Hudební zločiny - VI. díl

Vydáno 16.06.2012 | autor: redakce

Původně jsme zamýšleli udělat pouze tři díly hudebních zločinů, ale zjistili jsme, že muzikanti kradou víc než straky a toto téma zdá se nevyčerpatelné. V tomto díle se podíváme na to, jak Roman Holý vykradl sám sebe, nebo jak Paris Hilton "stvořila" hit.

Hudební zločiny - VI. díl Hudební zločiny - VI. díl


Originál: Sexy Dancers - Foot In Another Land
Kopie: Monkey Business - God Is A Goalie


Roman Holý je a byl kapelníkem mnoha hudebních uskupení. Takže se to při skládání občas začne plést. Sem tam si půjčí motiv od svých slavnějších hudebních kolegů (zdravíme Prince) a nenápadně ho zakomponuje do své tvorby. Sem tam si ostatní rádoby funky české kapely půjčí něco od Romana ( zdravíme Chamber Worcester.) Nicméně i mistr tesař se někdy utne, a pokud si Roman při skládání doprovodu k songu Monkey Business, God Is A Goalie (čas 1:50) pomyslel „Kde jsem tohle už jenom slyšel?", odpověď zní „Tohle už jsi dal do Sexy Dancers".


Originál: Daft Punk - Around the World
Kopie: will.i.am - I Got It from My Mama remix

Daft Punk jsou sami nenapravitelní půjčovači samplů. Například kytarový riff RobotRock je intro Release The Beast od Breakwater.Další samply si půjčili například od George Duka či Barry Manilowa. Faktem ovšem je, že Daft Punk si na použití těchto samplů sjednali povolení autorů. Což bohužel neudělal will.i.am, který se tímto stává nejobsazovanější postavou v naší rubrice. Do remixu skladby I Got It from My Mama použil sample Around the World od Daft Punk. Když výsledek poslal člen Black Eyed Peas autorům na schválení, hned po tom, co se vyzvraceli a následně přestali brečet smíchy, použití svého samplu do remixu velmi rázně zamítli. Willovi to ale zřejmě moc nevadilo, takže sampl použil i tak, a ještě do videa přimíchal část z videoklipu Daft Punk k písni Human After All. Když už, tak už.


Originál: Bobby McFerrin - Don' tworry be happy
Kopie: 4 Non Blondes – What's up

Pamatujete si ještě otravný nápěv „Hee ji jeee ji jeee jeeeje" z devadesátých let, který v pravidelných intervalech provolávala Linda Perry s obrovským klouboukem na hlavě? Pokud vám mírně připomínal jen o něco méně otravné zvolání „Don' tworry, be happy" od Bobbyho McFerrina, nejste sami. Podívejte se na skvělý mashup těchto dvou songů.



Originál: UB40 – Kingston Town
Kopie: Paris Hilton – Stars Are Blind

Rozmazlená dědička sítě hotelů Hilton je odmala zvyklá dostat všechno, co se jí zamane. Jednou se takhle milá Paris nudila a tak si řekla, že se stane zpěvačkou. Co na tom, že neumí hrát na žádný hudební nástroj, hudbou se nikdy nijak zvlášť nezabývala (pokud nepočítáme její románky s muzikanty) a její hlas je průměrnější než hlas Ivety Bartošové v deliriu? Stačí přece mít peníze, které udělajívšechnu práci za vás. A aby měla Paris jistotu, že její hit bude fakt hit, „půjčila" si osvědčenou klasiku od UB 40. Ok, jedno plus musíme Paris přiznat – tu palmu (a toho pána) ojíždí v klipu fakt hezky.


Originál: Erin McKeown - Slung-Lo
Kopie: Debbi – Touch The Sun

Finalistka těžkoříctkolikáté řady soutěže Česko hledá Superstar Deborah Kahl alias Debbi vystřelila na vrcholky českých hitparád s hitem Touch The Sun. Ten pro ni napsal a zprodukoval Martin Ledvina. Netrvalo dlouho a na povrch vyplula píseň Slung-Lo americké písničkářky Erin McKeown, která se songu Debbi až nápadně podobá, vznikla všako něco dřív. Ledvina byl nařčen z plagiátorství, on i Debbi však popírají,že by předtím Erin McKeown znali, natož aby se jí inspirovali.


text: Tereza Vavroušková, Marta Pušová 


paris-hilton-photos-37

 

zavřít