SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Hapka (187.)

Vydáno 11.04.2015 | autor: redakce

Hudební skladatel Petr Hapka je autorem mnoha legendárních písní, bez kterých by byl vývoj české pop music o dost chudší. Byl zároveň jedním z nejvýznamnějších skladatelů české filmové hudby, nejvíce vstoupily do povědomí skladby, které zní například ve filmech Panna a netvor, Krakonoš a lyžníci, Kouzelný měšeč nebo Bylo nás pět. Po tři desetiletí spolupracoval s textařem Michalem Horáčkem.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Hapka (187.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Hapka (187.)


Petr hapka fullPRVNÍ HUDEBNÍ KRŮČKY

Petr Hapka se narodil v Praze 13.5. 1944, v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava. Pocházel z kulturně založené rodiny, jeho otec byl malířem, matka operní zpěvačkou. Právě po ní zdědil hudební um, již v pěti letech jí měl věnovat svou první píseň, kterou nazval Mamička je kočička. Hře na klavír se začal učit již ve třech letech. Na pražské konzervatoři studoval hru na violu a zpěv. Pod vedením "Kristiána" Oldřicha Nového absolvoval i studium na dramatickém oddělení.

 

OSUDOVÁ SETKÁNÍ

Jako autor šansonových písní se začal uplatňovat v šedesátých letech, kdy vytvořil autorskou dvojici s Petrem Radou. Už tehdy také započala jeho spolupráce se zpěvačkou Hanou Hegerovou, pro kterou složil tehdejší hity jako Obraz Doriana Graye či Kázání v kapli Betlémské. Nejzásadnější pak pro něj byla spolupráce s Michalem Horáčkem, jež se datuje od osmedesátých let. Umělecká symbióza u nich fungovala hned u prvního alba Potměšilý host pro Hanu Hegerovou. Odtud také pochází jeden z největších hitů této dvojice - Levandulová - kterou s Hanou Hegerovou Petr Hapka také nazpíval.

 

hapka a horacek-151Další zásadní spojení proběhlo na albu V penziónu svět, na kterém spolupracovali kromě Hany Hegerové také Richard Müller a Michael Kocáb. "Celý život jsem ho obdivoval. Jeho obrovskou invenci, neotřelost a originalitu. Každá písnička byla solitérem, který nepřípomínal ani nic předtím, ani nic potom. Také to byl laskavý a dobrosrdečný člověk. Za celý život jsem s ním neměl jediný konflikt," sdělil po Hapkově smrti Českému rozhlasu právě Michael Kocáb.

Kromě zmíněných navázala pozdějí dvojice Hapka a Horáček spolupráci také s Jarkem Nohavicou, Lucií Bílou nebo Janou Kirschner. Posledním projektem, na kterém se dvojice pracovně setkala, bylo hudební představení Kudykam. "S Petrem Hapkou jsem spolupracoval třicet let a v nejbližší blízkosti jsem mnohokrát zažil, jak se rodí zázrak. On byl v tomhle jedinečný, nikdy jsem to nezažil a patrně už jen ani nezažiju," nechal se slyšet Michal Horáček.

FILMOVÝ VELIKÁN

Hapka skládal také filmovou hudbu, jeho podpis najdeme pod neuvěřitelným množstvím celovečerních snímků, kterých je více než sto. Snad každý z nás viděl filmy jako Páni kluci, Kouzelný měšec, Krakonoš a lyžníci, Panna a netvor, Léto s  kovbojem či Holky z porcelánu. Ze seriálů zmiňme například My všichni školou povinní nebo Bylo nás pět.

BOHÉM

Petr Hapka byl známý pro svůj bohémský život. Miloval jízdu na svém Harley-Davidson, prošel dvěma manželstvími a měl celkem sedm dětí. Plnil také stránky bulvárních novin, a to především kvůli svému poslednímu veřejně známému vztahu s mladou studentkou. Po zdánlivě banální operaci kyčelního kloubu se u Hapky projevila Alzheimerova choroba, která jej později upoutala na lůžko. Konec svého života strávil v domku na Okoři, kde se o něj starala jeho blízká rodina. Zemřel 25. listopadu loňského roku.

Přesně rok po umělcově smrti, tedy 25. listopadu 2015, se v O2 areně uskuteční koncert nazvaný Petr Hapka žije. Vystoupení v rámci tohoto večera potvrdili Jaromír Nohavica, Lucie Bílá, Vojtěch Dyk, Jana Kirschner, Aneta Langerová, Ondřej Ruml, František Segrado, Lenka Nová a Szidi Tobias.


text: Kateřina Nováková

 

Příště: Wayne Static, zakladatel a ústřední postava industrial metalových Static-X

 


 

hapka a horacek-151 TOP

zavřít