Jeden hit a dost aneb kapely, které upadly v zapomnění

Vydáno 02.07.2011 | autor: redakce

Hudba nemá stejně jako třeba fotbal logiku. Proto se může stát, že interpreta, který má na kontě desítky alb, nikdo pořádně nezná, zatímco jiný nazpívá jediný hit, kterým se navždy zapíše do dějin showbusinessu.

 Jeden hit a dost aneb kapely, které upadly v zapomnění Jeden hit a dost aneb kapely, které upadly v zapomnění


babylon zoo s1Babylon ZooNásledující řádky jsou malou vzpomínkou na možná zapomenutá jména, ne však melodie. Na interprety, pro které je vydání vlastního best of nedostižnou metou. Ovšem na různých výběrech hitů budou vždycky jako doma, stejně jako součást reklamy nebo filmových titulků. Taky už nevíte, kdo to byli Gazebo, Black, Culture Beat či The Beloved? Pokud se však nevyhýbáte rozhlasovému vysílání, jejich písně vám nejspíš z hlav jen tak nezmizí. Tak třeba takový Carl Douglas a jeho Kung Fu Fighting, bez kterého se před pár lety obešla málokterá diskotéka. Singl z roku 1974 se dočkal řady verzí, jednu z těch známějších spáchal i ironický Fatboy Slim.

HITY OD LEDU
Někteří fanoušci hokejové Sparty možná pamatují dobu, kdy ve sportovní hale při zápasech jejich mužstva duněl další diskotékový hit Tarzan Boy. Přestože je text v angličtině, je jeho autorem italská disco skupina Baltimora, která ho umístila na své debutové album Living In the Background. Vědí tohle i na Spartě?

Dalším trhákem od ledové plochy je skladba Lemon Tree německých poprockerů Fools Garden. Skladba se stala neoficiální hymnou hokejového mistrovství světa v roce 1996 ve Vídni. Pamětníci si ale vzpomínají, že z šaten našich hokejistů, kteří se ve městě u Dunaje stali mistry světa, zněl i Kabát (tam je vše jasné).

Německá scéna je, co se týče interpretů jednoho hitu, zastoupena poměrně silně. Určitě nelze zapomenout na Nenu (jinak Gabriele Susanne Kerner) a její téměř stovku balónků. Popový hit 99 Luftballons, který ve své osobité verzi skřehotají i Tři sestry, bývá označován za protest song období studené války, což souvisí s jeho textem připomínajícím koncert Rolling Stones v tehdejším rozděleném Berlíně.

soul asylum bwSoul AsylumDalším germánským příspěvkem do sbírky ojedinělých hitů je Narcotic, skladba spolku Liquido. Chytlavá píseň byla dokonce jedním německým rádiem označena za druhou nejlepší skladbu všech dob hned po Stairway To Heaven od Led Zeppelin. Mezi světovými hity má pevné místo i stadionová halekačka Life Is Life rakouských Opus, která v polovině 80. let pronikla do hitparád i ve Spojených státech a Velké Británii. Vzpomínáte? „Nanananana Nanananana (all together now) Nanananana Nanananana Life (nanananana) Life is life (nanananana) ...“

Novou vlnou střihnuté mírně recesistické Trio se dokonce prosadilo nepříliš libozvučným německým jazykem s legráckou, jejíž plný název zní Da da da, ich lieb dich nicht du liebst mich nicht, aha, aha, aha. Ani tahle píseň, využívaná také v reklamě, nezůstala stranou zájmu Tří sester.

I interpretům z jiných zemí než Německa se občas podaří jednorázově proniknout na anglofonní trh. Za všechny jmenujme alespoň nizozemské duo Ten Sharp a jeho nesmrtelnou klavírní melodii You z počátku 90. let. Každé léto pak některá rádia opráší sluneční hit Sunshine Reggae dalšího dua, tentokrát Laid Back z Dánska. A ví někdo, že natočili devět alb?

NENAPLNĚNÉ NADĚJE
Na většinu interpretů jednoho hitu posluchač celkem rád zapomene, ale jsou chvíle, kdy lituje, že podobných pecek nevzniklo od stejného zpěváka nebo skupiny víc. Určitě je to případ burcujícího protest songu What´s Up zajímavé americké kapely 4 Non Blondes s nepřehlédnutelnou zpěvačkou Lindou Perry. Ta naštěstí nezmizela v propadlišti hudebních dějin, ale prosadila se jako producentka.

Další ne zcela naplněnou nadějí je Kanaďanka Alannah Myles, která svého času bourala hitparády procítěným Black Velvet. Interpretka písní například od Arethy Franklin, Boba Segera a The Pretenders zaujala i naši Annu K. „Moc se mi líbí, také bych chtěla zkusit něco podobného,“ prohlásila Anna K. na začátku 90. let, kdy ji téměř všichni považovali jen za tuctovou popovou hvězdičku. Naštěstí se mýlili.
martin kucaj proud by simona pavluMartin Kučaj
Další kanadský příspěvek do kategorie kapel jednoho hitu, které by si to zasloužily dotáhnout dál, představují Crash Test Dummies a nezapomenutelné Mmm Mmm Mmm, které si v roce 1993 mumlal kde kdo. Škoda, že tahle folkrocková kapela se zpěvákem Bradem Robertsem už nic tak výrazného neudělala.

Zajímavý případ představují také Soul Asylum a jejich bomba Runaway Train z alba Grave Dancers Union proslaveného nejen tímto hitem, ale také titulní fotografií Jana Saudka. Populární video k Runaway Train s obrázky zmizelých dětí každopádně pomohlo dobré věci, Soul Asylum se však bohužel přes velké naděje do absolutní hudební špičky nikdy proniknout nepodařilo.

V souvislosti s tímto tématem se sluší připomenout i české interprety jednoho hitu. Mezi ně by sedal zařadit například Martin Kučaj. Ten před časem bodoval pod hlavičkou skupiny Proud nápaditou skladbou a klipem Jedna malá holka, ale na rozdíl od své matky Marie Rottrové zůstal u této písně.

Táborovou Bláznovu ukolébavku, někdy také označovanou jako Ovečku, zná téměř každý a spousta lidí ji umí zahrát na kytaru. Kdo však ví, že autorem tohoto táborákového evergreenu je Daniel Dydovič? A slyšeli jste snad někdy o skupině Orchestrion, ve které působil? Našli by se i další kandidáti na českého interpreta jednoho hitu. Namátkou třeba popoví Michal Penk (O bláznech), Jakub Smolík (Až se ti jednou bude zdát) či kapela Projektil a její Zahrada ticha.

S TROCHOU POMOCI FILMU
Velkým pomocníkem při vzniku hitu je film nebo seriál. V některých případech stačí jeden šikovně vymyšlený motiv, aby svému tvůrci zajistil nesmrtelnost a slušně finančně zabezpečený život. Typickým příkladem je televizní veterán Mark Snow, který většinu svého života spojil se seriálem i filmy Akta X, jejichž úspěch je částečně založený na jeho „tajemném“ elektronickém hudebním motivu The X-Files, který umí zabroukat skoro každý.

premier s1PremiérDetektivní seriál pomohl také k úspěchu muzikanta českého původu Jana Hammera, který se proslavil skladbou Miami Vice (Crockett's Theme) a vůbec celým soundtrackem k tomuto dílku.

Filmy pomohly k úspěchu i některým dalším autorům ojedinělých písničkových hitů. Například hned v několika snímcích se objevila skladba Eye Of The Tiger kapely Survivor, pro kterou znamená ojedinělý, ale obrovský úspěch. Osobně mám nejraději její využití v trojce Rockyho ve scéně, kdy Italský hřebec trénuje se stejně svalnatým bývalým soupeřem jménem Apollo.

Jednoznačnou kapelou jednoho hitu se pak díky trháku Top Gun stala kalifornská formace Berlin se zpěvačkou Terri Nunn. Ta vydala řadu desek, v USA poměrně úspěšných, ale jediný opravdový celosvětový hit má ve skladbě Take My Breath Away.

ANKETA

Co se ti vybaví, když slyšíš kapela jednoho hitu?

vot1be001_bezr_ondrejOndřej Bezr, hudební publicista:
„Kapela jednoho hitu? Jak se jmenují, takové to hmm, hmm, hmm... Crash Test Dummies! Nebo 4 Non Blondes a jejich What´s Up. U nás jsou určitě taky, ale teď mě zrovna nic nenapadá.“





muchowJan P. Muchow, producent:
„Myslím, že spousta skupin na světě by ráda byla alespoň kapelou jednoho hitu. Já osobně preferuju kapely, které nemají obecně žádný hit, ale pro mě osobně třeba desítky. Jeden hit, to byli třeba Babylon Zoo, ale rozhodně jich je víc. Většinou to bývají takové ty letní hity.“





4022-image-mardi0--c190xt150Márdi, Vypsaná fixa:
„Napadá mě Joan Osborne a její One Of Us. Jak neumím moc anglicky, tak jsem si vždycky myslel, že je to o strašně dobrém sexu. A ono je to o bohu.“






spulakJaroslav Špulák, hudební publicista, Právo:
„Tak první mě napadá Argema a její Jarošovský pivovar, druhou kapelou je Premiér a Hrobař. Po těchto písníčkách mě repertoár těch kapel naprosto splývá. Ale musím uznat, že obě písničky byly úspěšné. Ze zahraničních skupin to jsou pro mě trochu Eagles a Hotel California, protože já nejsem moc příznivcem country-rocku...“





DALŠÍ "ONE HIT WONDERS"
BABYLON ZOO - Spaceman
THE BELOVED - Sweet Harmony
BLACK - Wonderful Life
GAZEBO - I Like Chopin
CULTURE BEAT - Vain
HADDAWAY - What Is Love
CHESNEY HAWKES - The One And Only
MEREDITH BROOKS - Bitch
THE REMBRANTS - I`ll Be There For You
SOPHIE B. HAWKINS - Right Beside You
SPIN DOCTORS - Two Princes
VANILLA ICE - Ice Ice Baby ... 

text: Roman Jireš, foto: EMI, Sony Music, archiv 


soul asylum top 

 

zavřít