Dobrý anděl už rozdal milión korun, pomohl i režisér Hřebejk

Vydáno 05.03.2012 | autor: redakce

Nadační fond Dobrý anděl, který v České republice zahájil svou činnost v listopadu 2011, získal do února od dárců již více než jeden milión Kč. Peníze do posledního haléře míří k rodinám s dětmi, které se vlivem onkologického onemocnění dostaly do finanční tísně. Dobrým andělem a podporovatelem fondu je například i režisér Jan Hřebejk.

Dobrý anděl už rozdal milión korun, pomohl i režisér Hřebejk Dobrý anděl už rozdal milión korun, pomohl i režisér Hřebejk


logo_czFinanční příspěvky, které dárci – Dobří andělé zaslali na pomoc potřebným rodinám, dosáhly v úterý 7. února 2012 částky 1 022 688 korun. Výše částky, kterou dárce pravidelně přispívá, je libovolná, průměrně se v současné chvíli jedná o 452 Kč měsíčně.

Dobrého anděla podporuje také několik zajímavých osobností. Mezi nimi je například režisér Pelíšků a Pupenda Hřebejk. „Myslím, že je v zásadě ohromné štěstí, pokud peníze mohou jít od nás Dobrému andělovi, nežli naopak...," říká Hřebejk.

Nadace Dobrý anděl k výše uvedenému datu registruje 1188 dárců a 83 rodin, ke kterým pomoc putuje. Dobrý anděl v České republice vznikl v listopadu 2011. Zakladateli jsou Petr Sýkora, Jan Černý a Andrej Kiska. Provoz nadace hradí jeho zakladatelé.

Systém pomoci je nastaven tak, že veškeré peníze dárců jsou rodinám nemocných rozděleny do posledního haléře. Umožňuje to fakt, že provoz nadace je hrazený z prostředků jejích zakladatelů. Díky andělskému číslu a heslu je možné vidět na webových stránkách konkrétní profil a příběh rodiny, které pomáháte.

Do systému mohou být zařazeny jen rodiny ve finanční tísni, a to jedině na základě doporučení onkologů. Onkologové navíc každých šest měsíců znovu potvrzují, že se pacient s onkologickým onemocněním nadále léčí. Veškeré peníze od dárců, které na účet nadačního fondu přišly daný kalendářní měsíc, se rozdělují mezi rodiny nemocných vždy první pracovní den dalšího měsíce.

Tři pilíře – dárci, lékaři a rodiny

Peníze pro rodiny pocházejí z převážné většiny od soukromých dárců – fyzických osob. Dárci přispívají obvykle trvalým platebním příkazem, minimální výše příspěvku činí 50 korun. Dárci mají jistotu, že jimi zaslané peníze již prvního dne příštího měsíce kompletně odejdou rodinám ve finanční tísni.

Onkologové znají dobře nejen zdravotní stav rodin, ale často i jejich finanční a osobní situaci. Pro zařazení do systému je tedy nezbytné, aby lékaři doporučili a potvrdili, že se dítě nebo rodič skutečně léčí s onkologickým onemocněním.

Podmínkou zařazení do systému je, aby čisté příjmy rodiny se všemi přídavky nepřesáhly 25 000 korun měsíčně.

zdroj: TZ, map

zavřít