Hudební zločiny - IV. díl

Vydáno 03.06.2012 | autor: redakce

Dnes se podíváme na hudební výpůjčky převážně z českých luhů a hájů, i když možná jinak, než byste čekali. Dále pohrozíme ukazováčkem Beyoncé či Black Eyed Peas. Jelikož hudebních múz je zřejmě méně než skladatelů, přečtěte si již čtvrtý díl o hudebních krádežích.

Hudební zločiny - IV. díl Hudební zločiny - IV. díl


Originál: Bryan Pringle - Take a Dive
Kopie: The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling

Black Eyed Peas čelí nařčením z plagiarismu přibližně každé liché úterý. Většinou proto, že jejich hudba je tak prudce neinvenční, že jde spíše o tuctovost než promyšlenou loupež, v tomto případě se ale BEP museli potýkat se žalobou od jistého Bryana Pringlea. Ten si nárokuje beaty z hitu I Gotta Feeling, které prý složil pro svou píseň Take a Dive. Nejlepším rozsudkem bude asi nekazit si den poslechem ani jedné z těchto skladeb…

 

Originál: J.A.R. - Jsem Pohodlný
Kopie: Jamiroquai - Two Completely Different Things

Pojďme se teď ponořit do hloubi konspirační teorie, že se pro změnu jednou někým  „neinspiroval“ Roman Holý, ale že Roman Holý inspiroval… britské Jamiroquai. Pravdu samozřejmě neznáme, hraje tu však roli jedna podstatná situace, a to, že Roman se s kapelou v roce 2002, kdy vycházelo album J.A.R. Nervák, opravdu potkal. Monkey Business tehdy vystupovali jako support Jamiroquai v Praze, a otázkou zůstává, zda jim Roman nahrávku podstrčil do šatny a slavní Angláni si ji pak v dlouhé chvíli pustili v tourbusu…čert ví. Každopádně si srovnejte intro obou písní.

 

Originál: Niceland - Come On
Kopie: Santana - Put Your Lights On

Další neuvěřitelná shoda náhod, ve které hraje hlavní roli intro písně Come On písničkáře Nicelanda. A intro Put Your Lights On jeho krapet slavnějšího kolegy Santany. NiceLand se dušuje, že měl píseň složenou dávno předtím. Takže se mu Santana pravděpodobně prohrabával v šuplíku.



Originál: Anne Teresa De Keersmaeker
Kopie: Beyoncé - Countdown

Beyoncé následně přiznala inspiraci oběma umělkyněmi, které se cítily být dotčené, že zadkem v tomto směru kroutily jako první. Nicméně faktem zůstává, že největšího zločinu se stejně dopustila Gabriela Gunčíková, když se snažila vystoupení okopírovat od Beyoncé….


Originál: Timbaland - Apologize ft. OneRepublic
Kopie: Kristína - Pri Oltári

Co dodat, než že slovenská zpěvačka Kristýna má asi hodně ráda One Republic. Vokální linku si sice napsala jinou, ale ten doprovod…



text: Tereza Vavroušková

the-black-eyed-peas
zavřít