SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Lynn Anderson (206.)

Vydáno 22.08.2015 | autor: redakce

Potíže ze zákonem a alkohol - zatčení za řízení v opilosti, vyhrožování partnerovi, soudní zákaz přiblížení, rvačka s policistou... mohlo by se zdát, že se jedná o výčet průšvihů zdrogované rockové hvězdy. Za tím vším ale stojí (kdysi) líbezná blondýnka Lynn Anderson, ikona americké country. Zemřela 30. července 2015 na srdeční zástavu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Lynn Anderson (206.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Lynn Anderson (206.)

 

lynn anderson 1Lynn Anderson byla ve své době hvězdou country, později ale měla pověst rebelky

RVAČKA PRO HARRYHO POTTERA

Pokud si pod pojmem country zpěvačla představíte slušňačku typu Věry Martinové, tak jste v případě Anderson skutečně vedle. Některé její eskapády vypadají až neuvěřitelně, jako když byla v roce 2005 zadržena při krádeži v supermarketu.

Jako by nestačilo, že si chtěla za pět prstů přivlastnit DVD s filmem o Harrym Potterovi, tehdy sedmapadesátiletá (!) zpěvačka ještě napadla policistu, který ji při krádeži zadržel.

lynn anderson 2Do povědomí hudebních příznivců se dostala už na konci šedesátých let díky pořadu The Lawrence Welk Show. "Byl naprosto v pohodě," vzpomínala na Welka v 1987 v rozhovoru s The Associated Press. "Cítil country muziku a v té době byl jediný, kdo propagoval country v televizi každý týden. Je to jeden z mých hrdinů a vždy bude."

Mnozí posluchači Anderson znají především díky písni Rose Garden, za níž získala v roce 1971 cenu Grammy a zároveň ji Asociace country hudby ocenila jako zpěvačku roku. Skladba Rose Garden bodovala v americké country hitparádě (1. místo), ale i v hlavním žebříčku Billboardu (3. místo). Dodnes patří v USA k nejúspěšnějším country nahrávkám všech dob. O prvenství v prodejních country hitparádách ji připravila až v roce 1997 Shania Twain. "Rose Garden byla populární, protože dokázala vyvolat emoce. Byla dokonale načasovaná v době, kdy američtí vojáci odešli z Vietnamu. Tahle píseň ukázala, že můžete udělat něco z ničeho," podotkla Anderson.

NEJEN ROSE GARDEN

Anderson, narozená 26. září 1947 v Grand Forks v Severní Dakotě rodičům skládajícím country písně, však má i řadu dalších úspěšných skladeb. Jejím prvním velkým hitem byla písnička My Friends Are Gonna Be Strangers, kterou napsala pro Merle Haggarda. Pro stejného zpěváka připravila několik hitů i její matka Liz.

Sama měla vedle Rose Garden na konci 60. let několik dalších hitů, například That Is A No No. Výborná jezdkyně na koni a kytaristka svůj první singl, duet s Jerry Lanem nazvaný For Better or for Worse, vydala v roce 1966. V následujícím roce vyšlo její debutové album Ride, Ride, Ride. V letech 1968 až 1977, kdy byl jejím manželem autor písní a hudební producent Glenn Sutton, vydala hned 14 alb včetně velmi úspěšných nahrávek You're My Man (1971), Keep Me in Mind (1973) nebo Wrap Your Love All Around Your Man (1977).

Lynn anderson 3


Po rozvodu její umělecké aktivity polevily. Posledního hitparádového úspěchu dosáhla v roce 1984 nahrávkou You're Welcome to Tonight, zajímavé album s jejím hlasem The Bluegrass Sessions vyšlo v roce 2004 a bylo nominované na Grammy. Rozhodně se nejednalo o pokus nějaké vyšeptalé umělkyně, stejně jako její poslední deska Bridges.

text: Roman Jireš, foto: archiv


lynn anderson 1 TOP

zavřít