého Desmonda od osobního bankrotu, který nad ním vyhlásil soud o rok později.

Příležitostné vlny zájmu Dekker využil např. v roce 1993, kdy natočil s kapelou The Specials album největších jamajských hitů pod názvem King Of Kings. Skutečný comeback přišel až v roce 2005 na podzim, kdy jej ke spolupráci přizval tehdy též se navracející představitel britského dancehallu Apache Indian. Jejich společná nahrávka hitu Israelites znovu oživila zájem médií i publika o tohoto velikána jamajské hudby.

Desmond Dekker se tehdy připravoval na evropské turné; jednou ze zastávek měla být i Praha. Jak řekl jeho manažer a přítel Delroy Willinams: "Zemřel pokojně, ale stále to bolí. Ani jsem neměl šanci se s ním rozloučit. Myslím, že se přes to nikdy nepřenesu." A určitě se našlo množství lidí, kteří to cítili podobně.

 


text: DJ Kaya

 

Příště: Zuzana Navarová, legendární zpěvačka skupiny Nerez

zavřít