Red Bull Flying Bach spojí klasickou hudbu a breakdance

Vydáno 27.09.2012 | autor: redakce

Čtyřnásobní mistři světa v breakdance Flying Steps dovezou do Česka svůj mix breaku a klasiky - Red Bull Flying Bach. Show, která propojuje pouliční tanec s energickým klavírem barokního mistra, se v Praze představí hned třikrát.

Red Bull Flying Bach spojí klasickou hudbu a breakdance Red Bull Flying Bach spojí klasickou hudbu a breakdance


rbfberwinpolancRed Bull Flying Bach je sedmdesátiminutové představení, které spojuje klasickou hudbu Johanna Sebastiana Bacha, nejvirtuóznějšího představitele barokní hudby, a breakdance. Toto spojení žánrů a stylů samozřejmě vyprovokovalo řadu kritiků. Ozývaly se hlasy, že klasická hudba a streetová kultura si prostě nemohou rozumět. Že k Johannu Sebastianovi Bachovi se tenisky nehodí. Tyto hlasy však umlčela vyprodaná představení evropského turné 2011, nadšené recenze i obecenstvo.

"Kolegy z klasické hudební sféry fascinovala autenticita naší interpretace," vzpomíná klavírista Christop Hagel. "Je skutečně překvapivé, jak dobře lze přeložit Bachovu kompozici do tanečního jazyka, aniž by tím hudba ztratila svoji hloubku či ambice. Prací Flying Steps získává Bachovo dílo znovu na aktuálnosti."

Historie Flying Steps sahá do roku 1993, kdy Kadir Memis a Vartan Bassil založili v Berlíně breakdanceovou skupinu; dnes má devět členů a několikanásobné vítězství v mezinárodních soutěžích Battle Of The Year a Red Bull Beat Battle. Na základě breakdance vytvořili dvě hry pro PlayStation a otevřeli vlastní školu Flying Steps Academy Berlin.

Jejich show bude k vidění v pražském Hudebním divadle Karlín 29., 30. a 31. října v rámci světové tour, jež navazuje na loňské beznadějně vyprodané evropské turné.



ape, tz

zavřít