Hudební zločiny - V. díl

Vydáno 10.06.2012 | autor: redakce

Dnes se přesvědčíme o tom, že okradené hvězdy se v mžiku mohou stát těmi, co sami loupí, a opět si potvrdíme známou pravdu, že u nás se prostě krade nejvíc. Na paškál přijdou Timbaland s Nelly Furtado, Madonna, Tomáš Klus, David Deyl či Clou.

Hudební zločiny - V. díl Hudební zločiny - V. díl


Originál: Janne Suni – Acidjazzed Evening
Kopie: Timbaland a Nelly Furtado – Do It

I jeden z nejvyhledávanějších producentů posledních let Timbaland může občas šlápnout vedle. Podařilo se mu to během spolupráce se zpěvačkou Nelly Furtado, konkrétně v hitu Do It, který vyšel v roce 2006 na albu Loose. Ozvala se totiž jistá finská kapela jménem Janne Suni, jenž obvinila Timbalanda z plagiátorství a uvedla, že vykradl jejich song Acidjazzed Evening, se kterým vyhráli v roce 2000 hudební soutěž. Timbaland se nařčení bránil tím, že skladbu neukradl, ale udělal z ní sampl. Někdo ale asi zapomněl královi producentů sdělit, že za použití byť jen úryvků se autorovi většinou musí zaplatit...



Originál: Salvatore Acquaviva - Ma Vie Fout L'camp
Kopie: Madonna - Frozen

V jednom z minulých dílů Hudebních zločinů se popová královna objevila coby „ta oloupená", ve skutečnosti se ale v minulosti dostala i do opačné role. V jejím hitu Frozen shledal podobnost se svojí tvorbou belgický umělec Salvatore Acquaviva, Madonna se podle něj inspirovala jeho skladbou Ma Vie Fout L'camp. V Belgii soud jeho žalobu uznal a Madonny album se zde nesmí prodávat.



Originál: Erasure – Always
Kopie: Clou – For Tonight

O tom, že inspirace se dá hledat napříč všemožnými hudebními žánry, se můžeme přesvědčit i u českých Clou. Jakkoliv se může zdát nepravděpodobné, že by ostřílení punkrockeři poslouchali doma po večerech devadesátkové disco hity, melodická linka v refrénu vás možná přesvědčí o opaku.


Originál: Rihanna – Unfaithful
Kopie: David Deyl – Akorát

Miláček dívenek v pubertálním věku David Deyl je machr přes laciné slaďáky. Na ty je ale také machr Rihanna, která s nimi udělala díru do světa, tak proč se u barbadoské krásky trochu neinspirovat, že? Deyl však v tomto případě naprosto očividné plagiátorství odmítá a pro vydavatelskou firmu je zas český zpěvák tak malou rybou, takže se kauzou nikdo nebude zabývat a David Deyl může i nadále oblbovat holčičky „svými" hity.


Originál: Petr Spálený – Je to trest
Kopie: Tomáš Klus – Pánubohudooken

Nejčerstvější kauza, která v rámci hudebních vykrádaček proběhla v českém rybníčku, je stará teprve pár dní. Tomáš Klus boduje v éteru se svým protestsongem Pánubohudooken a jeho starší kolega folkař Petr Spálený si vzpomněl, že mu to něco připomíná. A ne jen tak něco, ale dokonce jeho vlastní píseň Je to trest. Bulvár kauzu pěkně propral, Klus se ale prostřednictvím své manažerky ohradil, že o celé věci nic neví. Ať tak či tak, podobnost je více než slyšitelná...

zavřít