Air natočili soundtrack k němému filmu z roku 1902

Vydáno 27.01.2012 | autor: redakce

Air chystají na únor vydání Le voyage dans la lune. Jde o album, kde se francouzské duo nechalo inspirovat světem černobílého filmu, a natočilo experiment k němému snímku z počátku dvacátého století.

Air natočili soundtrack k němému filmu z roku 1902 Air natočili soundtrack k němému filmu z roku 1902

air_le voyage dans la luneV roce 1902 natočil francouzský režisér Georges Méliès jedno ze zásadních děl světové kinematografie. Čtrnáctiminutový snímek Le voyage dans la lune se poprvé zabýval sci-fi tématikou a využíval speciální efekty, které byly umělecky velmi hodnotné a v kontextu doby naprosto unikátní.

Film byl ovlivněn populárními vědecko-fantastickými romány Julese Verna (From the Earth to the Moon) a H. G. Wellse (The First Men In The Moon). V letech 1993 až 2010 byl film složitě restaurován.

Producenti se navíc rozhodli snímek opatřit zvukovou stopou a oslovili Air s požadavkem na hudební ozvučení. V květnu 2011 byla nová verze filmu slavnostně uvedena na festivalu v Cannes.

Francouzští kouzelníci s melancholií se nakonec rozhodli dotočit další hudbu tak, aby celková stopáž odpovídala regulérnímu albu. Do studia si navíc pozvali také vokalistky (Au Revoire Simone a Victoria Legrand z Beach House). Výsledek se objeví na CD už 6. února,v limitované sérii vyjde také DVD se zmíněným filmem.



TZ, mp

zavřít