Letní Prahu osvěží vzduchové stavby - Quix Luminárium

Vydáno 12.06.2011 | autor: PR

Nadcházející prázdninovou sezónu v Praze osvěží originální světový projekt vzduchových staveb – Luminárium, který bude ve dnech 15. - 18. července zpřístupněn široké veřejnosti v areálu Aeroklubu Letňany.

Letní Prahu osvěží vzduchové stavby - Quix Luminárium Letní Prahu osvěží vzduchové stavby - Quix Luminárium

mirazozo 5 photo ian allenfoto: Ian AllenArchitektura luminárií, která je výhradním autorským dílem anglické společnosti Architects of Air, se do České republiky vrací po celých deseti letech. Tehdy u nás mělo svou světovou premiéru jedno z dřívějších typů luminárií Arcazaar a během pouhých čtyř dnů jej navštívilo 18 000 lidí. Organizátorem letošního projektu je česká reklamní a komunikační společnost QUIX sro, která z Anglie přiváží luminárium nejnovější vývojové podoby – Mirazozo.


Luminárium
je netradiční stavba s velice nápadným exteriérem, který připomíná pestrobarevný nafukovací hrad nebo členité cirkusové šapitó. To hlavní se však skrývá uvnitř, ve spletitém labyrintu, kde ožívá okouzlující svět barev a stínů. Podstata luminária spočívá v jeho efektivní atmosféře a jedinečném vizuálním zážitku, který jitří lidské smysly, probouzí emoce a navozuje pocit uvolnění. Dle reakcí návštěvníků má Luminárium blahodárný účinek a je zdrojem pozitivní energie. Právě proto bývají jeho prostory často využívány ke skupinovým či individuálním meditacím.

„Tato architektura je navržena s cílem umocnit pocit zázraku," říká otec luminárií Alan Parkinson, který se výstavbou a vývojem luminárií zabývá od roku 1985 v rámci své příznačně pojmenované společnosti Architects of Air. Inspiraci hledal v architektuře katedrál a mešit, čerpal z přírodních tvarů a geometrických těles. Patnáctiletý vývoj vzduchových staveb přinesl postupné zdokonalování jejich technických prvků a vedl k vytvoření specifického architektonického slovníku luminárií. Ta sestávají z tunelů, zámotků a rohových kopulí. Od roku 1992 okouzila luminária téměř 2 milióny návštěvníků 34 zemí po celém světě.

U vstupu si návštěvníci odloží obuv, dostávají krátké instrukce od průvodců, jak se v prostorách chovat, a obdrží plánek Luminária, který mohou a nemusí při své prohlídce použít. Samostatně pak prochází útrobami bludiště, vnímají proměnlivost zářivých barev a jejich odstínů a nechávají se unášet nepopsatelnou atmosférou tohoto líbivého panoramatu. Luminárium nemá žádné vnější osvětlení. Světlo se do něj dostává skrze tenké barevné stěny. Hra barev, světel a stínů je tedy závislá na intenzitě slunečního záření a proměňuje se i souvisejícím dopadem stínů z okolních staveb či poblíž vzrostlých stromů. Každá návštěva Luminária se tak stává originálním zážitkem.

mirazozo2 sydney photo james morganFoto: James Morgan

Quix Luminárium bude přístupno veřejnosti ve dnech 15. - 18.7. od 10:00 – 20:00 v Aero Klubu Letňany (Hůlkova 16, Praha 9 – Kbely). Parkování na místě je možné, ale značně limitované. První hodina zdarma, každá další za 50 Kč. Doporučujeme přijet prostřednictvím MHD na stanici metra Letňany, dále pokračovat pěšky cca 7 minut po vyznačené trase.

Základní vstupné činí 160 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) je 500 Kč, děti do 100 cm mají vstup zdarma. Doba prohlídky je přiblížně 30 minut. Atrakce je bezbariérová, Luminárium lze navštít i na invalidním vozíku.

zdroj: TZ, dm 

zavřít