SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: David Weingartner (208.)

Vydáno 05.09.2015 | autor: David Stoklas

Hlas Davida Weingartnera byl znám napříč celým hudebním spektrem. Se svou kapelou X-Left To Die oslovil příznivce tvrdé muziky a diváky televizních pěveckých soutěží upoutal hned dvakrát. Jeho smrt přišla náhle na konci srpna.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: David Weingartner (208.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: David Weingartner (208.)

weingartner fullDavid oslnil televizní diváky svým charismatem a skvělým hlasem


Narodil se do rodiny, které umění, a zejména to hudební, nebylo cizí. David na svět přišel 25. ledna roku 1985. Jeho dědeček byl uznávaný operní zpěvák, který působil jako tenorista v olomoucké opeře. Umělecké geny sahají ještě dále, neboť sestra operního dědečka byla slavná herečka Stella Májová. Hrála převážně v pohádkách. Představila se například po boku legendárního Jana Wericha v roli princezny Zpěvavky v televizní pohádce Byl jednou jeden král.

x-left to dieKŘIK A KYTARY

S hudbou začal vážněji koketovat kolem patnáctého roku života, kdy jeho broukání doprovázené hrou na kytaru dovádělo k šílenství jeho bratra. Ten Davidův zpěv nazýval skřehotáním. Jenže skřehotání se nakonec vyvinulo ve skvělý basbaryton. Zbývalo si jen založit kapelu. Toto rozhodnutí přišlo v roce 2004, kdy vznikla skupina s názvem X-Left To Die. Chomutovská hudební formace, jež prodělala několik personálních změn, se pomalu a jistě dostávala do povědomí i mimo svůj rodný okres. Hned v listopadu stejného roku vydali kluci demo album Those We Don't Speak Up. Snad každý rok zásobovali své fandy novými skladbami a spoustou koncertů. Za vrchol jejich působení by se dal považovat rok 2009. Pět let po vzniku se jim dostalo cti dělat předskokana na tehdejším koncertě amerického podivína Marilyna Mansona, který byl shodou okolností Davidův velký hudební vzor.

TELEVIZNÍM SOUTĚŽÍM VSTŘÍC

David se také rozhodl zkusit štěstí v televizi. Roku 2010 se zúčastnil show hledající herce do muzikálu Robin Hood. Přechod z hardcoru k muzikálu představoval vskutku zajímavou změnu. Probojoval se až těsně pod vrchol, skončil druhý za Janem Křížem. David měl alternovat Kamila Střihavku v roli šerifa z Nottinghamu, ale nakonec k tomu vůbec nedošlo. O dva roky později pokoušel štěstěnu v dalším pořadu. Pro porotu soutěže Hlas ČeskoSlovenska si připravil skladbu Personal Jesus od Depeche Mode upravenou jeho idolem Marilynem Mansonem. Porotce uhranul. Diváky však během přímých přenosů nikoliv a nakonec v soutěži až do finále nedošel.


Jeho tragická smrt je velkou záhadou. Davidovo tělo bylo 29. srpna nalezeno v korytě říčky Chomutovky, jejíž hladina v té době dosahovala maximálně třiceti centimetrů. Po soudní pitvě a dalším vyšetřování bylo prozatím shledáno, že se třicetiletý muzikant utopil bez cizího přičinění.

X-Left To Die vydali prohlášení, že po této velmi nešťastné události s největší pravděpodobností ukončí své působení. Kromě výtečného zpěváka tak navždy odejde také skvělá kapela.

 

text: David Stoklas, foto: osobní bandzone profil umělce


weingartner top

zavřít