DOBLBA DOKINA DOZÁŘÍ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

29. září vstoupí do kin debutový celovečerní film Petra Vachlera DOBLBA. V černé barevné komedii uvidíme Jaroslava Duška, Petra Čtvrtníčka, Lenku Krobotovou ad. Podívejte se na videoupoutávku filmu a na rozhovor s režisérem.

DOBLBA DOKINA DOZÁŘÍ DOBLBA DOKINA DOZÁŘÍ

Upoutávka filmu přehrání ZDE nebo stažení ZDE

Hudbu k "veselému rodinnému českému nekrofilmu", jak jej označil Jaroslav Dušek, složil Roman Holý. Scénář je společným dílem Petra Vachlera a Jana Stehlíka, za kamerou stál Petr Hojda. V dalších rolí uvidíme např. Nelu Boudovou, Tomáše Matonohu, Věru Křesadlovou, Tomáše Hanáka, Martina Zbrožka i Vachlerovu dceru Valerii nebo Duškova otce Vlastu.




ROZHOVOR S PETREM VACHLEREM PO NATÁČENÍ

Režisér, scenárista a producent Petr Vachler krátce poté, co zasedl do střižny:

Své komedii jste vtiskl slogan „černá, barevná“. Můžete ve chvíli, kdy film vzniká ve střižně, naznačit jak moc bude Doblba komedií černou a jak moc barevnou?

„35 mm barevný negativ je zahlcen černým humorem, teda snad, možná, kdo ví…. Ještě než půjdete do hrobu, přijďte se podívat, jestli tomu tak je. Pokud do té doby film uvedeme.“

Do jaké míry se to, co po měsíci a půl skončilo „v kufru“, liší od původních představ?

„V koši zatím nic neskončilo, máme střiženou první hodinu filmu a nejen já se příjemně bavím nad skvělými hereckými výkony. Měl jsem radost z prvních zkušebních projekcí ukázek, které většinou výborně na publikum fungovaly. Vždy ale záleží na čase a prostoru, kdy a komu ukázky pustíte. Co vypadne z filmu si nakonec chci rozhodnout sám, nebo v nejužším tvůrčím štábu.“

Vytvořil jste zajímavou strukturu herců – mix zaručených kvalit jako je Jarda Dušek – nově nastupujících tváří Lenka Krobotová, Marek Daniel i herců, kteří se ve filmu třeba dlouho neobjevili Petr Čtvrtníček, Věra Křesadlová. Který z nich vás nejvíce překvapil?

"To je těžká otázka. Myslím, že to bude zatím Jardova nejlepší role, ale vedle svého skutečného otce vypadá jako amatér :). Jsem nadšen, že Petr Čtvrtníček počkal se svým velkým hereckým debutem až na můj film. Pro mě je skvělý, stejně jako Lenka Krobotová, které věřím na plátně zatím první, poslední. Překvapením je pro mě brilantní hysterka Nela Boudová, či v roli babičky pomatená Olga Schmidtová. Potěšila mě i moje dcera Valerie. Její výkon musí ale posoudit jiní. Hereckému obsazení jsem věnoval dlouhé měsíce a myslím, že se to vyplatilo. Chválil bych dál a dál. To víte riziko, že budu jediný, kdo to chválí, se klidně může naplnit. Ale stejně musím říci, že téměř všichni byli úžasní."



Jak těžké bylo zkrotit takové individuality jako Dušek nebo Čtvrtníček a navíc je zkombinovat třeba s Duškem starším, který byl úplným nováčkem?

"Petr skvěle spolupracuje, je to velká radost s ním dělat. Jarda je velmi složitá osobnost a dlouze jsme si museli vysvětlovat, jak každý vidíme svět. Scénář je hodně barevný a Jarda čte scénáře s filosofickým zájmem. Ale jako vždy jsme se na konečné podobě shodli. Pracovat s Vlastou Duškem, Lenkou Krobotovou, Olgou Schmidtovou, Věrou Křesadlovou, Nelou Boudovou či Valerií, byla naprostá radost. Stejně jako se skvělým Josefem Poláškem a Cyrilem Drozdou v roli pohřebáků. Nesmím zapomenout ani na smilníka Tomáše Matonohu, kartářku Pavlu Tomicovou, televizní hvězdy Tomáše Hanáka či Martina Zbrožka. Je to skutečně smrtonosná herecká kombinace, která snad asi možná funguje.

Jak se vám pracovalo s vaší malou dcerou? Při natáčení hodně lidí obdivovalo její na dítě naprosto nečekanou trpělivost a soustředění?

"Valinka je naprosto skvělá herečka a to mi jako otci a režisérovi musíte určitě věřit :)".



www.doblba.cz
zavřít