Groupies aneb muzikantské lidušky útočí

Vydáno 30.06.2012 | autor: redakce

Začalo to nevinným ječením poblázněných děvčat při pohledu na dokonalého Elvise Presleyho. Od té doby se groupies staly fenoménem, bez kterého by rock nebyl rockem. Opravdová groupie není bláhová spící princezna, která se obklopuje plyšáky, nosí noční košili  s beránky a poslouchá Lunetiky. Skutečná groupie je jako saň, ví přesně, co chce, a dělá si  pečlivý seznam osob, se kterými spala, a také těch, s nimiž jednou spát bude.

Groupies aneb muzikantské lidušky útočí Groupies aneb muzikantské lidušky útočí


sidnancySid a NancyVZRUŠENÍ SEDMDESÁTEK
„Byla jsem prostě jiná než normální děti. Začala jsem se tvrdě bouřit proti svým rodičům. V jednom kuse jsem jezdila do New Yorku. Seznámila jsem se se spoustou lidí. Nejskvělejší  věci se odehrály během roku 1975. Punkáčská komunita mě v podstatě zas tak nebrala,  soustředila jsem se spíš na velký rokenrolový hvězdy, jako byl třeba Ronnie Wood. S Mickem  Jaggerem jsem se znala, ale nikdy jsem s ním nespala. Nějakou dobu jsem chodila s Keithem  Richardsem. Část turné jsem odjezdila s Aerosmith. Seděla jsem na zadním sedadle a vedle  mě seděl Tom Hamilton a z druhý strany Brad Whitford. Byly to skvělý časy a všichni se ke  mně pěkně chovali, rozumíte. Byla to zábava a bylo to vzrušující.“ (Nancy Spungen v knize Legse McNeila a Gilliana McCaina: Zab mě, prosím) Nancy Spungen to zabalila už ve dvaceti letech. Psal se rok 1978. Do té doby se stihla stát groupie legendou, personou, která spoutala i nezvladatelného baskytaristu Sex Pistols Sida Viciouse. Ten jí na věčnost následoval jen o pár měsíců později. Po feťácké lásce zbyl popel na židovském hřbitově a jak jinak než mýtem a dohady opředené okolnosti úmrtí.

ŽENY HIPPIES
Elvis Presley, Chuck Berry, Beatles, Rolling Stones a později Jim Morrison neúprosně nahlodávali konzervatismus tehdejších let. Mladé ženušky s údělem stát za sporákem a žehlit lákali na scestí spontánního dobrodružství a svobodomyslnosti. „Na jednom konci byla rovnost a svoboda a na druhým konci tiché ženy v dlouhých šatech, schované v kuchyních, připravující fláky, masa báječného jídla pro muže – kteří je pojídali o samotě. Vrátili se domů a tloukli do stolu jak jeskynní lovci. A ženy byly velmi tiché. Předpokládalo se, že o nich ani neuslyšíte." (Danny Fields, někdejší manažer Iggyho Popa) Tomu však bylo už z kraje 60. let učiněno zadost. Děti hippiesáckého Léta lásky se ještě měly kam vracet, stačilo strhnout korále a placky, sčesat si vlasy a teplá náruč domova byla opět vítanou jistotou.


sablenancyNancy Spungen a Sable StarrPROFESE: STÍHAČKA

„Všechny tyhle holky žily ve vlastním vyfantazírovaným světě. A důvod, proč ty kluky zajímaly, byl, že tak zvláštně vypadaly, platily za všechny jejich drogy a zatáhly jim dokonce i nájem. Jakmile se někomu z nich ale taková holka pověsila na krk, už se jí nezbavil." (Eileen  Polk, fotografka)

To se však často neslučovalo s představami sebevědomých hudebníků vizionářů. Takový Jim Morrison na zájem neodbytných fanynek, potažmo tisku, defacto dojel; včas neprohlédl fata morganu popularity. „Jimův nezájem o rockovou kariéru začal vzrůstat. Původně si s Rayem Doors vymysleli jako inteligentní a výbušnou fúzi mezi divadlem, poezií a slušně hranou hudbou. Jim zjišťoval, že nic z toho publikum nezajímá; jeho větší část je přitahována smyslností, pověstí sexuálního idolu. Na vystoupeních dával najevo opovržení a odvracel se tak od svých fanoušků. Plival na ně a ožíral se tak, že tím koncerty trpěly. Na začátku léta 1968 byl Jim nenávistně pohrdavý, jako by se chtěl sám potrestat za neuvážený zvrácený obdiv svých příznivců.“ (Jerry Hopkins, Danny Superman: Nikdo to tu nepřežije) Když se několik měsíců před jeho smrtí o Morrisona prala dvojice žárlivých milenek, utrousil raněný básník, unaven soudním procesem ve věci veřejného (ne)obnažování při koncertu v Miami, na otázku, kdo že dostane jeho duši: „Tu si, když dovolíte, nechám.“

ÚDĚL PŘEŽÍT
Iggy Pop si taky užil své, i když poprvé až v jedenadvaceti. Jen tak mimochodem se rychle oženil a rozvedl, poté však už jeho nezřízené říhání přitahovalo neskutečné zástupy němých  obdivovatelek. „Byl jsem z toho úplně vedle, jak Iggy dokázal, aby se kolem něj pořád motaly holky. Seděly a koukaly se na něj, jak polyká nudli z nosu. Přišel jsem tam o čtvrt hodiny později. Seděl na podlaze, poslouchal nějakou desku, holky seděly kolem něj v polokruhu a obdivně na něj zíraly. Zčistajasna se vysmrkal do ruky a pak si to nacpal do pusy. Přísahám, že k němu dál vzhlížely, jako by si ničeho ani nevšimly.“ (Scott Asheton, kytarista Stooges).

sable_iggy-73Iggy Pop a Sable StarrIggy si vždycky uměl s nebezpečnými amazonkami poradit po svém, nepřestal se zkrátka chovat civilně. Dokonce si bral slova svých obdivovatelek k srdci. Historii vzniku písně TV Eye náležitě popisuje Kathy Asheton, sestra zmiňovaného kytaristy Stooges. „TV Eye jsem vymyslela já. Holčičí záležitost. Měli jsme s kamarádkami tajnou řeč. Dorozumívaly jsme se tak, když jsme myslely, že na nás nějakej kluk kouká. Znamenalo to Twat Vibe Eye (Píchací oko). Říkaly jsme: ,Civí na tebe tím TV Eye.’ A když se nám někdo líbil, říkaly jsme: ,Valím na něj TV Eye.’ Iggy nás jednou zaslechl a přišlo mu to děsně srandovní. Tehdy napsal píseň TV Eye.“

HVĚZDA MEZI GROUPIES
Sable Starr z Hollywoodu byla něco extra. Nebyla to totiž ona, kdo se musel muzikantům vnucovat. Osobně si ji vypátral David Bowie, Sable se líbila i jeho bisexuální ženě Angele. "Tak je to vážně pravda. Každý tvý oko má jinou barvu,‘ šla jsem do něj a byla jsem v tom vážně dobrá. Jiný holky se držej zpátky, jen tak tam seděj a čekaj, ale já jsem jim rovnou skákala na klín, říkala.“ Sable prý byla tak neodbytná, že si při zjištění, že se Wayne County nechal předělat na ženu, podřezala zápěstí a skočila do bazénu. Měla ho totiž na seznamu. Později se rozhodla žít s kytaristou New York Dolls Johnnym Thundersem, který ji přinutil vyhodit všechny deníky a telefonní seznamy do drtiče na odpadky. „Měla jsem jen tiše sedět a čtyřiadvacet hodin denně ho přesvědčovat, že ho miluju. Ráda jsem si vyrazila ven a bavila  se, ale kvůli němu jsem se změnila. Stal se ze mě novej člověk. Potom, co jsem byla s Johnnym, už jsem nikdy nebyla Sable Starr.“

 

text Lukáš Král  foto archiv, EMI


kissgroupies  kopie

 

zavřít