SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: J.J Cale (196.)

Vydáno 12.06.2015 | autor: redakce

J.J. Cale byl samotářským zpěvákem a textařem. Jeho písně hrála spousta známých hudebníků od Johnny Cashe, Erica Claptona, Lynyrd Skynyrd až ke Captain Beefheart. Inspirativní umělec zemřel 26. července 2013.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: J.J Cale (196.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: J.J Cale (196.)


JJ CALE
Pro jeho tvorbu byly nosné bluesové kytarové linky, téměř těžce slyšitelný vokál a nepodbízivot - netvořil prvoplánové hity, nepotřeboval být na výsluní a být slavným. Jeho písně After Midnight nebo Cocaine proslavili nejvíc jejich následní interpreti - Eric Clapton a Dire Straits.

AFTER MIDNIGHT A ERIC CLAPTON

J.J. začal hrát na kytaru ve svých deseti letech. Při střední škole hrál v rodné Tulse v kapele a v roce 1959 se přidal ke Grand Ole Opry a cestoval. Začátkem šedesátých let se opět vrátil do Tulsy, kde se připojil k Leonu Russellovi (se kterým hrál i na střední škole), oba dva se v roce 1964 přestěhovali do Los Angeles, a to společně s jejich přítelem Carlem Radlem. V roce 1965 vznikla píseň After Midnight a dva roky poté se Cale rozhodl oba dva opustit a vrátit se zpátky do Tulsy, kde začal opět hrát později i s Russellem. V roce 1970 zaznamenala Caleova skladba After Midnight velký úspěch díky reprodukci Erica Claptona - v US žebříčku se dostala do TOP 20.

COCAINE

V roce 1972 vydává Cale svoje debutové album Naturally, píseň Crazy Mama z něj se dostala v žebříčku až na 22. místo. Skladba Magnolia také z tohoto alba byla později znovu nahrána Pocem a José Felicianem, další píseň Call Me the Breeze se později dočkala coveru od Lynyrd Skynyrd. Během sedmdesátých let Cale z velké části nahrával ve studiu a také koncertoval. Album Troubadour bylo vydáno v roce 1976, jeho píseň Cocaine opět proslavil Eric Clapton.

jj cale 02  Paul Parks


V roce 1982 podepsal smlouvu s Mercury Recods a vydal u nich dvě alba Grasshopper (1982) a #8 (1983). Cale byl zklamaný z reakce veřejnosti na toto album a na jeho prodej, proto se rozhodl se zmíněným vydavatelstvím rozvázat smlouvu. Následujících šest let strávil mimo Los Angeles a příliš nekoncertoval.


Dvě alba vydal Cale u Silvertone, nezávislém briském labelu, a to Travelog (1990) a Number 10 (1992). Poslední zmiňovaná deska sice také propadla v žebříčcích, upevnila ale jeho pozici kultovního písničkáře, která se zformovala již o několik let předtím. Také produkoval album Johna Hammonda Got Love If You Want It (1992), která byla stějně jakou Caleova vlastní tvorba signifikantní pro zastřený bluesový zvuk. V roce 1994 podepsal smlouvu s Virgin Records a v témže roce u nich také vydal album Close to You, které o dva roky později následovala nahrávka Guitar Man.

jj cale 01PRVNÍ GRAMMY

Po několikaleté pauze se Cale vrátil v roce 2003 k práci ve studiu, aby vydal album To Tulsa and Back a o rok později už u labelu Sanctuary vydal The Road to Escondido - společné album s Ericem Claptonem, podle kterého byl jednou ze zásadních postav historie rockové hudby. Mimochodem až toto album s Ericem Claptonem vyneslo Caleovi Grammy, a to v kategorii Best Contemporary Blues Album.

J.J. Cale zemřel na infarkt 26. července 2013 v San Diegu v Californii. Bylo mu 74 let. Po jeho smrti zorganizoval Eric Clapton nahrání alba jako poctu Caleovi. Na něm se objevili například Mark Knopfler, Johny Mayer, Willie Nelson, Tom Petty a mnoho dalších. Clapton ji pojmenoval po Caleově singlu z roku 1972 (z jeho prvního alba Naturally) Call Me The Breeze.


text: Kateřina Nováková, foto: Paul Parks, fb profil umělce

 

zavřít