Fanynky a groupies: láska v backstage

Vydáno 11.06.2011 | autor: redakce

Marná sláva, ženy patří k většině muzikantů stejně neodmyslitelně jako hudební nástroje a je spravedlivé, že tato náklonnost se táhne napříč různými obdobími i styly. Do snů, do srdcí a mnohdy i pod sukně svých fanynek pronikali muzikanti vždy a není důvod, aby tomu v budoucnosti bylo jinak.

Fanynky a groupies: láska v backstage Fanynky a groupies: láska v backstage

jana a jana by martinek1Jana a Jana na koncertě
Z ČECHOVA ŽIVOTA
Už před víc než dvaceti lety František Ringo Čech ve své knize Z mého života věnoval několik myšlenek fenoménu dívek a žen obklopujících nejen členy jeho tehdy patrně nejlepší rockové skupiny v bývalém Československu, ve které dominoval zpěvák Jiří Schelinger. V kapitole Hudba a sex aneb Muzikantské Lidušky přežijí rok 2000 se ptá, co je motivem jejich bezmezné oddanosti k hudebníkům a jiným mistrům na pódiu. Dochází k názoru, že je to touha. Upřesňuje, že v podstatě stejná jako po oříškové zmrzlině či pěkných šatech za výlohou. “Slovy zákona je tedy motivem touha stát se bezpodílovým spoluvlastníkem mistrovy slávy a úspěchů, slávy i nemovitostí,” píše zkušený hudebník a Muzikantské Lidušky pak dělí do čtyř kategorií – čisté naivky, naivky toužící po šikmé ploše, dívky na šikmé ploše již domestikované – a atomové pumy.

Ženám jako nezbytné součásti každého koncertního turné věnuje mnoho řádek i ve své vtipně napsané reportáži Ruský týden, která pojednává o vystupování skupiny F. R. Čecha v tehdejším Sovětském svazu. Popis chování členů kapely i průvodkyně Valji a konferenciérky Světlany je nekompromisním útokem na bránice čtenářů a mimo jiná “moudra” obsahuje knížka zkušeného kapelníka také poznatek, že normální ženská do 25 let je k mání, jenom když se zamiluje. Podotýká však, že někdy je to otázka dvou hodin. Od 25 do 35 let musí být dotyčný ženě sympatický. “A když má ženská 35 až 50 let, už se pouze ptá, zda nemáš nějakou nemoc,” dělí se Ringo Čech o své zkušenosti.

LET THE SUNSHINE IN
Pokud patříte mezi návštěvníky koncertů Sunshine, asi jste ty dvě sympatické blondýnky nepřehlédli. Vyskytují se většinou těsně u pódia a obvykle celý koncert protančí. Často jsou pak k vidění v družné debatě se členy kapely, kterou doprovázejí po celé republice, ale vydaly se za nimi i do Vídně a do Paříže. Seznamte se – Jana (42) a Jana (23) Noskovy, matka a dcera (!) působící spíše dojmem dvou sester.

“Bydlíme v Berouně, ale v
tomhle městě, kam se spousta lidí vrací jenom vyspat, protože všichni jezdí do nedaleké Prahy, kultura umírá,” říká Jana starší, která v tomto středočeském městě pracuje jako kadeřnice. Poměrně volná pracovní doba jí umožňuje často navštěvovat koncerty v Čechách i na Moravě. Podobně je na tom její dcera studující v Praze hotelovou školu.

jany a sunshineJany a Sunshine“Vzhledem k nasazenému tempu zhruba tři koncerty týdně doma moc nepobudeme. S mamkou máme několik oblíbených interpretů, jejichž vystoupení musíme vidět, ať se děje, co se děje,” vypráví Jana mladší a připouští, že vzhledem k tomuto životnímu stylu lze jen těžko mít manžela nebo dlouhodobou vážnou známost. Paní Jana starší je také už mnoho let rozvedená a místo tradičního rodinného života tráví se svou dcerou celé dny na festivalech a po koncertech.

“Máme stejný vkus, v
ničem se nelišíme a je nám spolu dobře,” tvrdí shodně a jako své oblíbené skupiny jmenují vedle Sunshine také Imodium, Dorian Grey’s Prostitutes a zpěváka Nicelanda. Litují rozpadu Roe-Deer, odchodu baskytaristy Amáka ze Sunshine a za člověka, který měl velký vliv na vývoj jejich hudebního vkusu shodně jmenují Moimira Papalescu a jeho (bývalou) formaci The Nihilists.

“Nás přitahují osobnosti, zjistily jsme, že pitomec dobrou hudbu nevymyslí,”
uvedla Jana starší, která považuje za velmi dobrou společnici také zpěvačku Sonju. “Když ještě hráli Nihilists, často nám říkala, že když nás před vystoupením vidí pod pódiem, uklidní ji to a ztrácí trému.”

Blondýnky Noskovy nechybí na letních festivalech, tedy pokud tam hrají jejich oblíbenci. Před časem je nejvíce nadchla akce Love Planet v Táboře, kde si zařádily na Kosheen nebo Hadouken!. “Návštěvníky takových akcí lze rozdělit na ty, kteří se jdou opít, a na ty, kteří si jdou jako my užít kapely,” říká Jana starší a podotýká, že nepatří mezi příznivce stanových městeček a spí v blízkých penzionech. “Po třech dnech festivalu už ze stanů vylézají zombies,” směje se Jana mladší.

DÁMY NEDÁ MI
Jana starší je smířena s tím, že spousta lidí nevěří, že vztahy s kluky z kapel jsou založené pouze na přátelské bázi. Na rozdíl od klasických Muzikantských Lidušek, se kterými nechtějí mít berounské fanynky nic společného, se kapelám nijak nevnucují. “Jsme taková samostatná jednotka. Taky by nám lezlo na nervy, kdyby nás otravovali chlapi, a tak nechceme nikoho otravovat,” uvádí Jana mladší s tím, že přátelství s členy jednotlivých skupin začalo tak, že je kluci sami oslovili. “Například Kay za námi přišel v Táboře a ptal se nás, proč nás vidí na každém jejich koncertě,” vzpomíná na začátek přátelství se Sunshine. Také Jana mladší stejně jako její matka zdůrazňuje, že ve vztazích ke kapelám nehraje žádnou roli sex. “Jde o osobnost člověka, vyspat se můžu skoro s každým, s kým chci, ale k čemu mi to bude?” uvažuje Jana mladší

Některé kapely si je prý zpočátku nechtěly příliš pustit k tělu, aby holky nezafungovaly jako rozkladný prvek. Na druhou stranu fakt, že Jany s nikým nespí, je prý trochu znervózňuje, protože nevědí, co si o tom všem mají myslet. Jejich nadšené fanynky jim nelezou do postelí, ale příležitostně jim pomáhají s různými drobnosti, například převozem cédéček nebo aparátů. “Vztahy holek ke kapelám jsou takové síto. Holky, které s muzikanty spí, tím sítem propadnou. Nikdo s nimi dlouhodobě nechce nic mít, zatímco my stále zůstáváme jejich kamarádky,” domnívá se Jana starší a směje se označení “matka a dcera všude”, které obě získaly.

tema groupies boxMichal Malátný s fanynkamiProč vlastně obě Jany tráví tolik času na koncertech? “Je to pro nás euforie, koncerty většinou odtancujeme v první řadě, my to neflákáme, hrozně nás to nabíjí. Příbuzní už si na to zvykli, mají nás prostě za blázny, stejně jako v práci a ve škole. Ale pro nás je to únik z atmosféry maloměsta,” vysvětluje Jana starší. “Nejsme exhibicionistky, i když to tak asi nevypadá,” dodává.

HOLKY Z VRCHLABÍ
Za tuzemskou píseň o groupies se dá považovat i hit Vrchlabí od Chinaski, za nimiž jezdí věrné fanynky na většinu koncertů. “Pár tváří holek, které nás doprovázejí téměř všude, už známe,” připouští Michal Malátný, zatímco Ondřej Škoch podotýká, že právě z takové party děvčat vznikl jejich výborně fungující fanklub.

Jak to tedy, Michale, bylo s tím Vrchlabím?
Byl to poslední kšeft sezóny, kluci jeli do Prahy a já potřeboval odvézt do Jičína. Tak jsem poprosil holky, pro které přijela jejich matka, jestli by mě po koncertě nevzaly domů. Vlastně jsem si stopnul auto našich fanynek. Opravdu sněžilo, bylo strašný počasí a my měli letní gumy! Fakt cesta hrůzy, jenom jsem tak vzadu seděl a poslouchal, jak se ty holky baví. Když mě pak vyložily v Jičíně na náměstí, byl text hotový. Říkal jsem si, že je to takový dobrý nápad, který dodělám, ale už jsem do toho vůbec nemusel sáhnout.

A nějaké peprnější historky s
groupies?
Zase tak moc jich nemáme, možná před deseti lety to bylo ostřejší. Na jeviště někdy létalo spodní prádlo nebo mi holky ukradly propocený tričko, jindy mi na baráku sebraly jmenovku ze zvonku jako trofej. Nic peprnějšího od nás nečekej.


GROUPIES V CIZINĚ
Zatímco u nás se groupies svými sexuálními kořistmi tolik nechlubí a muzikanti se k nim často nehlásí, v zahraničí je to po desítkách let rock and rollu zajímavější. Oproti českému rybníčku, kdy muzikanti s fanynkami samozřejmě spí, ale tutlají to, se zejména v amerických reáliích spousta žen živí jen tím, že píšou, s kým slavným zamlada co prováděly. Koneckonců, co mají dělat, když v době, kdy jiné dívky budovaly kariéru nebo lovily bohaté manžely, jezdily pařit s muzikanty, kteří se na ně často vykašlali po jediné noci. Nezbývá než zpeněžit to jediné, čemu se OPRAVDU věnovaly.

lori maddox bwLori MaddoxLORI, KTERÁ NENÍ ŠOMKOVÁ
Čerstvá padesátnice Lori Maddox byla jednou z nejvyhlášenějších amerických groupies 70. let. Údajně ji připravil o panenství David Bowie, když jí bylo třináct. Své kořisti lovila v tehdejších hollywoodských celebrity barech a klubech, jako byly Rainbow Bar & Grill, Rodney's English Disco, hotel Continental Hyatt a bar s přiléhavým názvem Whisky. Ve zralém věku 14 let sbalila Jimmyho Page z Led Zeppelin. Ten tehdy sice chodil s další groupií, Pamelou Des Barres, ale mladinká Lori ho zaujala víc. Ta později tvrdila, že ji Jimmy celé týdny neúspěšně lovil, až ji jeho manažer „unesl“ do hotelu Continental Hyatt, kde byli Zeppelini ubytovaní. „Místnost byla osvětlena jen svíčkami, Jimmy seděl v rohu, držel hůl a do očí měl naražený klobouk. Vypadal jako gangster. Bylo to super.“

Následoval divoký sex a poměrně dlouhodobý vztah, který aktéři udržovali v tajnosti, protože Lori byla pod zákonem. Page paralelně obcoval s Pamelou, která se na celá léta stala Lori nepřítelkyní číslo jedna, a i s dalšími děvčaty. Po roce a půl ji Page nechal a dal se dohromady s jinou groupie, Bebe Buell, jež je mimochodem matkou hollywoodské herečky Liv Tyler. Lori mu to nikdy neodpustila a ze své aférky se dodnes zcela nevzpamatovala – dnes pracuje jako nákupčí jednoho butiku s oblečením a občas poskytne rozhovor o svých divokých letech

NENÍ PAMELA JAKO PAMELA
Za královnu groupies bývá označována již zmíněná Pamela Des Barres. Ona uvedla do téhle scény mladičkou Lori, a ona na tom umí taky nejvíc těžit: vydala už sedm autobiografií a brzy vydá třetí, poskytuje rozhovory, dodnes jezdí na hudební festivaly, kde ve svých šedesáti loví další chlápky, a podle všeho se skvěle baví. Na webu www.pameladesbarres.com má kalendář akcí – ne, není to TO, co si myslíte, jde pouze o rozpis autogramiád a podobných aktivit. Mezi její nejslavnější kořisti patří Jim Morrison, Mick Jagger, Jimmy Page, Keith Moon, Noel Redding a také řada herců – Brandon de Wilde, Michael Richards a Don Johnson. Podle všeho vydělává daleko víc než zamlada, kdy se snažila být herečkou, a když to neklaplo, nechala se zaměstnat jako chůva dětí Franka Zappy(!).

NEÚNAVNÍ ZEPPELINI
Jimmy Page nebyl jediným zeppelinem, který si s groupies užíval. Prakticky s celou kapelou je spojována Morgana Welch, která coby losangeleská teenagerka ulovila mj. i Roye Harpera či Randyho Californiu. Provozuje web Hollywood Diaries a připravuje knihu stejného jména.

Za groupie na úrovni, možná až múzu muzikantů, je považována 67letá Patricia Anne „Pattie“ Boyd. Byla provdána za George Harrisona z The Beatles a následně za Erika Claptona – oba o ní napsali písničky: má jít o Harrisonovu Something a hned několik věcí od Claptona včetně Layly a Wonderful Tonight. Zkoušela se živit jako modelka, ale bylo jí řečeno, že má předkus a „modelky nemají vypadat jako králíci“, později začala fotit a v letech 2005 a 2006 měla docela úspěšnou putovní výstavu fotek z harrisono-claptonovského období. Otevřela ji na Valentýna a nazvala Okem múzy.

pamela des barres book cvrKniha Pamely Des BarresSLASHOVA PERLA
V jednom britském časopise pro dívky vyšla před pár lety poměrně fascinující zpověď Perly Hudson, manželky Slashe. „Viděla jsem jeho fotku v časáku. Nebylo mu vůbec vidět do obličeje. Jen ty vlasy a břicho! Věděla jsem, že si ho vezmu za manžela.“ Poté, co se párkrát vnutila do zákulisí, skutečně Slashe klofla a nyní spolu mají už dvě děti a spokojeně žijí v L.A. Tak se to dělá, děvčata!

SABLE MÁ SESTRU
Poněkud hrbolatější cestu měla další groupie, Sable Starr. Už ve čtrnácti pařila s Johnem Bonhamem a dalšími muzikanty a otevřeně nenáviděla starší konkurentky, zejména Pamelu Des Barres. „Sable byla nejhorší. Říkala mi, že jsem stará, a myslela si, že vynalezla bradavky,“ prská ještě po letech Pamela. O Sable se říkalo, že je „královnou nové scény“, což o pár roků starší Pamelu samozřejmě vytáčelo ještě víc. Kromě různých členů Led Zep sestřelila i několik lidí z T-Rex, Johnnyho Thunderse a Iggyho Popa, který pak začal chodit s její sestrou Corel. Milé. Sable nyní pracuje v kasinu jako krupiérka.

ZBĚSILÁ NANCY
Za nejzběsilejší groupie je považována Nancy Spungen, kterou k nesmrtelnosti dovedl vztah se Sidem Viciousem. V 17 letech utekla z domova a odstěhovala se do New Yorku, kde se začala sbližovat s Aerosmith, The New York Dolls a The Ramones. Pracovala jako striptérka a občas i prostitutka. Posléze se rozhodla přestěhovat do Londýna za účelem, který popsala jako „sbalit Jerryho Nolana z New York Dolls“, ale místo toho narazila na Sex Pistols. Zpěvák Johnny Rotten ji seznámil se Sidem Viciousem a zbytek už zná každý hudební fanoušek: láska, drogy a na konci Nancy v hotelové koupelně v černých kalhotkách a podprsence, s jedinou, ovšem smrtelnou bodnou ranou v břiše.

ŠÍLENÁ ODLÉVAČKA
Že některé groupies jsou poněkud vyšinuté, dá rozum. Za regulérního cvoka lze považovat ženu, jež si říká Cynthia Plaster Caster – Cynthia odlévačka. Tahle 61letá osoba si založila živnost na tom, že od roku 1968 zhotovuje sádrové odlitky penisů slavných muzikantů. Může za to její učitel: ten zadal svým žákům, ať zhotoví otisk něčeho pevného, a Cynthia usoudila, že to bude super způsob, jak sbalit někoho ze svých hudebních idolů. Začala Jimim Hendrixem a pokračovala desítkami dalších (Noel Redding z Jimi Hendrix Experience, Zal Yanovsky z Lovin' Spoonful, Clint Mansell z Pop Will Eat Itself, Bob Henrit z The Kinks, Ricky Fataar z Beach Boys, David Yow z The Jesus Lizard, Jello Biafra atd.).Vypracovala důmyslnou metodu ve spolupráci se svou kamarádkou Dianne: té uložila vzrušit muzikanty orálním sexem, aby mohla „pracovat“. Dianne to sice dlouho nevydržela, ale Cynthia pokračuje dodnes. Vtipné je, že s lety mění své zaměření a od roku 2000 odlévá i slavná ženská prsa. Označuje se za „groupie, která se léčí“. Pěkná léčba…

text: Roman Jireš a Jana Kománková, foto: archiv

zavřít