Nebezpečný Michael Jackson slaví dvacet let

Vydáno 20.11.2011 | autor: redakce

Dangerous bylo osmým řadovým albem Michaela Jacksona. Také bylo čtvrtým v éře spolupráce s labelem Epic a prvním ve zpěvákově dospělé éře bez producenta Quincyho Jonese. Desky se prodalo třicet dva milionů kopií a vzešlo z ní devět singlů. Kdyby svět nepohltil fenomén stylu grunge a Jackson nebyl poprvé křivě obviněn ze zneužívání dětí, možná by se jí prodalo ještě víc. Tento týden slaví dvacet let od svého vydání. Většina písní zní stále současně a nadčasově. A stejně vizionářský byl Michael Jackson i v tvorbě videoklipů.

Nebezpečný Michael Jackson slaví dvacet let Nebezpečný Michael Jackson slaví dvacet let

Video k Black or White znamenalo pro diváky v Československu opravdovou hudební revoluci. To, co si Američané prožili s klipem Thriller, čekalo nás až po sametové revoluci. Jackson obsadil do klipu dětskou hvězdu z filmu Sám doma Macaulaye Culkina.

Michael Jackson by slavil 60 let: TOP 10 nejikoničtějších písní Krále popu

Multikulturní zpěvák byl zprvu chvíli mezi Indiány v prérii, chvíli na Rudém náměstí v Moskvě, potom na Soše svobody v New Yorku a všude zpíval o tom, že nezáleží na tom, jakou máte barvu pleti. Nejpůsobivější byl ale závěr písně. Ve snímku byla poprvé použita technika morfingu: jednotlivé tváře se plynule měnily z jedné na druhou... Až po letech, kdo si pořídil originální kazetu s klipy, zjistil, že obrazový doprovod k písni má mnohem delší stopáž. Po doznění skladby můžeme být svědky Jacksonova extatického stavu, kdy je zcela pohlcen vášní…

Remember the Time představuje jakousi černošskou variantu života ve starověkém Egyptě. Do působivého videa Michael Jackson obsadil tehdy nejpopulárnějšího komika Eddieho Murphyho, basketbalovou legendu Magica Johnsona a modelku Iman, manželku Davida Bowieho.

Track In the Closet byl psán jako duet Michaela Jacksona Madonnou. Ke spolupráci nakonec nedošlo, a tak ženský part nazpíval někdo jiný. V klipu se silným sexuálním nábojem je Michaelovi partnerkou topmodelka Naomi Campbell.

I do videa ke skladbe Jam angažoval Michael Jackson hvězdy. Zpěvák učí tančit Michaela Jordana a ten na oplátku Jacksona školí v basketballu. V klipu se mihnou i tehdejší dětské hvězdy Kris Kross, které proslavil hit Jump.

Režisér filmů Sedm, Klub rváču nebo The Social Network David Fincher natočil excelentní klip k singlu Who Is It. Tajemný snímek řeší problém vztahů a nevěry.

Nahrávka Heal the World vytvořila jméno nadaci Heal The World Foundation. Snímek je seskládán z válečných záběrů a ukazuje, jakou sílu mají děti v působení na dospělé. Jejich čistota dokáže změnit výraz a myšlení tvrdých vojáků. Podobný charitativní rozměr mají i písně a klipy Man In The Mirror, Earth Song a Cry.



Rocková vypalovačka Give In to Me započala dlouholetou spolupráci se SlashemGuns N´Roses. Michael měl už dříve slabost pro vynikající kytaristy. Natáčel se Stevem StevensemEddiem Van Halenem nebo Stevem Lukatherem. Kooperace se Slashem však měla větší dopad, trvala od Give In to Me s přestávkami prakticky až do Jacksonovy smrti. Skladba navázala na atmosféru hitu Dirty Diana a předznamenala náladu další rockové pecky Is It Scary.

Soundtrack k filmu Zachraňte Willyho se prodával zejména kvůli písni Will You Be There. Koncertní klip ukazuje, jak vypadala část Dangerous Tour. Jackson podpořil i druhý díl rodinného snímku. Pro ten natočil píseň Childhood.

Devátým singlem se stala písnička Gone Too Soon, jež byla věnována chlapci se jménem Ryan Wayne White. Ten byl vyloučen ze školy, protože se v roce 1984 z kontaminové krve nakazil virem HIV. Po dlouhém soudním procesu se do školy mohl vrátit, ale nemoci AIDS v roce 1990 ve svém maturitním ročníku podlehl. Případ vrhl na nemocné AIDS jiné světlo. Do té doby byla spojována pouze s gay komunitou. Název písně dnes fanoušci vztahují k samotnému interpretovi, jenž zemřel ve věku pouhých padesáti let. Odešel příliš brzy.

text: Daniel Maršalík

Témata: Michael Jackson, Dangerous

zavřít