Gorily vs. špinavci: Cesta za muzikou vede přes ochranku

Vydáno 09.07.2011 | autor: redakce

S ochrankou na koncertech je to podobné jako s policií. Dokud ji nepotřebujeme, tak na ni nadáváme. Ale ruku na srdce, v nouzi je nám dobrá, a pořádek, který zajišťuje, považujeme za samozřejmost...

Gorily vs. špinavci: Cesta za muzikou vede přes ochranku Gorily vs. špinavci: Cesta za muzikou vede přes ochranku

festival_security02  kopie
Viktor Pilař Nikolajev, majitel bezpečnostní agentury V.A.N. Group, se kterou se můžeme setkat na koncertech, při návštěvě zahraničních hvězd i na tuzemských festivalech, správně upozorňuje, že členové security jsou po slečně v pokladně prvním, s kým se obvykle setká návštěvník hudební akce. A dívka se vstupenkami ani svalnatí hoši (i dívky) v černých uniformách by neměli šetřit úsměvy. Pořadatelé si opravdu ochranku nenajímají kvůli tomu, aby jejich návštěvy zbytečně omezovala. Stejně tak zaplacení vstupenky nikoho neopravňuje k tomu, aby si koncert užíval na úkor ostatních. „Člen ochranky by měl na návštěvníky při prvním setkání udělat co nejlepší dojem. Být upravený, nesedět s rukama v kapsách, příchozím netykat,“ říká Nikolajev s tím, že také lidé z ochranky jsou tváří akce, na které působí.

S AMATÉRY UŽ NE
Většina pořadatelů hudebních akcí si postupem let uvědomila, že mnohatisícový dav nemohou zvládnout za pomoci pochybných svalnatých individuí a kamarádů z fotbalu, kteří si „rádi bouchnou“. A už vůbec nelze pořadatelskou službu podcenit. Všem anarchistům a kritikům lidí starajících se o pořádek bych rád připomněl rok 1991 a open air Branická žízeň na hříšti ABC Braník, který rozmetal naplánovaný útok neonacistických skins na přítomné „punkýše“. Kdo zažil bezmocnost mlácených návštěvníků utíkajících před brutálními násilníky, musí být za ochranku na hudebních akcích vděčný.

festival_security01Například festival Benátská noc v Malé Skále vzhledem k téměř dvacetitisícovým návštěvám dávno přešel od hlídání kamarády, hasiči a sportovci k profesionální ochrance. „Dnes už to není o tom, vzít si nějaké lidi z vesnice,“ sdělil spolupořadatel Jan Šimůnek. Benátská noc spolupracuje s profesionální firmou se základním týmem 60 lidí, který je podle potřeby doplňován. Práce mají dost – zajistit pořádek, zamezit nepovolenému vstupu bez lístků, hlídat klid vystupujících kapel, všechny brány i bezpečnost v obci, kde částečně spolupracují se státní policií. Pro pořadatele to rozhodně není levná záležitost, jak moc zasáhne jejich rozpočty se však většinou zdráhají prozradit.

PROBLÉMY JSOU
Bylo by naivní se domnívat, že profesionalizací festivalových ochranek se zcela podařilo zamezit problémům. Chyby dělají obě strany. Někteří „sekuriťáci“ si vzhledem ke svému netaktnímu a zkratkovitému chování stále ještě zaslouží označení „gorily“, na druhou stranu je řada návštěvníků, kteří mají potřebu exhibovat, neznají míru v pití alkoholu a projevují se jako bezohlední sobci, právem nazývána „špinavci“.

Někdy olej do ohně přiloží i samotní umělci. Například Tony Campos, basák amerických Static X, rád nechává fanoušky pod pódiem řádit bez ohledu na pořadatelské pokyny. „Když je ochranka moc tvrdá, ukážu jim fakáče a řeknu, ať nechají fandy být, vždyť si to užívají,“ nechal se slyšet pokérovaný muzikant.

Vážnější problémy měli předloni na festivalu Rožnovské úlety. Dva mladíci přivolali policisty, protože byli členy ochranky údajně napadeni, jeden dokonce zkopán. Pořadatelé se hájili tím, že mladíci vstoupili do zakázaného prostoru. Podle policie ale v sobě měli členové security 1,3 a 2,4 promile! „S kamarádem jsme si šli pro autogram Richarda Krajča. Když jsme vycházeli ze stanu, kde se podepisoval, vrhli se na nás ti chlapi z ochranky,“ popsal incident jeden z mladíků. Petr Nekuža z pořádající agentury uvedl, že šlo o běžný problém ochranky s opilci. Vše skončilo v tradiční rovině tvrzení proti tvrzení. Policie k celému případu podotkla, že něco nadýchali i údajně napadení mladíci.

„V ochrance nemůže být někdo, kdo si silou léčí komplexy,“ zdůrazňuje Nikolajev. „Existují různá pravidla, ale základem je, že pro security neexistuje žádný alkohol natož pak drogy.“

Incidenty v minulosti zaznamenali také na Reggae Ethnic Session v Žizníkově u České lípy. Podle svědků někteří podroušení jedinci provokovali tím, že nadávali členům ochranky přímo do očí. „Důležitý je hlavně dobrý odhad situace, pevné nervy a schopnost pracovat pod tlakem,“ podotýká Nikolajev.

acdcbodyguard01tmaHLAVNĚ TRPĚLIVOST!
Bezpečnostní agentura Viktora Pilaře Nikolajeva už spolupravovala s takovými hvězdami, jako jsou Andrea Bocelli, Alain Delon, Sean Connery, Martina Navrátilová, Ricky Martin, Arnold Schwarzenneger, Spice Girls nebo Faith No More. Jako správný profesionál nezásobuje bulvár pikantnostmi ze soukromí svých klientů.

„Bohužel jsme nejméně populární článek hudebních akcí, my musíme přikazovat a zakazovat,“
říká muž, jehož klidné chování a fakt, že v Kanadě vystudoval reklamu a marketing, boří zažité představy o „vylízaných svalovcích“.

Kdy vám nejvíce zatrnulo?
Na loňském Creamfields v Břeclavi nám asi 2000 lidí před deštěm vlezlo do stanu, a protože jim bylo teplo, nadzvedli na bocích plachtu. Pronikl tam vítr a kůly stanu se začaly vytahovat. Dostat nadávající návštěvníky, kteří si neuvědomovali nebezpečí, ven, nebyla žádná legrace.

A nějaký příjemnější zážitek?
Před pár lety na Colours of Ostrava nám dva řízci dělali problémy v hospodě. Přišli se evidentně porvat. Dvakrát něco zkusili, dvakrát jsme je zneškodnili bez použítí ran do obličeje. Přihlížející nám za způsob zneškodnění rváčů zatleskali.

Co byste poradil hudebním příznivcům?
Mějte s ochrankou stejnou trpělivost, jako má ona s vámi. Ti kluci a holky pracují, zatímco se třeba 15 000 lidí baví, a musí si nechat nadávat kvůli prohlídkám, nebo když někoho nepustí do zákulisí za jejich idoly.

VZPOMÍNKY NA MADONNU
Šéf ochranky z VIP Service Zdeněk Zahradník, který se stal na pár dní řidičem Madonny při jejím posledním koncertu v Praze, si užil své. Muž, který je zvyklý podobné hvězdy spíše hlídat, musel osobní ochranu Madonny přenechat izraelským bodyguardům a stal se jejím řidičem dávajícím především pozor, aby nepřejel neopatrné fanoušky. Se světovou megastar si prý v autě moc nepokecal.
„Musel jsem podepsat dva dalekosáhlé papíry, že se na nic nebudu ptát ani po ní nic chtít. Takže přestože mi při loňské návštěvě, kdy jsem pro ni také pracoval, slíbila podepsat plakát, neudělala to,“ uvedl Zahradník. Zájem o Madonnu ho prý překvapil. „Ve dvě ráno, když jsme ji přivezli z letiště k hotelu, už tam bylo sto lidí. Kam jsme se hnuli, tak na nás někdo útočil. Stíhali nás i na motorkách,“ vzpomíná.

madonna03_tmaPEKELNÝ PRŮŠVIH
Jeden z největších průšvihů v dějinách populární hudby v souvislosti s ochrankou se stal před 40 lety na americkém koncertu Rolling Stones. Na závodní dráze v Altamont proběhl festival, který měl podle přání spolupořadatele Micka Jaggera navázat na legendární Woodstock. Mimo jiné zde po jeho vzoru pořádek neudržovala policie ani profesionální ochranka.

Osudovou chybou se ukázalo zapojení motorkářského gangu Hell's Angels do pořadatelské služby. Pod vlivem alkoholu a drog Pekelní andělé „udržovali klid“ za pomoci železných tyčí a psů, později i v sedlech svých motocyklů. K nejhošímu došlo právě při vystoupení Rolling Stones. Ochranka vytáhla nože a za zvuků písně Under My Thumb (mylná legenda praví, že to bylo při Sympathy For The Devil) ubodala osmnáctiletého černocha Meredith Huntera. Údajně držel v ruce pistoli. Rolling Stones o události později napsali píseň Gimme Shelter.

CO JE DOBRÉ VĚDĚT
- Ochranka není na festivalu jenom proto, aby kontrolovala vstupenky. Je-li před branami areálu 10 000 lidí, jde o to co nejrychleji a nejbezpečněji dostat návštěvníky dovnitř a zase ven.
- Má stejně pravomoci jako každý občan, smí použít jen adekvátní sílu, nemůže kontrolovat doklady, na festivalech by neměla být ozbrojena, ale vybavena baterkou a vysílačkou.
– Není zodpovědná za vykradené stany, ač může ve spolupráci s policií hlídat prostory stanového městečka.
– Je na festivalu kvůli prevenci. Jejími členy by neměli být lidé mladší 18 let.
– Pokud chce být návštěvnice u vchodu prohledána ženou, má právo o to požádat.

BODYGUARD TAKY RÁD
Bodyguardi hvězd showbusinessu to nemusí mít se svými klientkami tak těžké, jak se může zdát. O tom ostatně před lety vyprávěl kasovní trhák Osobní strážce, v němž Whitney Houston za kulisami hitu I Will always Love You prožila životní lásku s Kevinem Costnerem. Přijde vám to jako hollywoodská limonáda? Pak možná nevíte, že taková Anastacia se v reálném životě provdala před dvěma lety za svého bodyguarda Wayne Newtona.

ANKETA
Jaké jsou tvoje zkušenosti s ochrankou při hudebních akcích?

anketa_svatasvab totalninasazeniSváťa Šváb, lídr Totálního nasazení a organizátor slánského festivalu Rock na Valníku
Zpočátku jsem využíval jako pořadatelskou službu fotbalisty z místního klubu Čechie Slaný. Před třemi lety jsem poprvé pozval profíky a na jejich služby si nemůžu stěžovat, osvědčili se. Místním bylo přece jenom hloupé někomu prohledávat batoh. Je lepší si na tu černou práci pozvat někoho, koho nikdo nezná.


anketa_michalsenbauerMichal Šenbauer, kapelník Českého srdce a organizátor festivalu Okoř se šťávou
Bez oochranky to na velkých akcích bohužel nejde. Je důležité se s nimi dopředu dohodnout, co po nich jako pořadatelé chceme a jasně vymezit prostor, o který se mají starat. Nikdy jsem s kluky od ochranky žádný problém neměl.



anketa_petrlebedarybiky48Petr Lebeda, kytarista sk. Rybičky 48
Není to vděčná práce, stojíš na nohou 12 i více hodin, nemůžeš se napít a hádáš se s ožralými hlupáky. Většina kluků z ochranek, se kterými se potkáváme, je fajn. Jsou informovaní, a i když se nějaký blbec najde všude, vesměs jsme s nimi spokojení.



text Roman Jireš  foto Petr Tibitanzl a archiv 
 

zavřít